kanalete

Kanalete so izjemno pomemben del večine kopalnic – zakaj?

Ste pred renovacijo obstoječe kopalnice ali pred izgradnjo nove in ste slišali, da so za vgradnjo odlična izbira kanalete. Zdaj pa vas zanimajo vse podrobnosti o tem zelo pomembnem delu večine modernih kopalnic. Kanalete so sistem za odvodnjavanje vode v odtok, ki so vgrajene v novejših kopalnicah kot tudi okrog hiš, na primer na robovih cest in povsod tam, kjer mora voda odteči v za to namenjen kanal. Posamezna kanaleta je sestavljena iz rešetke in spodnjega dela, ki se vgradi v tla kopalnice, tako nastane pravokotni prostor za odtekanje vode. Kakšne večje kose nesnage lahko zadržijo rešetke, spodaj pa je nameščeno tudi posebno varovalo, ki dodatno zadržuje smeti in umazanijo. V kolikor se odtočni kanal zamaši, nam to namreč prinese dodatne stroške. Trenutno je na tržišču zelo pestra ponudba kanalet, ki se prilagajajo sodobnim dizajnom prostora za prhanje.

Možnosti pri renovaciji obstoječe in izgradnji nove kopalnice

Pri sami renovaciji obstoječe kopalnice se najprej posvetujte z mojstrom, ki bo izvajal renovacijo. Naj vam pove, kakšne so možnosti, ali je možno vgraditi kanaleto in kakšen bo končni strošek. Potem pa se sami odločite, ali si jo še želite ali ne. V primeru izgradnji nove kopalnice pa imate na voljo vse različne možnosti, tudi vgradnjo stenske ali talne kanalete, ki sta med drugim tudi enostavni za čiščenje. To je zagotovo estetska in sodobna izbira, ki kopalnico naredi bolj trendi, brez motečega praga tuš kadi.

kanalete

Kaj torej izbrati?

Še pred samo izbiro kanalet poskrbite, da bo v vaši tuš kabini dovolj visok padec vode, da lahko le ta nemoteno odteka v kanal tako med kot po končanem prhanju. Potem pa se lotite pestre izbire kanalet, ki so na voljo različnih dimenzij. Običajno so kovinske, narejene iz recikliranih materialov, s čimer ohranjate naravo in naravne vire. Lahko pa so tudi kovinske s plastičnimi obrobami. A pozor, izbrana kanaleta mora biti vzdržljiva in trdna. Se sprašujete, zakaj? Kanaleta je pravzaprav podlaga na kateri boste stali vsak dan, ko se boste prhali. Seveda mora biti tudi odporna proti vlagi in vodi. Kanalete imajo na površini rešetke, ki poskrbijo za zadrževanje večje umazanije, da le ta ne zamaši odtoka. Hkrati pa so rešetke tudi nosilna podlaga, na kateri boste stali med tuširanjem, zato mora biti kakovostna, močna, ravno pravšnje trdote in tudi lepa na oko. Izbirate lahko med litoželeznimi rešetkami in rešetkami iz nerjavečega inox jekla. Torej izbrana kanaleta mora zagotavljati nemoten odtok vode, da ne boste imeli v kopalnici že ob prvem prhanju poplave. Predlagamo vam, če niste prepričani v izbiro, da se posvetujete s strokovnjakom, ki se spozna na tovrstne odtočne sisteme in zagotovo boste skupaj našli kakovostno in cenovno ugodno kanaleto, ki bo prava izbira za vašo kopalnico.

 

Talne ali stenske kanalete

Torej, če ste se odločili za talno kanaleto, morate prostor v kopalnici primerno pripraviti, da bo montaža mogoča. Postopek vgradnje je naslednji. Tla še pred vlivanjem estrihov pripravite, ne pozabite na toplotno, zvočno in hidro izolacijo. Sledi montaža same kanalete in pravilno povezovanje z odtoki. Šele nato se vlije estrih, s katerim naj vaš mojster zagotovi pravilen padec tal v smeri montirane kanalete. Strokovnjaki svetujejo minimalen padec med 1,5 in 2 %. Za tem sledi še dodatna hidro izolacija, da se izognete zamakanju prostora pod kopalnico. Zaključno delo bo mojster opravil s polaganjem keramičnih ploščic okoli kanalete. Dodatno tesnilnost boste zagotovili s posebno tesnilno maso, ki je med keramičnimi ploščicami in kanaleto. Če vam razmere v kopalnici dopuščajo, pa je še boljša izbira stenska kanaleta, ki je vgrajena v steni, vključno z odtokom. Gre za stenski pršni odtok, ki še dodatno izboljša eleganco in dovršenost kopalnice, saj na ta način ohranite brezhiben videz talnih ploščic. Stensko kanaleto sestavljata zunanji stenski odtok in podometni sistem.

kanaletePrednosti kanalete v kopalnici

Poglejmo sedaj, zakaj je izbira kanalete za vašo kopalnico in za vas odlična izbira. Talno kanaleto je res preprosto čistiti, ker ni nobenih špranj, koleščkov in tesnil, kamor bi se lahko nabirala umazanija, rešetko enostavno odstranite in očistite. Kanaleta je estetska rešitev za vašo kopalnico, ki omogoča enovit videz, brez dodatnih robov, profilov in dodatnih elementov, kot je to v primeru kadi ali kabine. Vgrajena je v nivo tal in vas ne bo motila pri hoji pod prho. Se sprašujete, kako je s škropljenjem vode po kopalnici? Vaš mojster naj natančno preuči prostor in naj ga do popolnosti izkoristi. V primeru, da se odločite za stensko kanaleto, naj bo le ta čim daljša. Pri sami postavitvi pa bodite pozorni na položaj armature in celotnega tuš seta – postavljena naj bosta vzporedno s stensko kanaleto in tako se boste izognili tudi škropljenju vode po kopalnici.

 

Kdaj torej izbrati kanaleto za vašo kopalnico?

Zagotovo je prava odločitev takrat, ko je vaša kopalnica v izgradnji in imate vse možnosti priprave tla na vgradnjo kanalete. Lahko pa tudi, v primeru renovacije, če vam prostor to omogoča. Prava izbira je tudi, če si želite moderne in luksuzne kopalnice, ki ima prostor za prhanje, ki ga je enostavno očistiti.

Avtor