Parket ribja kost – klasika, primerna tudi za moderna stanovanja

Polaganje parketa v ribjo kost ima bogato zgodovino, njegovi začetki segajo v 17. stoletje. Ste vedeli, da je parket v Versajski palači v Franciji položen v ribjo kost. Ta staro meščanski pridih estetike pa lahko prenesete tudi v moderna stanovanja, če se odločite za parket – ribja kost.

Parket spada med najbolj priljubljene talne obloge, zaradi svoje trpežnosti, odpornosti in dolge življenjske dobe. Danes je na voljo ogromna izbira različnih vrst parketa, ki zadovolji še tako zahtevnega uporabnika, hkrati pa prostoru nudi še večjo domačnost ter izboljša bivalno klimo.

Parket ribja kost – tradicionalni oz. italijanski način polaganja pod kotom 90°

Dizajn parketa v obliki črke V oz. ribje kosti najlepše poudari prostor, če je položen vzporedno z najdaljšo stranico v smeri svetlobe. To seveda ni edina možnost, saj se parket – ribja kost lahko položi iz katere koli želene točke, na primer diagonalna postavitev bo prostor vizualno razširila. Tak način polaganja parketa je spet vse bolj priljubljen in primeren za kater koli prostor v stanovanju. Rečemo lahko, da ribja kost ne bo šla nikoli iz mode. Polaganje parketa v ribjo kost je možno na dva načina. Najprej vam predstavljamo najbolj klasičen italijanski način. Za tako polaganje potrebujete vse parketne deščice enako dolge, ki na konicah niso rezane. Leve in desne deščice postavljate pravokotno druga na drugo pod kotom 90°.

Parket ribja kost – izgled Francoski Chevron

Za tak način polaganja parketa, se vsaki parketni deščici odžaga trikotni del na obeh koncih pod kotom 30°, 45°, ali 60°. Za polaganje morajo biti vse deščice enako dolge, pol jih mora biti levih in pol desnih. Pri tem je treba opozoriti, da pri taki izdelavi nastane vsaj 10 % odpadnih oz. odžaganih delov deščic.

Pred priprava na polaganje parketa

Pred začetkom prenove ali pred prvim polaganjem parketa v prostor je potrebna natančno izmeriti kvadraturo. Strokovnjaki svetujejo tudi meritve vlažnosti in stanje podlage. Natančne meritve prostora so pomembne, da boste količinsko naročili dovolj parketnih deščic, zaključnih obstenskih letev, lepila in premaza. Da boste lahko vi ali vaši mojstri kvalitetno položili parket, morate podlago ustrezno pripraviti in sicer mora biti ravna, trdna, čista in tudi suha. Pri vlažnosti podlage bodite pozorni, če boste na prevlažno podlago položili parket, bo vlaga ostala ujeta pod parketom, kar pa pomeni, da bo po vsej verjetnosti prišlo do odstopanja, dvigovanja ali razslojevanja parketa od podlage v prostoru.

polaganje-parketa-1

Priprava na samo polaganje parketa

Razmere v prostoru, kjer se bo polagal parket, morejo biti take, da ne vplivajo na delovanje lesa, ne med polaganjem in niti po polaganju. Le tako bo parket ostal stabilen in bo lahko služil svojemu namenu mnogo let. Strokovnjaki priporočajo, da naj ima prostor med polaganjem parketa od 16 do 20 °C in relativno zračno vlažnost med 45 in 65 odstotkov. V primeru, da boste polagali parket – ribja kost na talno gretje, le tega izključite ali znižajte na najnižjo temperaturo že 2 do 3 dni pred polaganjem. Še nasvet, ko je parket položen na talno gretje, se le to ponovno vključi in postopno iz dneva v dan povečujete temperaturo ogrevanja, največ 3 do 5 °C na dan, da počasi pridete do želene temperature.

Parket ribja kost – začnimo s polaganjem

Pred začetkom polaganja se z mojstrom dogovorite, na kakšen način naj vam položi parket. Ribja kost v tradicionalnem italijanskem stilu ali francoskem, tako se bo lažje odločil, kje bo začel s polaganjem in kje končal. Na podlago bo namazal primerno lepilo s posebno lopatico in na lepilo položil parketno deščico. Ob steni vedno pusti približno 1 centimeter prostora za delovanje lesa, ta prostor na koncu pokrije z obstensko zaključno letvico. Če se boste lotili polaganja parketa sami, bodite pozorni, da z lepilom ne popackate zgodnje površine parketa. V primeru, da se odločite za polaganje parket plavajoče, izberite parket s klick ali loc spojem, ki drži deske skupaj brez lepila. V tem primeru strokovnjaki priporočajo, da se pod parket položi ustrezna podlaga (filc, pluta ali profesionalna folija). Takšna podlaga nudi več udobja in hkrati zagotavlja mehkejšo ter tišjo hojo. Tako se lahko parket polaga že čez obstoječe talne obloge, tudi čez star parket.

Parket po polaganju pustite nekaj dni

Po končanem polaganju parketa, po površini ne hodite ali jo kakor koli obremenjujte vsaj 24 ur. Še vsaj en teden po polaganju pa podlago uporabljajte previdno, izogibajte se večjim mehanskim obremenitvam. Poskrbite, da bodo v prostoru primerni klimatski pogoji za na novo položen parket. Po mirovanju je čas za brušenje parketa, a še pred tem je treba s sesalnikom očistiti parket in preveriti stik s podlago. Za tem sledi večkratno brušenje, da dobro izravnate podlago in pripravite na kitanje in končno izglajevanje. Pred lakiranjem ali oljenjem je treba parket skrbno in temeljito očistiti z zelo močnim sesalnikom in antiseptično krpo. Parket ribja kost najprej polakirajte s temeljnim osnovni lakom in nato s končnim oz. zaključnim lakom. Pred nanosom končnega laka površino paketa obrusite. Tako in parket – ribja kost je položen.

Avtor