Sončne elektrarne

Sončne elektrarne vedno bolj priljubljene tudi pri nas

Sončne elektrarne so zelo učinkovit način, s katerim lahko posamezniki napajajo svoje domove, zaradi česar tako hitro narašča priljubljenost tudi pri nas.

Sončne elektrarne – poznamo dva dejavnika

Prvi dejavnik, ki zadeva sončne elektrarne, je ta, da gre za popolnoma obnovljiv vir. To pomeni, da je proizvedena energija čista energija, saj ne ustvarja onesnaženja in tudi ne porablja nobenih zemeljskih virov. Sonce je edini potreben vir in po mnenju znanstvenikov in bo obstajalo vsaj še 5 milijard let. Varno lahko rečemo, da bo ta vir energije naraščal tudi v prihodnjih generacijah, ker je neverjetno koristen za okolje.

Drugi dejavnik, ki posameznike tako močno vleče k temu viru energije, je dejstvo, da ob koncu meseca dejansko prihranijo. Ko oseba na pravi način uporablja sončne kolektorje, lahko resnično prihranijo pri porabi energije, nato pa na koncu plačajo veliko manj, kot bi običajno.

Sončne elektrarne – 7 razlogov, zakaj postaja sončna energija vse bolj priljubljena

  • Nižji proizvodni stroški

Nižji proizvodni stroški sončne elektrarne pomenijo, da boste za enako količino denarja lahko dobili več energije. Nizki stroški sončnih elektrarn, ki se vedno bolj pojavljajo v zadnjih nekaj letih, privabili več ljudi, saj vidijo sončno energijo kot cenovno ugoden in zanesljiv vir energije.

  • Brez stroškov vzdrževanja

Ko namestite sončno elektrarno, je stroškov vzdrževanja malo ali pa sploh nič. Po navadi bo servis ali nujna vzdrževalna dela, kot je čiščenje ali zamenjava žic, potreben šele po enem letu.

  • Sončne elektrarne so obnovljivi vir energije

Sončne celice so vir obnovljive in čiste energije. Pomagajo vam pri pridobivanju energije na enak način kot rastline, neposredno iz sončnih fotonov. To pomeni, da ne boste kupovali goriva za proizvodnjo električne energije tako, kot to počnete s termoelektričnim generatorjem. Ne bom vas več skrbelo zaradi »napihnjenih« računov.

  • Nižji račun za energijo lastnikom domov.

Večina ljudi ve, kaj pomeni plačevanje visokih računov za energijo. Sončne celice zagotavljajo, da med hlajenjem doma to počnete brezplačno. Tisto sonce, zaradi katerega bo v vaš dom topel, je tisto sonce, ki bo poganjalo tudi hladilni sistem doma.

  • Hiše s sončnimi elektrarnami je enostavno prodati.

Sončne plošče je enostavno prepustiti strokovnjakom, saj jih namestijo v skladu z vsemi predpisi in določeno potrebno moč sončne elektrarne, predvsem pa upoštevajo vse varnostne ukrepe.

  • Cenjenje domov s sončnimi celicami

Sončne elektrarneHiše, katere imajo sončno elektrarno so bolj cenjene, kot tiste brez. To je zato, ker je dom, v katerem je nameščena sončna elektrarna, imel nižje stroške za energijo. Predvsem pa zato, ker je dom samooskrben in se ne zanaša na električno omrežje.

  • Vladna podpora

Slovenija ponuja finančno podporo preko EKO sklada, saj je prišlo do spoznanja in pravega pomena osvoboditve bremena napajanja domov samo z nacionalnim omrežjem. Prav tako zmanjšuje negativen vpliv na okolje. Namestitev sončne elektrarne je ena najboljših odločitev, ki jo lahko sprejmete.

Spodbude za sončne elektrarne

Za upravljanje stroškov gradnje in namestitve sončne elektrarne lahko vlagatelji zaprosijo za ugodna posojila ali nepovratna sredstva Eko sklada, Slovenskega okolijskega javnega sklada. Projektna posojila za sončne elektrarne so na voljo tudi pri poslovnih bankah, običajno pa imajo banke manj ugodne pogoje.

Avtor