peči na pelete

Zakaj izbrati peči na pelete za vaše ogrevanje

Peči na pelete so lahko glavni vir ogrevanja ali pa dodatni. Kakovostne peči na pelete so gotovo eden najbolj ugodnih virov ogrevanja, ki ima zagotovljen trajnosten energent, to je odpadni smrekov les od proizvodnje in tega gotovo nikoli ne bo zmanjkalo, pa tudi verjetno cena ne bo tako narasla. Če kurite pelete, je to najbolj ekološka in trajnostna rešitev, kar jo lahko izberete, saj bi odpadni les gotovo končal na gnojišču, če ga nebi uporabljali za izdelavo bio kuriva. S tem se še ogrejemo in na koncu ostane le nekaj pepela. Peleti pa oddajajo v ozračje le toliko plinov, kot so ga iz njega prejeli, zato okolja ne onesnažijo. Če nabavite kakovostne pelete, potem bo izgorevanje skoraj 100 % zato bo poraba tudi izjemno učinkovita.

Katere peči na pelete so na voljo?

Peči na pelete izdelujejo razni proizvajalci in jih ponuja Emundia, ki nudi precej različic teh peči, zato se za vsako stanovanje najde prava. Izberete lahko toplozračne ali termo peči in peči s cevnim razvodom. Tako boste ogrevali prostore in še sanitarno vodo, kar bo za vas najbolj ugodno in najceneje. Te peči so ugodna tehnološko napredna rešitev za ogrevanje. Če pokličete prodajalca, vam bo znal svetovati, kaj izberite za sebe glede na vaše želje in možnosti.

 peči na peleteVgradnja take peči je zelo enostavna in hitra. Ogreva lahko vse ploskve v prostoru in zadnje čase lahko izkoristite še toplotni kotel, ki igra vlogo termo akumulacijske peči, zato vam ni treba toliko greti in boste pokurili manj peletov. Prednosti peči na pelete so, da delujejo avtomatsko in se nalagajo same. Odstraniti morate le pepel vsake toliko časa, kar je tudi vse vaše delo. Enkrat letno še dimnikar očisti dimnik in peč bo zopet delala brezhibno. Prednost te peči je tudi, da dimnik prostore ogreva še dodatno.

Da bi ta peč delovala samodejno, jo je potrebno priključiti na elektriko in če imate lastno sončno elektrarno, je to čista zmaga, ker boste imeli elektriko brezplačno. Za oboje pa lahko prejmete tudi nepovratna sredstva, ki zmanjšajo vašo investicijo.

Moderne peči na pelete so lahko različnih oblik in barv ter dizajnov. Sami boste izbrali, katera vam ustreza. Glede velikosti in moči peči, pa je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo napeljal tudi cevi in povedal, kakšna peč bo najboljša za velikost vašega objekta. Računati je treba tudi na zelo hladne dni, ko je temperatura precej pod ničlo ali so deževni in vlažni dnevi, ko je tudi treba ogrevati prostore zaradi vlage. Sodobne nizko energijske hiše boste ogrevali dosti manj, kot pa klasične zidane hiše.

Kako deluje toplozračna peč na pelete?

Toplozračne peči na pelete so podobne kaminom in prostore ogrevajo tako, da topel zrak kroži skozi prostore. Ker mojstri naredijo šobe tako, da se topel zrak pomika tudi v sosednje prostore, se lahko ogreva celotno stanovanje in tudi nadstropje. To še posebej velja za novodobne hiše, kjer ni veliko sten ali jih sploh ni.

Te peči lahko dodatno ogrevajo prostore kot pomoč pri ogrevanju ali kot alternativni vir ogrevanja, če prvi odpove oziroma je energent predrag ali se ga ne dobi na trgu. Te peči na pelete začno toploto oddajati takoj, ko se zakurijo in toploto akumulirajo v stene ter jo nato še nekaj ur oddajajo v prostor brez, da bi peč kurili. Taka peč ima zalogo peletov že vgrajeno. Če nimate dosti prostora, kupite manjše vreče s peleti, drugače pa lahko nabavite tudi tonsko vrečo. Če hočete ogrevati celotno etažo, je treba s pečjo povezati toplotni zalogovnik. Povežite se z mojstrom, da vam pomaga.

toplozracna-pec-na-palete-1

Kako deluje toplovodna peč na pelete?

Toplovodne peči na pelete delujejo s pomočjo zalogovnika vode. Prostore ogreva topla voda s pomočjo radiatorjev. Voda največkrat kroži skozi kurišče in se tako segreva, peč pa samodejno nalaga pelete po potrebi, ko se voda shladi, saj zazna padec temperature, ki jo nastavimo na toliko, kolikor nam ustreza. To peč lahko povežemo z obstoječimi centralnimi sistemi ali pa namestimo nov sistem. S tem boste tudi prihranili kar nekaj na ogrevanju.

Avtor