Notranja vrata

Notranja vrata so najbolj obremenjen del stavbnega pohištva. Izberite prava!

Poglej po svojem domu. Zagotovo boste našli veliko sten, ki ste jih okrasili, da so videti, kot iz čudovite razstave. Kaj pa vaša notranja vrata? V številnih stanovanjskih nepremičninah so najbolj podcenjene in celo redko obravnavane komponente doma. Ko pa izberete druga vrata, morda taka z nekaj okraski, lahko svojemu domu dodate pridih, lepoto in značaj. Če tega še niste storili, razmislite o nekaj ključnih stvareh glede notranjih vrat, vključno s tem, kako izbrati najboljša za vaš dom.

Ključne stvari pri izbiri vrat

Najprej pomislite, kaj morajo narediti vrata? Najpogosteje ljudje izbirajo notranja vrata zaradi estetike. Morda boste želeli investirati v lepa opažna vrata, ki bodo okrasila hodnik in pritegnila oko obiskovalec. Drugi pa izbirajo notranja vrata glede na stroške.

Toda ta notranja vrata naredijo veliko več. Zagotavljajo na primer zasebnost in pomagajo ločiti funkcionalnost vsakega prostora. Jedilnico ločite od spalnice, saj imata prostora različni namen uporabnosti. Pomagajo lahko tudi pri zadrževanju hrupa ali ga blokirajo.

Ko izbirate stanovanjska notranja vrata, pomislite, kdo jih bo tudi uporabil. Če gre za vrata spalnice, boste morda želeli, da imajo vrata tiho odpiranje in zapiranje. Če imate dom, kjer bivajo starejše osebe ali osebe s posebnimi in drugačnimi fizičnimi sposobnosti, boste morda želeli razmisliti o dvojno širokih vratih ali tistih z dovolj dostopnosti za mobilne stole. In pomislite na smer odpiranja vrat. Kako se bodo vrata pravilno odprla?

Notranja vrataPriljubljeni slogi vrat

  • Tečajna vrata.

To je danes najbolj priljubljena vrsta vrat v hišah in so najpogostejše. Ta notranja vrata imajo na eni strani tečaje, ki omogočajo odpiranje in zapiranje. Tečaji so lahko na obeh straneh, da omogočajo pravilno gibanje glede na vhodni način v sobo.

Večina tečajnih vrat se prodaja vnaprej obešenih. To pomeni, da so vrata že obešena in poravnana z okvirjem. Nato se okvir doda na odprtino na vašem hodniku ali vhodu v sobo.

  • Drsna vrata.

V nekaterih domovih so drsna vrata lahko idealna. Najpogosteje ga najdemo v domovih z azijsko zasnovo, vendar se dobro obnese kjer koli. Skratka, ta vrata drsijo, se ne odpirajo. Premikajo se vodoravno, običajno z drsenjem po progi, ki je pritrjena na dnu tal ali na zgornjem delu okvirja.

  • Zložljiva vrata.

Dvojna ali zložljiva vrata delujejo tako, kot se sliši. Ko se vrata odprejo, se zložijo na dva dela, ki štrlita navzven. Ta vrsta vrat je idealna za omare ali na območjih, kjer je omejen prostor.

  • Obhodna vrata.

Obhodna vrata delujejo podobno kot drsna vrata, vendar drsijo po progi vzdolž zgornjega dela vrat. Ko drsijo vstran, se vrata prekrivajo.

  • Žepna vrata.

Skrita ali žepna vrata so čudovito orodje, ko morate prihraniti prostor. V teh vratih so vrata vgrajena v steno ob njih. Žep v suho montažnem zidu omogoča, da vrata zdrsnejo vanj in iz njih. Ker so ta vrata skrita, prostora, ki ga potrebujejo vrata na tečajih, ni treba odpreti.

Različni materiali za notranja vrata

  • Trden les.

To je najdražji slog vrat, pa vendar so najbolj trpežna vrata prav iz masivnega lesa, saj ponuja številne prednosti. Ponujajo različne vzorce, odvisno od vrste uporabljenega lesa. Ponujajo tudi najboljšo zvočno zaščito za vse prostore.

  • Votlo jedro.

Dostopnejša možnost so votla notranja vrata. Izdelana so iz oblikovanega kompozitnega materiala ali vezanega lesa, vendar je notranjost, namesto da bi bila povsem trdna, votla. Vrata so lažja, in nimajo dobre zvočne zaščite. Ta vrata se zlahka obesijo na tečaje. Dobro se obnesejo v vseh prostorih doma, od kopalnice in spalnice do vrat kuhinjske ali shrambe.

  • Trdno jedro.

Nekoliko drugačna, trdna jedrna vrata so zasnovana kot votla jedra. Napolnjene so z vrsto mešanice lesenih vlaken. Niso izdelane iz masivnega lesa, temveč iz inženirskega polnila. To doda večjo zaščito pred zvokom in nadzor temperature kot notranja vrata z votlim jedrom.

  • Steklo.

Kot že ime pove, so steklena vrata tista z lesenim ali kovinskim okvirjem in steklenimi ploščami. Možno je kupiti popolnoma steklena vrata, včasih imenovana tudi vrata brez okvirja. Vendar jih je po navadi bistveno težje namestiti. Običajno so na voljo kombinacije kovin in stekla ali lesa in stekla, ki omogočajo več lepote in pretoka svetlobe. Steklena notranja vrata so bolj za uporabo v pisarnah.

Funkcija, vrsta, slog in materiali – izberite, kaj vam ustreza

Izberite notranja vrata, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam. Zlasti namenite pozornost na funkcionalnost vrat, ki je spregledan vidik izbire. Seveda se lahko zadovoljite s skoraj vsemi vrati, toda če vrata uporabljate večkrat na dan, je vredno vložiti čas, da izberete tiste, ki ponujajo kakovost, estetski videz, zvočno zaščito in dolgo življenjsko dobo.

 

Avtor