prosta delovna mesta

6 korakov za uspešno prijavo in kandidaturo za želena prosta delovna mesta

Dnevno lahko na spletu preverite prosta delovna mesta in skoraj zagotovo se bo našlo nekaj tudi za vas. Ko najdete prosto delovno mesto, ki vas zanima, se prijavite nanj. Prav prijava in kandidatura za prosto delovno mesto sta zelo pomembni, zato je v nadaljevanju nekaj uporabnih nasvetov, kako celoten postopek poteka, da boste prišli do želenega delovnega mesta.

1. Poiščite prosta delovna mesta, ki so vam všeč
Preden iščete prosta delovna mesta, se vprašajte, kaj si želite delati in kakšne kompetence potrebujete za to delovno mesto. Jasno opredelite želje in šele potem na spletu poiščite razpise za prosta delovna mesta, ki ustrezajo vašim željam. Prosta delovna mesta iščite s pomočjo filtrov (ključne besede, regija, kjer poteka delo, kategorije dela). Pomembno je, da naredite selekcijo med podjetji, ki razpisujejo prosta delovna mesta, ki vam ustrezajo. Na spletu raziščite podrobnosti o podjetjih, s čim se ukvarjajo, koga že zaposlujejo, kakšna je njihova filozofija itd. Ko imate vse potrebne informacije o posameznem podjetju, se morate vprašati, ali si res želite delati pri njih? Če ja, potem sledi naslednji korak – prijava na razpisano delovno mesto. Sicer pa iščete prosta delovna mesta naprej.

2. Prijava na razpis za prosta delovna mesta
Prijava na proso delovno mesto mora biti premišljeno napisana, da se iz nje lahko razbere, kdo ste in da hočete zasesti prosto delovno mesto. Ne pozabite, da bo kadrovik vaši prijavi namenil približno pol minute in v tem času ga morate prepričati, da naj vas povabi na razgovor, sicer bo šla vaša prošnja v koš za smeti. Pri pisanju bodite odločni in suvereni, zato jasno predstavite svoje izkušnje, sposobnosti in cilje, ki jih želite doseči. Ne skrivajte svoje ambicioznosti.

3. Prijavo za prosta delovna mesta vedno napišite sami!
Prijavo naj sestavljajo življenjepis, spremno pismo in druga zahtevana potrdila, vedno napišite sami. Zakaj? Sami sebe najbolje poznate in zato se boste lahko najbolje predstavili. Zelo pomembno je, da v prijavo ne napišete, da govorite 5 jezikov, v resnici pa govorite le slovensko in angleško. Nikar ne uporabljajte že napisanih “šablon” s spleta, poglejte si predlagano obliko, potem pa vse skupaj napišite po svoje, na unikaten način, kot znate le vi.

prosta delovna mesta4. Za uspešno prijavo pripravite življenjepis
V primeru, da že imate napisan življenjepis, le tega nikar ne pošljite na razpis za želeno delovno mesto. Zapomnite si, da se življenjepis vedno pripravi in dopolni za vsakega delodajalca posebej. Nikoli se vsem delodajalcem ne pošilja isti življenjepis oz. kar celotne prijave. Življenjepis naj sestavljajo naslednji ključni elementi:
– Življenjepis naj ima naslov, ki pove, kdo ste in kaj hočete.
– Osebne podatke (ime in priimek, naslov, datum rojstva, telefonsko številko in elektronsko pošto).
– Podatki o izobrazbi in šolanju, naštejte vse formalne izobrazbe.
– Dosedanje delovne izkušnje, od zadnje nazaj. Naštejte vse, ki so pomembne za razpisano delovno mesto.
– Predstavite neformalne izobrazbe (licence, certifikati ipd.)
– Predstavite hobije, izpostavite tiste, ki bi vam lahko pomagali tudi na razpisanem delovnem mestu.
To so glavne komponente življenjepisa. Sledi urejanje življenjepisa, da boste tudi na tem področju navdušili in prepričali bodočega delodajalca. Še posebej se potrudite, če se prijavljate na katero od kreativnih delovnih mest.

prosta-delovna-mesta-1

5. S spremnim pismom naredite dober prvi vtis
Spremno pismo je običajno nekakšen uvod, da kadrovika spodbudite, da prebere življenjepis in vas povabi na razgovor. Dobro napisano spremno pismo vsebuje:
– Jasno, predvsem pa samozavestno napisane informacije, da ste vi tista oseba, ki jo v podjetju iščejo in da so vaše edinstvene sposobnosti ter izkušnje to, kar bo podjetju pomagalo do še večjega napredka.
– In seveda povabilo k branju življenjepisa, ki vse navedene informacije v spremnem pismu tudi potrjuje.
Ko je vaša prijava (življenjepis in spremno pismo) pripravljena, jo pošljete na navedeni (elektronski) naslov podjetja. V primeru, da ste jih prepričali, vas bodo povabili na razgovor.

6. Povabili so vas na razgovor …
Vaša prijava jih je navdušila in zato so vas povabili na prosta delovna mesta. Novica vas je razveselila, a zdaj se morate pripraviti na razgovor in jih tudi osebno prepričati, da ste vi točno ta oseba, ki jo iščejo. Pred razgovorom naredite naslednje:
– Na spletu poiščite vse možne informacije o podjetju, kamor se odpravljate na razgovor.
– Pripravite konkretne rešitve za izzive, s katerimi se soočajo in se na ta način izkažite.
– Pokažite navdušenje nad delovnim mestom, a le, če vam je resnično všeč, sicer podjetju sporočite, da se razgovora ne boste udeležili.
– Bodite samozavestni in to kar v resnici ste. Verjemite vase in uspelo vam bo zasesti ponujena prosta delovna mesta, ki si jih želite.

Written by