Žari

Žari na vsakem pikniku pričarajo pravo vzdušje

Sezona piknikov je tu, vendar brez pravega žara ni piknika. Zato obstajajo številni žari. Mi si moramo le izbrati pravega. Najprej moramo, seveda, razmisliti, kje ga bomo uporabljali. Potem, kakšne količine hrane bomo pripravljali na njem. In, ne nazadnje, kateri energent bomo potrebovali za peko.

Za piknik v naravi so primerni žari na plin ali oglje. Slednji da hrani sicer poseben okus, vendar ni najbolj priporočljiv zaradi direktnega zgorevanja maščobe in posledično tvorbo nevarnih strupenih snovi, ki pri tem nastajajo. Žar na plin pa se prav lepo lahko uravnava in je peka hrane zelo prijetna in ne preveč naporna.

Plinski žar ima več prednosti

Na kampiranju so plinski žari prav tako odlična rešitev. Malo manj prijetno je le nošenje težke jeklenke. Zato pa obstajajo tudi manjše in lažje jeklenke. Jih pač večkrat zamenjamo. Vendar vsekakor zdrži ena vsaj za nekaj dnevni dopust. Pa saj tudi hrane na žaru ne pečemo vsak dan po nekaj ur. Najbolj veseli pikniki pa so v domačem okolju. Tam plinsko jeklenko preprosto postavimo in nimamo več nobenega dela z njo. Razen, ko jo je potrebno zamenjati. V povprečju pa zdrži celotno žar sezono. Tako so plinski žari najbolj vsestranski pripomoček za piknike.

Plinski-zar-2Ti pa obstajajo v tisoč in eni izvedbi. Za preprosto pripravo kosila na domači verandi si omislimo namizni plinski žar. Pozabavamo se z pripravo hrane, kjer koli to želimo. Plinski žar postavimo na mizo in prižgemo. Na vročo ploščo potem nalagamo živila, ki jih bomo pojedli. Medtem, ko se vse peče, veselo kramljamo. Seveda malo tudi pazimo na hrano, da se ne prepeče ali, samo to ne, zažge. Mimogrede si lahko pripravimo še razne solate ali priloge. Tako kosilo nam bo še dolgo ostalo v nepozabnem spominu. Ali pa nam polepšalo večerna druženja ob dobri hrani in kapljici rujnega.

Plinski žar lahko doma postavimo na prostem. V tem primeru bomo kupili žar z nogicami. Tako ga bomo lahko postavili kjerkoli na ravni površini. Seveda mu lahko dodamo tudi razne poličke. Te nam bodo še kako prav prišle za odlaganje hrane in raznih pripomočkov. Žar seveda upravlja žar mojster. V večini primerov so to odrasli možje. Na vrtnem pikniku so prave zvezde dneva. Če nekateri možje v kuhinji niso ravno spretni, se na vrtnem pikniku prelevijo v prave kuharske mojstre. To iz njih naredijo žari, kjer se odlično znajdejo. Tudi mladina se zna odlično zabavati na vrtnih piknikih. Ker so malo bolj nadebudni in manj odgovorni, so plinski žari kot nalašč za njihove zabave, ker so dokaj varni. Nimajo namreč direktnega stika z ognjem. Sam plin pa je v naravi popolnoma neškodljiv.

Ne pozabite na dodatke

Večji in težji plinski žari se lahko kupijo na kolesih. Tako so vedno pripravljeni na prevoz direktno na mesto piknika. Plinsko jeklenko priklopimo na mestu dogajanja. V takih primerih jih bomo potrebovali verjetno nekaj več. Plinski žar na kolesih ima tudi dodatne poličke, kovinske višje ščitnike s treh strani, visoki pokrov in posodico za odtekajočo maščobo. Vse te dodatke lahko kupimo tudi za ostale vrste plinskih žarov. Visoki pokrov nam služi za pokrivanje večjih kosov mesa, ki se bolj počasi pečejo. Tako imamo lahko tudi te na pikniku. Le kdo ne mara lepo zapečenega mariniranega kosa uležane govedine. Tudi ta se lahko pojavi na našem pikniku na pravem žaru.

Da pa se bomo na pikniku imeli zelo lepo, moramo poskrbeti, poleg dobre pijače, tudi za varnost. Najbolj je tu nevarna vroča plošča žara. In pa maščoba, ki prši okoli. Zato zaščitne rokavice in predpasnik za žar mojstra ne bodo odveč. Plinsko jeklenko dobro zavarujemo pred vročino. Zato naj se peka dogaja v senci na odprtem prostoru. Med samim prevozom pa poskrbimo, da bo tesno zaprta. Plinske jeklenke pa nikakor ne puščamo v pregretem zaprtem avtomobilu. Lahko pride do vrste neljubih dogodkov.

Kakorkoli. Pikniki so zakon. In žari tudi.

Written by