Les alu okna

Les alu okna vas ne bodo razočarala

Okna so pomemben del fasade, zato se je treba odločiti za pravo vrsto, ki bo izpolnjevala vse zahteve. Obstaja več vrst oken, med katerimi so zelo priljubljena les alu okna, ki združujejo toplino lesa in vzdržnost aluminija. Na trgu so potem še lesena okna, okna iz aluminija in PVC okna. Čeprav ima vsaka vrsta svoje prednosti in slabosti, si v nadaljevanju preberite, zakaj okna v kombinaciji lesa in aluminija izstopajo pred ostalimi in zakaj so idealna izbira za vse, ki želite v svojem domu kvalitetna okna, ki vam bodo služila še mnogo let.

Vrste oken na tržišču

Na trgu lahko najdete različne vrste okenskih okvirjev, ki bi bile primerne za novogradnjo ali za zamenjavo starih oken. Vsaka vrsta oken je narejena iz materialov, ki imajo svoje prednosti in slabosti, od vas pa je odvisno, katere lastnosti so vam bolj pomembne. Čeprav lahko rečemo, da je kvaliteta materialov, iz katerih so okna izdelana, že zelo visoka, se vseeno razlikujejo v malenkostih, ki so za nekatere zelo pomembne. Pri različnih materialih za okna je treba upoštevati tudi arhitekturo objekta in vrsto gradnje, saj niso vse vrste primerne za vsak objekt. Pravilna izbira bo zmanjšala tudi stroške ogrevanja ter prostor prezračila tako, da izguba toplotne energije ne bo vplivala na bivanje.

Vrste oken so lesena, PVC, alu in les alu okna. Vsaka vrsta se lahko pohvali s prednostmi, ki jih postavlja pred ostale, od vas pa je odvisno, kaj vam pomeni več. Za lesena okna se odločajo ljudje, ki želijo v svojem domu pridih narave in tradicionalnosti, za PVC okna se odločajo ljudje, ki želijo za nizko ceno dobro izolacijo, alu okna so najbolj primerna za stavbe z velikimi okni in les alu okna združujejo najboljše lastnosti naravnih in trajnih materialov.

Zakaj se odločiti za les alu okna?

Les alu okna so izdelana iz dveh delov, iz lesa in aluminija. Prvi del okna je iz lesa in ta del se vidi v notranjosti. Lesen del pa je nato oblečen v aluminij, ki se ga vidi na fasadi. Tako združuje vse pozitivne lastnosti lesa in aluminija, ki močno povečata splošne pozitivne lastnosti za tak okvir.

Les je naravni material, ki se za okna uporablja že mnogo let. Za les je značilno, da v notranjost prinese toplino in domač občutek. Poleg tega pa je les dober toplotni izolator, ki uravnava vlago v notranjosti. To pomeni, da okno diha, saj ima sposobnost pretoka svežega zraka v notranjost.

alu-okna-1Zunanjost je oblečena v aluminij, ki varuje les. Aluminij je trpežen in kvaliteten material, ki je izjemno odporen na zunanje vremenske vplive. Že samo ta lastnost močno podaljša življenjsko dobo okna. Poleg tega je aluminij material, ki je zelo enostaven za vzdrževanje, kar še dodatno pripomore k dolgi življenjski dobi. Za aluminij je značilno, da je dober zvočni izolator, ker pa je zelo trden material pa je primeren tudi za okna večjih dimenzij.

Les-alu okna so lahko izdelana iz različnih vrst močnega lesa, kot je smrekov, macesnov in hrastov les, zunanji del iz aluminija pa je mogoče prebarvati z različnimi barvami, da bodo kar najbolj pasala s fasado objekta.

Les alu okna so zmagovalna kombinacija

Edina slaba lastnost, ki bi jo resnično lahko pripisali les alu oknom je dejstvo, da so nekoliko dražja od ostalih vrst oken. Ampak kljub tej lastnosti so les alu okna na samem vrhu. Okna v notranjosti izgledajo popolnoma lesena, medtem, ko so na zunanji strani kot okna iz aluminija. Oba materiala sta okolju prijazna in tudi primerna za recikliranje. Kombinacija materialov zagotavlja zanesljivo tesnjenje, ki omogoča dobro izolacijo, tako zvočno kot toplotno. Dodatne točke se lahko pripiše oknom tudi zaradi dejstva, da so okna odlična zaščita pred UV žarki, kar ščiti notranje prebivalce in so primerna za vse vrste hiš, med drugim tudi za nizkoenergijske hiše.

Avtor