sončne elektrarne

Sončne elektrarne rešujejo energijski in finančni problem družin in podjetij

Sončne elektrarne so naša prihodnost. Napajajo se iz obnovljivega in trajnega vira energije, ki je sonce. Lastne sončne elektrarne rešujejo tudi finančni in energetski problem družin ter podjetij tako, da imajo brezplačno elektriko, ki je vedno bolj draga  zaradi pomanjkanja elektrarn, ker se stare tehnologije ukinjajo, zato bo elektrika vedno dražja.
Zato je smiselno, da ima vsaka stavba lastno energijo in elektriko ter tudi ogrevanje. Ker država in občine podpirajo te nove tehnologije in samooskrbo, je možno dobiti visoko subvencijo za lastno elektrarno in jo je modro izkoristiti, da si zmanjšate začetni vložek.
sončne elektrarne

Zakaj so sončne elektrarne naša prihodnost?

Sončne elektrarne naj bi delovale vsaj dvajset let, da se splačajo in dobro je, da so  priklopljene v sistem. Pod tem pogojem dobite lahko subvencijo države. Priklop v sistem je dobra odločitev tudi zato, da oddajate vanj odvečno energijo, ki jo lahko proizvedete v času, ko je veliko sonca in če imate večjo elektrarno, kot jo potrebujete za lastne potrebe. Iz tega naslova lahko tudi zaslužite denar in je to vaš pasivni prihodek in ne samo, da imate brezplačno lastno elektriko.
Drug tehten razlog, zakaj imeli lastno elektrarno je ta, da jo lahko kombinirate s toplotno črpalko, ki za svoje delovanje potrebuje električno napajanje, uporabi pa seveda trajnostne obnovljive vire energije, ki so voda, zemlja ali zrak. V tem primeru je to čista zmagovalna kombinacija, ker boste poleg elektrike imeli brezplačno tudi ogrevanje. Investicija v toplotno črpalko pa je zelo majhna. Če imate še pasivno stavbo, pa ne boste imeli stroškov z energijo.

Več kot bo samooskrbnih sončnih elektrarn po vsem svetu, bolj čista in ekološka bo naša prihodnosti ima manj bomo plačevali za elektriko. Dejansko bo potem vsaka stavba pridelovala dovolj elektrike za sebe in za druge.

Kdaj se investicija v sončno elektrarno povrne?

Investicija se vam povrne v sedmih do desetih letih, če pa boste izkoristili subvencijo države in občine, potem je možno, da sevam bo investicija povrnila že v petih letih. Dejansko bo podjetje ki izdeluje sončne elektrarne in ga boste izbrali za izvajalca lahko vse to bolj natančno izračunalo za vaš primer.

Sončne elektrarneKakšna je cena sončne elektrarne?

Sončne elektrarne so različnih cen, ki so odvisne od velikosti elektrarne in od kakovostni sončnih panelov. Vendar je nujno vedeti nekaj pomembnih dejstev, ki jih ve le malo ljudi, kako izbrati prave sončne celice za vašo elektrarno. Da se sončne elektrarne res splačajo, morate imeti v načrtu, da bodo delovale vsaj 20 let.
V tem primeru je najbolje kupiti najdražje in najbolj kakovostne sončne panele. To pa zato, ker imajo dolgo življenjsko dobo, tudi do 40 let in imajo garancijo do 25 let. Tudi njihova učinkovitost je višja od ostalih sončnih celic in sicer do 18 % v naravi. Zato boste tudi kupili manj panelov za enako učinkovitost, kot z manj kakovostnimi celicami, katerih življenjska doba je do 15 let.

Kako veliko elektrarno potrebujete?

Velikost elektrarne je odvisna tudi od tega, katere porabnike imate v stavbi in koliko porabite električne energije na leto ali mesec. Če pa hočete z elektriko zaslužiti in jo prodajati, potem potrebujete bistveno večjo elektrarno in več sončnih celic, kar investicijo podraži.

Pogoji za sončno elektrarno

Pogoji za postavitev sončne elektrarne so najprej, da imate dovolj sonca, da ste v takem kraju, kjer je to mogoče. Če ne, boste morali izbrati amorfne celice, ki delujejo tudi v slabih pogojih.
Sončne elektrarne se vedno postavijo na južno stran stavbe, ali na streho, ali ob stavbo na samostojne nosilce. Med sončnimi paneli in med virom svetlobe, ki je sonce, pa ne sme biti nobenih ovir, kot so hribi in drevesa ali druge stavbe.
Priklop v javni električni sistem ni nujen, je pa pogoj za subvencijo države. Prednost ima v tem, da lahko tja shranjujete ali prodajate odvečno elektriko in jo črpate iz sistema, če jo imate premalo v zimskih dneh.

Avtor