estrihi

Dobre prakse pri talnih podlagah

Talni estrihi so tanka plast materiala, običajno betona, ki se razporedi po površini tal ali druge strukture. Uporablja se za ustvarjanje ravne površine, zagotavljanje gladke podlage za druge zaključne obloge in zaščito strukturnih elementov tal. Kakovostni estrihi se lahko nanašajo ročno ali s strojem. Zmogljivi stroji lahko hitro in enostavno enakomerno razporedijo beton in tako odpravijo potrebo po ročnem delu. Na trgu je na voljo več različnih vrst strojev. Ko se nanos strdi, ga lahko obdelamo z različnimi zaključnimi deli, vključno z barvanjem, epoksi premazi ali ploščicami. V kakršnikoli obliki je že sam izdelek, je za sam estrih cena v tem primeru odvisna od izvedbe, debeline in seveda količine, ki jo naročimo. Najbolj priljubljen je najbolj kvalitetni, za tak estrih cena nanosa znaša okrog 15 evrov na kvadratni meter. O samih stroških si lahko več preberete na naslovu https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki/estrih-cena.

talnih-podlagah-1

Talni estrihi v mokri in suhi izvedbi

Obstaja jih več različnih vrst, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti. Najpogostejša vrsta je tradicionalna mokra oblika, ki je narejena iz mešanice cementa, peska in vode. Ta vrsta je enostavna za uporabo in razmeroma poceni, vendar je z njo težko doseči gladek zaključek. Po mešanju mokre oblike se ta zlije na pripravljeno podlago. Material se nato zravna z gladilko, da se doseže želena debelina in nivo. Vgradnja mokre oblike je običajno končana, ko je površina obdelana in se popolnoma posuši. Pri vgradnji je treba biti previden, saj je napake težko popraviti. Natančno upoštevajte vsa navodila proizvajalca in si vzemite čas, da zagotovite kakovosten končni izdelek. Druga možnost je suha oblika, ki je narejena iz mešanice portlandskega cementa, peska in agregata. To vrsto je lažje uporabiti kot mokro obliko, vendar je lahko za ta nanos strošek višji. Prav tako zahteva posebno opremo za nanašanje.

Izolacijski material

Med nanosom in betonsko ploščo se pogosto uporablja izolacijski material. Izolacija je lahko izdelana iz različnih materialov, med drugim iz steklenih vlaken, pene ali celuloze. Namestitev izolacije lahko pomaga zmanjšati stroške ogrevanja pozimi in ohraniti prostor hladnejši poleti. Pri izbiri izolacijskega materiala je treba upoštevati podnebje, v katerem živite, in vrsto konstrukcije vašega doma. Nekateri materiali so primernejši za hladnejše podnebje, medtem ko se drugi bolje obnesejo v toplejšem podnebju. Poleg tega so nekatere vrste izolacije bolj učinkovite kot druge pri blokiranju zvoka, ki potuje med nadstropji. Če je zmanjšanje hrupa skrb, se prepričajte, da izberete izolacijo, ki bo ustrezala vašim potrebam. Pri nameščanju izolacije je treba poskrbeti, da je pravilno nameščena, da bi dosegli najboljše rezultate. Če niste prepričani, kako namestiti izolacijo, je najbolje, da najamete profesionalnega izvajalca, ki lahko zagotovi, da bo delo opravljeno pravilno. Izolacijo je treba namestiti med nanosom in betonsko ploščo, pri čemer morajo biti robovi izolacije poravnani z robovi plošče.

Betonska plošča mora biti suha

Preden se kakovostni estrihi lahko začnejo polagati, se mora betonska plošča popolnoma posušiti. V nasprotnem primeru bo vlaga v plošči povzročila, da se bo nanos sesedel in predčasno propadel. Za pospešitev sušenja lahko uporabite več metod, na primer ogrevanje ali prezračevanje območja ali uporabo razvlažilnika zraka. Ko je plošča suha, lahko nadaljujte z delom. Da bo na koncu nastal primeren izdelek, je za estrih cena različna glede na vrsto in kakovost nanosa. V povprečju pa stane od 8 do 14 evrov na kvadratni meter. Kvalitetni estrihi so lahko dražji od manj kvalitetnih vrst, vendar so običajno trajnejši. Če iščete visokokakovostno rešitev, ki bo trajala več let, boste morda želeli razmisliti o tem, da za kvaliteten estrih cena upraviči svojo vrednost. Če pa imate omejen proračun, je na voljo tudi veliko cenovno ugodnih možnosti.

Dilatacijski trak

Da bi ustvarili ravno površino, polagalci po dolžini nanosa položijo dolg, tanek lesen ali kovinski trak, imenovan obodni trak. S tem se ustvari prostor za dilatacijski material, ki betonu omogoča, da se širi in krči, ne da bi pri tem nastale razpoke. Za vgradnjo obrobnega traku se najprej izmeri in označi mesto dilatacijskega spoja. Nato se s kredo ali lasersko nivelirko nariše črto po dolžini na označenem mestu. Nato se odreže trakove za brušenje po velikosti in jih z vijaki ali žeblji pritrdi. Za tak estrih cena primernega dilatacijskega traku znaša okrog 12 evrov za 50 metrov traku. Ne glede na to, kakšen je vaš proračun, obstaja veliko različnih rešitev. Za primeren estrih cena ne bo previsoka. Ker je na trgu toliko možnosti, je pomembno, da pred končno odločitvijo opravite nekaj raziskav. Če si vzamete čas za primerjavo stroškov in poiščete najbolj kakovosten izdelek za svoje potrebe, ste lahko prepričani, da boste za svoj denar dobili največjo vrednost.

Hidroizolacija

Hidroizolacija je postopek, pri katerem površina postane neprepustna za tekočo vodo. To lahko storimo na več načinov, najpogosteje pa na površino nanesemo hidroizolacijsko membrano. Eden od pogostih načinov uporabe hidroizolacije je takrat, ko se delajo estrihi. Hidroizolacijo lahko izvedete na več načinov. Eden od pogostih načinov je dodajanje hidroizolacijske mase mešanici, ko se estrihi pripravljajo. Druga možnost je nanos premaza, ko se posuši je za estrih cena v tem primeru nekaj višja. To bo pomagalo, da ga zaščitite pred poškodbami zaradi vode.

Avtor