Toplotne črpalke

Toplotne črpalke – ogrevanje prihodnosti

Toplotne črpalke so moderen način ogrevanja, s katerimi lahko čez celotno leto ogrevate svoje prostore ter sanitarno vodo. Ponudba toplotnih črpalk sega na več načinov ogrevanja in vam omogoča brezplačne vire, ki jih črpate iz zraka, zemlje in podtalnice.

Si želite toplotni vir, s katerim boste prihranili električno energijo, si ogrevali in se hladili celo leto? Predlagamo vam, da ga izkoristite in brez skrbi ter dodatnih stroškov uživate poleti in pozimi.

Zakaj za ogrevanje izbrati toplotno črpalko?

Za izbiro toplotne črpalke vam bo hvaležna denarnica ter tudi okolje, saj vam njena uporaba omogoča:

  • varčno ogrevanje, določeni modeli tudi hlajenje, izbranih prostorov ter sanitarne vode.
  • Zraven tega vam uporaba toplotne črpalke omogoča varno in zeleno ogrevanje, saj v okolje ne spušča nevarnih plinov.
  • Toplotno črpalko lahko priključite tako na radiatorje kot talno gretje, radiatorsko gretje ter gretje sanitarne vode.
  • Omogočajo vam časovno nastavitev gretja/ hlajenja ter termostat, s katerim lahko uravnavate toploto kadarkoli.

Kako pa toplotne črpalke delujejo?

Delovanje črpalke je zelo enostavno, saj iz okolice, iz zraka, vode ter zemlje črpa toploto, ki jo uporabi potem za ogrevanje prostorov, ki imajo nižjo temperaturo kot okolica.
Toplotne črpalke delujejo s 3-mi zaprtimi in neodvisnimi krogotoki:

  1. Primarni krogotok zbira toploto, ki se shranjuje v okolju, ter jo prinaša v hladilni krogotok toplotne črpalke. Nato uparjalnik segreje hladilno sredstvo v toplotni črpalki.
  2. Nato se s pomočjo dopolnilnega vira energije, kot sta plin ali električna energija, doda toplota. Hladilno sredstvo se spremeni v plinasto stanje in temperatura se dvigne na želeno raven zaradi povišanega tlaka- kar omogoča kompresor. Kondenzator pa omogoča, da se vroča para kondenzira in segreje grelno vodo.
  3. Sekundarni krogotok nato prenese vso toploto v ogrevalni sistem objekta. Ta prenos toplote pa poteka preko nosilca toplote, ki se nahaja v vsakem krogotoku.

Tako se skozi zgoraj opisan postopek ogreva celoten objekt, kadar toplotne črpalke delujejo v skladu z navodili.

Kakšne vrste toplotne črpalke pa poznamo?

Med seboj se toplotne črpalke razlikujejo po viru toplote ter mediju, ki ga segrevajo. Spodaj vam bomo našteli vrste, kjer bodite pozorni, da prva beseda predstavlja vir, druga beseda pa medij.

Vrste toplotnih črpalk:

  • voda/voda;
  • zrak/voda;
  • zemlja/voda.

Voda/voda

Ta sistem omogoča najbolj učinkovito rešitev, saj kot toplotni vir služi podtalnica, katera ima temperaturo med +8 in +12 stopinj Celzija. Črpalka lahko služi za ogrevanje preko radiatorjev ter talnega ali konvektorskega sistema, nekateri modeli tudi hlajenje. Primerna za objekte velikosti od 100 m2 do 700 m2.

Zemlja/voda

Na voljo sta dve rešitvi: horizontalni zemeljski kolektor ali vertikalna sonda. Deluje, tako da iz zemlje odvzema akumulirano toploto in jo dvigne na višjo temperaturo, ki je primerna za ogrevanje. Primerne so za nizkoenergijske ali pasivne hiše velikosti 350 m2 ter hiše brez prezračevanja do 220 m2.

Zrak/voda

Predstavlja najcenejšo in enostavno rešitev ogrevanja objekta ter sanitarne vode. Toplotna črpalka se namesti zraven objekta oz. v bližini kotlovnice in se poveže s plinsko ali vodno povezavo. Kar tukaj igra vlogo je predvsem temperatura ter vlaga zunanjega zraka. Za hiše od 130 m2 do 220 m2.

toplotne-crpalke-zrak-voda

Katera toplotna črpalka je prava zame?

Če ne veste, katera toplotna črpalka bi bila primerna za vaš objekt, je dobro, da najprej veste, kaj od virov imate na razpolago.

Torej imate na voljo podtalno vodo? Vam priporočamo izbiro črpalke voda/voda. Če nimate tega na voljo pa črpalko zemlja/voda.

V primeru, da okrog hiše/objekta nimate dovolj prostora za črpalko, lahko izberete črpalko zrak/voda.

Če so vam ti odgovori tuji, vas vabimo, da se prijavite na posvet, kjer vam bodo pri podjetju Dimplex prijazno svetovali in našli boste primerno rešitev za svoje težave.

Izgradnja toplotne črpalke ni lahka odločitev, vendar če pomislite na prihodnost, je to več kot odlična naložba, ki se vam bo čez leta več kot poplačala. Zato ne odlašajte in povprašajte po svojih možnostih strokovno ekipo, ki bo našla pravo rešitev za vaše potrebe.

Avtor