Kaj vse je dobro vedeti pred nakupom čistilne naprave?

Vsi se zavedamo dragocenosti vode in kako pomembno je, da jo ohranjamo čisto. Je naše največje bogastvo in na Zemlji je ni v neomejenih količinah, sploh pa ne v pitni obliki, saj so sladke vode v veliki meri izpostavljene prav našem onesnaževanju preko izpustov iz gospodinjstev. Večino teh izpustov ureja javna komunala, ne pa povsod. Tako je kjer komunalna infrastruktura ni urejena, naloga vsakega nosilca posameznega gospodinjstva, da poskrbi za montažo čistilne naprave.

Kakšno velikost čistilne naprave izbrati?

Poznamo male in velike in vsaka seveda ni primerna za katerikoli objekt. Velikost take naprave je v največji meri odvisna od velikosti gospodinjstva, torej od podatka, koliko ljudi bo proizvajalo odpadno komunalno vodo. Velike naprave so tako primerne za čiščenje odpadnih voda pri večjih objektih, male pa so namenjene stanovanjskim hišam in manjšim objektom. Pri odločitvi se je seveda smiselno posvetovati z usposobljenim strokovnjakom, ki vam bo svetova in pomagall pri izbiri velikost naprave za vaš objekt.

Ko izbiramo čistilno napravo, moremo seveda biti pozorni tudi na ceno, a to nikakor ne sme biti glavni faktor. V kolikor bomo želeli privarčevati z nakupom manjše naprave se nam lahko zgodi, da kupimo premalo za naše gospodinjstvo in tako ne bo mogla opravljati svojega dela. Tako bo prvi strošek ob nakupu morda res manjši, a dolgoročno bo taka odločitev pripeljala do veliko večjih izgub. Tako ni smiselno kupovati niti male čistilne naprave, ki je bolj zmogljiva, ali pa prevelike naprave glede na gospodinjstvo, saj jo bo slej ko prej prav tako potrebno zamenjati za najbolj optimalno.

Kakšne so cene čistilnih naprav?

Kot omenjeno zgoraj, lahko za svoj objekt kupimo malo ali veliko čistilno napravo, kar je seveda povezano tudi s ceno posamezne naprave. Male čistilne naprave imajo tako nižjo ceno kot pa velike, se pa te gibajo nekje med 3000 in 5000 evri. Tu je vredno omeniti, da lahko z vgradnjo male naprave dosežemo tudi delno oprostitev predpisane dajatve za obremenjevanje voda, ali pa s prijavo na razpis Ekosklada pri nakupu čistilne naprave pri nakupi celo dobimo subvencijo in si zmanjšamo strošek našega dela v varovanju okolja.

Ni pa to edina stvar, ki vpliva na ceno, saj je ta odvisna tudi od rezervoarja v čistilni napravi, ki je lahko plastičen ali pa betonski. Plastičen rezervoar napravi sicer res prinese nižjo ceno, a ni tako odporen na negativne vplive in tako prinese druge stroške. Tu je torej na dolgi rok bolj primerna odločitev za nakup čistilne naprave z betonskim rezervoarjem, saj je naš strošek skozi daljše obdobje zagotovo manjši.

Ko se odločimo za nakup čistilne naprave, je cena za montažo navadno že vključena v sam strošek nakupa, ni pa vedno tako. Podjetje, ki nam čistilno napravo proda, navadno izvede tudi celotno montažo.

Kako poteka montaža?

Ko govorimo o malih čistilnih napravah, torej primernih za stanovanjske hiše in manjše objekte, poteka montaža navadno tako, da izvajalec v prvem koraku izkoplje gradbeno jamo. Za preprečevanje nezgod pri delu je potrebno paziti, da v jami ni vode in da je vse ustrezno pripravljeno za vstavitev čistilne naprave. V to jamo nato umestijo čistilno napravo in jo ob koncu zasujejo.

cistilne-naprave-1

Ker se mala čistilna naprava rangira kot enostaven objekt, za njeno umestitev ne potrebujemo urejati gradbenega dovoljenja, je pa potrebno s tem seznaniti pristojno komunalno podjetje. Celoten proces montaže čistilne naprave je torej precej hiter, enostaven in neinvaziven za naš objekt in njegovo okolico.

Vzdrževanje naše naprave.

Kako pogosto boste morali izvajati vzdrževalna dela na vaši čistilni napravi, je odvisno od vrste in kvalitete čistilne naprave, ki jo boste izbrali za vaš objekt. Seveda je pomembno tudi, da ste izbrali primerno čistilno napravo za vaš objekt. Pri malih čistilnih napravah je nujno redno pregledovanje in odvajanje blata, za kar poskrbi javna služba. Ta v okviru občine na nekaj let pregleda vašo čistilno napravo in izvede odvoz blata.

Le redno pregledovanje in saniranje manjših napak v delovanju pa ne bo dovolj, da naši napravi zagotovimo res dolgo in brezhibno delovanje. Pozorni moremo biti tudi na morebiten vdor določenih snovi v našo napravo, ki imajo izjemno velik vpliv na njeno delovanje. So zelo škodljive in čakamo lahko tudi dva tedna ali cel mesec, da se ponovno vzpostavi uravnoteženo stanje v naši napravi. V najslabšem primeru lahko vdor takih snovi pripelje celo do menjave čistilne naprave in s tem novih predčasnih ter nepotrebnih stroškov.

Čistilna naprava je sicer res namenjena čiščenju naših odpadnih voda in sanitarij, kopalnice in kuhinje, a pogosto se lahko zgodi, da se v odtoku znajdejo snovi, ki tam ne bi smele biti. Te lahko prinesejo veliko težav v delovanj in jo resno ogrozijo. Zato je metanje odpadkov kot so kondomi ali damski vložki v straniščno školjko zelo neodgovorno in povrh vsega tudi škodljivo za okolje. Vanjo ne spadajo niti lasje, olja, maščobe, ostanki hrane, močne kisline in podobno, saj imajo res negativen vpliv na malo čistilno napravo, ki skuša skrbeti za prečiščene odtoke.

V prvem koraku torej pazimo, da se odločimo za nakup primerne čistilne naprave, nato pa poskrbimo, da z njo ravnamo skrbno in s tem odgovorno do nas in pa naše narave.

Avtor