Ali vam lahko električno talno gretje pomaga privarčevati?

Vsi smo že slišali govoriti, da lahko obstoječe gretje zamenjate z električnim talnim gretjem, pa vendar ali se to splača in ali vam na dolgi rok res prihrani denar? Je električno talno gretje prava izbira za vaš dom? Po podrobnejši raziskavi vam v tem prispevku predstavljam nekaj prednosti in slabost, ki so povezane z električnim talnim gretjem. 

Prednosti in slabosti električnega talnega gretja.

Električno talno gretje je veliko bolj pogosto v raznih hotelih in luksuznih domovih, pa vendar se tudi pri nas vedno bolj pojavljajo v objektih, kot najbolj žepu prijazen vir toplote. 

Prednosti:

Ena glavnih prednosti električnega talnega ogrevanja je, da osvobodi prostor v vaši hiši. Odstranjuje potrebe po radiatorju in drugih ogrevalnih aparatih, ki na splošno zavzamejo veliko prostora. 

Električno talno gretje kot drugo prednost navaja, da zagotavlja ogrevanje sobe veliko bolj učinkovito, kot tradicionalne metode, kot so radiatorji. Razlog za to je, da radiatorji delujejo tako, da ogrejejo zrak okoli sebe. 

Ker se radiatorji skoraj vedno postavijo ob strani sobe, se na koncu ogreje samo zrak v njihovi neposredni bližini. Električno talno gretje pa segreva prostor tudi od spodaj. To pomeni, da bo skoraj vsa proizvedena toplota šla neposredno v ogrevanje prostora, v katerem je električno talno gretje nameščeno. 

Druge vrste ogrevanja so v veliki meri neučinkovita pri segrevanju prostora, ker morajo delovati pri višji temperaturi, da bi dosegli želene rezultate, zato električno talno gretje ogreva prostore veliko bolj učinkovito. 

Električno talno gretje deluje pri precej nižjih temperaturah in je tako bolj učinkovito ogrevanje pri ohranjanju predvidene stopnje toplote. To vam lahko prihrani denar za ostale ogrevalne naprave, ki potrebujejo, nafto, drva ali plin, in z električnim talnim gretjem boste dobili enak rezultat.

električno talno gretje

Prednosti električnega talnega gretja so še udobje, je brez dodatnih stroškov vzdrževanja, regulacija temperature glede na prostore, nastavitev toplote je lahko v vsakem prostoru drugačna, in če prenavljate svoj dom, je električno talno gretje odlična rešitev, saj je enostaven za vgradnjo, prav tako pa je električno talno gretje zdravju prijaznejše. Priklopi so možni na električno omrežje ali na druge alternativne vire, predvsem pa za to vrsto ogrevanja ne potrebujete dimnika, kurilnice ali cisterne.

Slabosti:

Največja pomanjkljivost pri električnem talnem ogrevanju je njegov strošek namestitve. Ker je sistem narejen tako, da se električno talno gretje vgradi v pod, steno ali strop, lahko to pomeni precejšnje obsežno delo in poseganje v sam prostor. 

V primeru slabo izoliranega objekta ali hiše se investicija v električno talno gretje, kot glavno ogrevanje, ne svetuje, saj ne bo želenega učinka toplote in s slabo izoliranimi objekti ali hišami, bi se stroški v ogrevanje povečali. V takem primeru se svetuje električno talno gretje kot alternativa za dodatno ogrevanje kopalnice ali druge hladnejše prostore.

Električno talno gretje ima torej nekaj slabosti, ki pa jih lahko obrnete tudi sebi v prid. 

Investicija v električno talno gretje.

Investicija v električno talno gretje je vsekakor nižja od namestitve klasičnega ogrevanja. Tudi montaža je hitra in terja le nekaj poseganja v sam prostor, kjer želite imeti nameščeno električno talno gretje, razen če se spoprimete s popolno prenovo doma. 

Sama investicija za m/2 znaša od 80 € do 120 €. Investicija v električno talno gretje je res žepu prijazno. Če imate dobro izolirano hišo, veliko cca 100 m/2, bo vaša investicija z materialom in delom znašala od 3000 € pa do 6000 €. 

elektricno-talno-gretje-4

Naj omenim, da je za točen izračun investicije dobro poslati povpraševanje, ki vam ga bodo izkušeni strokovnjaki za električno talno gretje na podlagi vseh izračunov in želja tudi poslali. 

Lahko električno talno gretje pomaga privarčevati?

Ste med tistimi »nejevernimi Tomaži« in ste še vedno mnenja, da je ogrevanje z električno energijo drago? Pri natančni analizi in po mnenju uporabnikov sem mnenja, da električno talno gretje pomaga privarčevati. 

Na primer za dobro izolirano hišo, veliko 80 m/2 in nastavljeno temperaturo 22 stopinj Celzija je mesečni strošek ogrevanja 70 – 100 €. V primerjavi s kurjavo na kurilno olje, za katero je mesečno treba odšteti 500 €, ali več, je ogrevanje s talnim električnim ogrevanjem cenejše. 

Električno talno gretje vam nudi številne prednosti, kot je udobje, dolga življenjska doba ogrevanja, nič vzdrževanja, kot tudi zdravju prijazno ogrevanje, predvsem pa lahko z električnim talnim gretjem privarčujete.

Avtor