laminat

Laminat je vsestranska in vzdržljiva talna obloga

Poznamo več vrst talnih oblog, med najbolj priljubljene pa sodi laminat, ki ponuja praktično neskončno možnosti izgleda površin. Posledično ga najdemo v mnogih domovih, ki so različnih stilov, a se tla iz laminata povsod vklopijo in s prostorom tvorijo homogeno celoto, ravno zaradi svoje vsestranskosti. Vse več ljudi se v zadnjih letih odloča, da v svoje nove domove postavijo laminat, ker vzdržljiv, obenem pa ponuja topel in domač videz. Posebna značilnost laminata je namreč ta, da izjemno dobro posnema videz drugih materialov in posledično ponuja pester nabor izgledov. Če si tudi vi trenutno želite zamenjati talno oblogo, pa še niste povsem prepričani, katero izbrati, si lahko na priloženi povezavi ogledate širok nabor različnih tal iz laminata, kar vam bo najverjetneje olajšalo izbiro.

Kaj pravzaprav je laminat?

Laminat je vrsta talne obloge iz sintetičnega materiala, praviloma pa je sestavljen iz več plasti. Te so s pomočjo visokega pritiska stisnjene skupaj, da tvorijo vzdržljivo celoto. Navadno se v laminatu nahajajo tri plasti, kjer se osrednja imenuje HDF oziroma High-Density Fiberboard. Jedrna plast je izdelana iz stisnjenega vlaknenega materiala, ki ima visoko gostoto, kar posledično zagotavlja večjo trdnost osrednje plasti. Naslednjo plast lahko imenujemo fotografska plast, saj vsebuje visoko resolucijsko fotografijo, ki posnema določen material. Navadno gre za materiale, kot sta les in kamen, ki sta značilna za to talno površino. Tretja plast laminata je zaščitna, gre namreč za premaz, ki tla varuje pred obrabami, praskami, madeži in drugimi poškodbami. Zaključna plast je pogosto narejena iz melaminske smole, uporablja pa se še kakšen drug material.

laminatZakaj je laminat tako popularen?

Tla iz laminata so že nekaj let popularna, za tem pa stoji več razlogov. Laminatna talna obloga je trdna, vzdržljiva in stabilna, kar je za mnoge že odločilen dejavnik pri izbiri talne obloge za lasten dom. Poleg tega je tovrstna tla enostavno vzdrževati in čistiti, kar je prav tako precej priročno, predvsem v prostorih, ki se najpogosteje uporabljajo. Za mnoge pa je odločilen dejavnik pri izbiri laminata ta, da je na voljo v številnih videzih. Zaradi sestave laminata je omogočeno, da ta posnema druge materiale, kot sta les in kamen, ki se že sama po sebi pojavljata v ogromno različicah. Tako so lahko tla iz laminata različnih barv, vzorcev in nenazadnje tudi povsem podobna lesu ali kamnu. Poleg vsega naštetega pa je za laminat značilno še to, da se namesti izjemno enostavno, posledično pa tudi hitro.

Kako poteka polaganje laminata?

Ena izmed mnogih dobrih lastnosti laminata je ta, da se enostavno polaga. Večji del laminatnih tal se polaga na »snap« oziroma »klik« sistem, kjer se medsebojne ploščice zataknejo in zaklenejo ena v drugo. Laminatna podloga se tako ne lepi na podlago, prav tako se tudi ne zabija, temveč zgolj polaga na podlago in zatika ploščico ob ploščico. Tovrsten način polaganja je izjemno enostaven in precej hiter. Posledično je tudi obnovitev oziroma zamenjava posameznega dela, ob morebitni poškodbi, enostavna. Poškodovani del laminata se preprosto odstrani in zamenja z novim delom, po enostavnem »klik« sistemu, ki se uporablja za polaganje.

Laminat je potrebno izbrati previdno

V splošnem velja, da so laminatna tla izjemno vzdržljiva, vendar le v primeru, da je laminat zares kakovosten. Na trgu je, zaradi popularnosti te talne obloge, že ogromno različnih laminatov, a se ti med seboj znatno razlikujejo. Pojavljajo se laminati, ki se prodajajo po izjemno nizkih cenah, vendar je cena nižja na račun kakovosti. Tovrstni nizkocenovni laminati imajo namreč manj kvalitetno HDF osnovo, ki je ključnega pomena za zagotavljanje trdnosti laminata. Prav tako pa takšni laminati nimajo zaščitenih robov, kar pomeni, da se že ob manjši količini vlage napnejo in jih je potrebno zamenjati. Ravno zato je potrebno izbrati previdno in kupiti kakovostno zadevo, ki ima daljšo življenjsko dobo.

laminatLaminat se pojavlja v različnih oblikah

Laminatna tla se med seboj najbolj opazno razlikujejo po videzu, saj so na voljo v več različicah. Poznamo laminate, ki imitirajo les in se med seboj razlikujejo, kot na primer hrastov, orehov, bukov in še kakšen laminat. Med seboj so si torej različni že zaradi lesa ali kamna, ki ga posnemajo, prav tako pa so še različnih barv in vzorcev. Na priloženi povezavi boste našli laminate, ki so na voljo v kar 700 različnih vzorcih. Poleg videza pa se laminati med seboj razlikujejo še po razredih obrabe. Natančneje se uvrščajo v tri razrede, poimenovane z W31, W32 in W33.

Kako vzdrževati laminat?

Če želite kar najbolj ohraniti svoja laminatna tla, je pomembno, da jih primerno vzdržujete. Laminat je občutljiv na vlago, kar pomeni, da morate svoja tla dosledno ščititi pred tekočinami, če jim želite podaljšati življenjsko dobo. Svoja laminatna tla lahko vzdržujete tudi z rednim čiščenjem, brez uporabe agresivnih čistil in prevelike količine vode. Lep videz laminata lahko ohranite tudi tako, da preprečite nastanek prask. Izogibajte se premikanju težkih ali ostrih objektov, pod noge stolov in miz pa lahko namestite zaščitne blazinice. Videz in funkcionalnost laminatnih tal pa lahko ohranjate tudi tako, da zamenjate morebitne poškodovane plošče in dobro namestite nove.

Avtor