barvanje ploščic kopalnica

Barvanje ploščic – v treh korakih do prenovljene kuhinje in kopalnice

Barvanje ploščic je idealna in najcenejša rešitev za starejše ploščice, ki so se obrabile in ne zgledajo več kot nove. Ali pa so vzorci zastareli in moteči. Ploščic vam ni treba menjati, saj bi to pomenilo večji strošek in pa veliko več dela. Barvanje ploščic bo osvežilo prostor tako, da boste lahko povsem spremenili barvo tal ali sten, kot tudi barvo fug med ploščicami, ki je lahko v drugi barvi, kot so ploščice, kar je zadnje čase zelo moderno. Na trgu je mogoče kupiti nekaj odtenkov in različnih barv za ploščice tako, da bo lahko zadoščeno vsakemu okusu.

Barvanje ploščic v prvem koraku

Da bo barvanje ploščic res uspešno, je potrebno najprej temeljito pregledati vse ploščice, ali so dobro prilepljene in pritrjene. Z leti namreč marsikatera ploščica lahko odstopi od podlage. Preglejte ploščice na tleh in tudi na stenah, ki jih boste barvali.

Če opazite, da je katera ploščica odstopila, jo morate z lepilom za ploščice prilepiti nazaj in en dan počakati, preden se začne barvanje ploščic, da se lepilo posuši in dobro prime.

Preglejte tudi fuge, neglede na to, ali jih boste pobarvali skupaj s ploščicami ali pa z drugo barvo. Tudi fuge se znajo z leti presušiti in razpasti tako, da ostanejo med ploščicami večje luknje. S fugirno ali izravnalno maso te fuge obnovite. Naslednji dan pa lahko pričnete z barvanjem, vendar še pred tem dobro očistite ploščice s čistilom, ki odstranjuje maščobo, kar opišemo v drugem koraku.

barvanje-ploscic-1

V drugem koraku pripravimo površino

Če barvanje ploščic izvajate sami, se morate zavedati, da je dobro pripravljena površina pred barvanjem ključnega pomena, kako dobro se bo barva prijela na podlago. Če hočete imeti še dolgo časa kakovostno pobarvane ploščice, sledite tem navodilom:

  • Preden se začne barvanje ploščic, je potrebno površino temeljito oprati s čistilom, ki razmaščuje in odstranjuje vodni kamen. To je zelo pomembno, ker na mastne madeže ne bo prijela niti temeljna barva, niti kasneje barva za keramiko.

  • S površine, s pomočjo ostrejšega orodja, odstranite grobo umazanijo.

  • Če so med ploščicami silicijeve zalivke, jih tudi odstranite.

  • Če boste barvali ploščice tam, kjer bodo v stiku z veliko vode, kot so tuš kabine, potem je dobro ploščice pobrusiti z brusnim papirjem. Uporabite brusni papir nizke granulacije med 180 in 240. Pomembno je, da se fugirna masa in barva dobro primeta ploščic.

  • Če uporabljate enokomponentno barvo, po čiščenju nanesite temeljni premaz, ki se ga nanaša dvakrat. Drugi sloj namažite kakšnih pet ur po prvem in ga potem pustite še vsaj 5 ur, da se posuši. Na barvanje torej računajte na naslednji dan.

barvanje ploščic

V tretjem koraku izberite pravo barvo

Če naj bo barvanje ploščic res uspešno in kakovostno, morate izbrati pravo barvo, da se ne bo sprala z vodo ali kako drugače odrgnila in bo prostor spet grd. Barva se mora dobro prijeti na keramiko, zato izberite barvo za keramiko.

Izberete lahko tri vrste barv in sicer:

  • barve epoksi, ki so dvokomponentne,

  • alkidni uretan,

  • ali akrilne barve za barvanje gladke keramike.

Naštete vrste barv so odporne na vodo in izjemno trdne. Odporne so tudi na praske. Te barve lahko uporabite za barvanje ploščic in tudi za kovino, les, steklo ter plastiko, tako da so zelo uporabne.

Dvokomponentne barve boste lahko nanašali neposredno na ploščice, medtem ko boste za enokomponentne potrebovali še temeljni premaz, ki ga nanesete pred barvo.

Na stenah je običajno dovolj, da barvo nanesete dvakrat. Medtem, ko je na tleh priporočljivo barvati trikrat. Vsakič, ko nanesete nov sloj, se barva bolj sveti. Če pa želite, da se ploščice res svetijo, pa na barvo nanesite še lak za keramiko.

Nanašanje barve

Preden barvo uporabite, jo dobro premešajte. Za barvanje se uporabljajo čopiči in valji ter pištole. Valjčki naredijo pomarančasto površino, čopiči lahko pustijo kakšno črto ali sled. Najtežje, ampak najlepše se pobarva z brizganjem s pištolo. Takrat bo površina povsem gladka, imeti pa morate tudi primerno barvo za pištole.

Nekatere barve s posebnimi lastnostmi zorijo tudi od enega tedna do 20 dni, da pridobijo želene lastnosti, kot sta trdnost in odpornost pred abrazijo. Zato se vnaprej pri prodajalcu pozanimajte ali preberite na navodilih na barvi, koliko časa ne boste mogli uporabljati prostorov.

Pa še namig, med barvanjem se lahko zgodi, da popackate nekaj, česar ne želite barvati. Imejte pripravljeno razredčilo ali primerno čistilo za izbrano barvo in bombažno krpo, da neželeno takoj odstranite. Če pustite, da se barva zasuši, jo s površine ne boste več mogli odstraniti.

Avtor