robotske kosilnice

Z robotsko kosilnico bo vaša trata vedno urejena

Robotske kosilnice so električni pripomoček vsakega, ki si želi pred svojo hišo imeti urejeno zelenico, pa mu pogosto za njeno urejanje zmanjka časa. Glede na hiter  tempo preživljanja vsakdana na eni strani in težnji po urejenem slogu bivanja na drugi, so robotske kosilnice dejansko edina rešitev za doseganje popolnosti zelenih površin okoli vaše hiše.

Nepogrešljiv vrtni pomočnik

Robotske kosilnice so na trgu sicer prisotne že vrsto let, vendar pa je njihova priljubljenost skokovito narasla v zadnjem času. Razlog za vse večje povpraševanje po robotskih kosilnicah, je vse hitrejša potreba po avtomatizaciji in digitalizaciji na področju vrtnih opravil. Na račun tehnološkega napredka, so tudi robotske kosilnice pridobile številne prednostne lastnosti.

Robotske-kosilniceRobotske kosilnice vsa navodila za svoje delovanje prejemajo s pomočjo pametnega računalniškega sistema, ki je vgrajen v ohišje kosilnice. Košnja trave je tako v celoti nadzorovana in vodena z naprednimi digitalnimi moduli – robotske kosilnice svoje delo opravljajo le na predhodno odmerjenem prostoru. Robotske kosilnice pa so tudi pametne elektronske naprave, saj so zmožne natančne ocene, kdaj je čas za polnjenje. Priklop na polnilno postajo izvedejo same, brez naše pomoči.

Kratek vodič do pravilne izbire robotske kosilnice

Da bo odločitev za novega vrtnega pomočnika lažja, je dobro poznati nekaj ključnih lastnosti, ki samo še dodatno govorijo v prid njegovemu nakupu.

  • Glasnost – gre za iredno tihega vrtnega pomočnika, saj glasnost delovanja ne preseže 70 dB. Če jih primerjamo s klasičnimi kosilnicami, katerih glasnost se giblje okoli 100 dB, ugotovimo, da so njihovi robotski bratje veliko tišji in manj moteči za okolico.
  • Površina – robotska kosilnica se dobro obnese tudi na bolj razgibanem terenu, saj z lahkoto premaga tudi večje naklone (45 %). To ji omogočajo ojačana zadnja kolesa, ki jo fiksirajo na površino, zaradi česar se ne more prevrniti. Paziti pa je potrebno na prisotnost izrazito neenakomirnega terena s prodnatimi materiali. Ta lahko namreč poškoduje rezila kosilnice.
  • Varnost – košnja z robotsko kosilnico ni nevarna za otroke in živali. Domače živali se novemu članu hitro prilagodijo, otrokom pa je nova vrtna igrača prav zanimiva. Ker pa vseh situacij ne moremo predvideti, je naprava opremljena z občutljivimi senzorji, ki zaznajo oviro pred seboj in se nemudoma preusmerijo v drugo smer. V kolikor pa pride do fizičnega kontakta pa se kosilnica takoj tudi ustavi in s tem prepreči nastanek poškodb.
  • Vzorec košnje – vsi nimamo enakega okusa, kar se zavedajo tudi proizvajalci robotskih kosilnic. Dodali so ji možnost nastavitve različnega načina košnje. Na svoji zelenici lahko tako ustvarite zanimive vzorce. Med uporabniki zelo priljubljena je funkcija navidezno naključnega vzorca, navadno trato spremeni v videz nogometnega igrišča.

robotske kosilnice 1

Posvetite čas svoji družini

Svoj prosti čas ob vikendih namenite druženju s svojo družino, na obisk povabite prijatelje, košnjo trave pa prepustite strokovnim rezilom vašega novega vrtnega pomočnika. Podjetje ŽKG ponuja pester izbor robotskih kosilnic vodilnega švedskega proizvajalca Husqvarna. Za nadzor nad delovanjem njihovih robotskih kosilnic se uporablja aplikacija Automower Connect z GPS funkcijo, ki vam tudi na daljavo omogoča njeno preusmerjanje.

S tehnološko nadgradnjo vašega vrta lahko prihranite ogromno dragocenega časa in energije, ki bi jo sicer namenili urejanju vašega vrta, kar pa vemo, da je precej zahtevno. Zato se raje sprostite, vsedite pred hišo in uživajte v vseh pametnih tehnoloških funkcijah, ki vam jih nudi robotska kosilnica. Nastavite lahko čas košnje, ki ga prilagodite glede na hitrost rasti in višino trave. Privoščite si lahko vikend oddih na morju, pa bo vaša trata še vedno urejena

Kosilnica je prilagojena delovanju v vseh vremenskih razmerah, izogibajte se le izpostavljanju naprave preveliki vročini in direktnemu soncu.

Robotske kosilnice – vaš vrtni pomočnik

Za katero robotsko kosilnico se boste odločili je prvenstveno odvisno od velikosti delovne površine, ki jo bo kosilnica morala urediti. Posamezni modeli se namreč razlikujejo glede na doseg. Vlogo igrata tudi razgibanost in naklon terena. Izbiro morate prilagoditi tem kriterijem, saj bo le primerna kosilnica optimalno opravila svoje delo in se pri tem ne bo obrabila.

Cena kosilnice je odraz tehnološkega vložka strokovnjakov v njeno izdelavo in njene zmogljivosti, vendar ne gre za nedosegljiv nakup, saj se cene začnejo že pri nekje pri slabih 600 eur. Lahko pa ste prepričani, da gre za pametno investicijo – skupaj s svojim elektronskim vrtnim pomočnikom boste postali kralj svojega vrta. Robotska kosilnica bo delala namesto vas in za vas – vse to, le z enim samim klikom. Vi pa boste lahko v miru popili svojo kavo, ob tem pa opazovali idealno urejeni vrt.

 

Avtor