Preverite glavne prednosti in slabosti kaminov na drva

Kamini na drva so vedno bolj popularni ter zaželeni zaradi poceni in naravnega ogrevanja prostorov. Njihova glavna prednost je, da prostor ogrejejo takoj in toplota drži še dolgo po tem, ko nehate nalagati drva. Sodobni kamini so inovativno izdelani tako, da so zrakotesni in plinotesni, zato se jih da postaviti kamorkoli, v kateri koli prostor. So izjemen okras ter vir sproščanja, ko družina opazuje blagodejno poigravanje plamenov za steklom.

Bistvene prednosti kaminov na drva

Glavna prednost, zaradi katere se večina naročnikov odloči za kamin na drva, kot vir ogrevanja stanovanja in drugih prostorov, je izjemno cenovno ugodno ogrevanje, saj so drva daleč najcenejši energent že od nekdaj. Drv ne bo nikoli zmanjkalo, saj drevesa rasejo v negovanih gozdovih pri nas doma. Z ogrevanjem na drva običajno gospodinjstvo prihrani proti ogrevanju na olje tudi do 10 tisočakov letno.

Kamini na drva imajo še eno bistveno prednost pred ostalimi viri ogrevanja in sicer gre za najbolj naraven in prijeten način ogrevanja, ki ga je človek vajen že od kar je izumil ogenj. Ob tej temperaturi se počutimo res prijeno, domače in se ogrejejo še tako premražene kosti. Drva pa oddajo v okolje le toliko CO2 in emisij, kot so ga drevesa pridobila v času rasti, zato okolja ne onesnažujejo.

Kakovostni, zrakotesni in plinotesni kamini na drva ne oddajajo nobenih plinov in niti prahu v prostor. Če primerjamo s centralnim ogrevanjem na olje ali elektriko, je opaziti, da statika pri teh dveh vrstah ogrevanja povzroča veliko prahu in slabega zraka v prostorih. Medtem, ko ogrevanje na drva tega ne povzroča tudi, če ogrevate s centralnim sistemom na drva.

Kamini na drva so zelo primerni za novodoben način življenja, ko je  večina družine od doma skoraj ves dan, ali so člani družine v službah ali v šolah, ko pa se  vrnejo domov, potrebujejo takojšne ogrevanje z veliko močjo. Drva so izjemno kalorična, zato že takoj, ko se zakuri, oddajajo visoke temperature v prostor, zato je občutek toplote takojšen.

Trajnostne prednosti kaminov na drva

Kamini na drva na zdravje in počutje ljudi vplivajo blagodejno. Narejeni so tako, da se skozi steklo lahko opazuje ogenj, kako se plameni poigravajo, kar dokazano človeka zelo sprosti in ogreje še dušo in ne samo telo. Kamin ima običajno steklena le vrata, obstajajo pa tudi taki, ki so kot steklene kocke ali kvadri, da je plamene videti z vseh strani in je tako, ko bi bili ob tabornem ognju. Tovrstne kamine največkrat postavijo sredi prostora.

Kamini na drva

Vsak kamin je lahko, ali serijski, že narejen, ali unikaten, po naročilu, lahko pa je izjemne umetniške vrednosti, kot pravo oblikovalsko remek delo. Le pravega mojstra morate najeti.

Kamini na drva imajo lahko več funkcij. Lahko ogrevajo enega ali več prostorov. Lahko so povezani s centralnim ogrevanjem na radiatorje in ogrevajo dejansko vso hišo z več nadstropji. Imajo lahko tudi funkcijo peči, na kateri sušite sadje in zelišča, ali imate ogrevane klopi za počitek. Vgradita se lahko tudi pečica za peko jedi ali plošča za kuhanje. Mimogrede lahko kamin osvetli prostor, da ne potrebujete toliko prižigati luči. S temi več funkcionalnimi prednostmi boste strošek bivanja še dodatno znižali.

Kamin ogreva še po tem, ko drva ugasnejo

Kamini na drva imajo res izjemno lastnost, da se med kurjenjem notranji kaminski vložki in tudi deli, ki so zidani okrog kamina, postopoma, v nekaj urah, ogrejejo na visoke temperature. Takrat kamini začnejo oddajati dodatno toploto v prostor zgoraj, skozi posebno režo pod stropom, ki poskrbi za to, da topel zrak kroži po prostorih in enakomerno ogreva ves prostor, vključno s stenami.

Ko kamin ugasne, ti segreti deli v prostore oddajajo toploto še do naslednjega dne, tako da ponoči ni treba nalagati in lahko zakurite zjutraj. Ker je kamin topel še od prejšnjega dne, se bo bistveno hitreje segrel, kot če ste ga zakurili povsem ohlajenega, ki ga niste kurili na primer tri dni. Moderni kamini so namreč narejeni tako, da akumulirajo toploto in jo oddajajo še dolgo časa, koliko, pa je odvisno od vrste in velikosti kamina.

Kaj pa slabosti kaminov na drva?

Kamini na drva imajo nekaj slabosti, tako kot vsaka druga zadeva. Nekateri te slabosti vidijo tudi kot prednosti. Na primer kurjenje in nalaganje drv. Če kurjenja niste vajeni in tega nikoli niste počeli, naj vam nekdo razložil, lahko tudi mojster, ki vam je kamin postavil, kako se to naredi najbolje, ker je treba le upoštevali nekaj osnovnih fizikalnih lastnosti. Ko enkrat to tehniko obvladate, se kurjenje sprevrže v užitek posebne vrste vsakič, ko položile poleno v kamin in začne goreti. Najbolje gorijo bukova drva, črni in beli gaber, tudi hrast, če je sušen nekaj let.

Kamini imajo potem, ko drva pogorijo, nekaj pepela. Boljša drva, kot jih kurite, da so pravilno posekana, pravilno in dobro posušena, kalorična in vinskogorska, manj pepela boste imeli, ker bo izgorevanje odlično. Tudi sodobni kamini pripomorejo k dobremu izgorevanju. Imeti morate še odličen in pravilno narejen dimnik, kar prepustite mojstrom.

Kamini na drva zahtevajo še nekaj dodatnega prostora za shranjevanje drv, najbolje je, da je to kar v prostoru, da ne hodite prevečkrat ven v drvarnico oziroma skladovnico drv. Nekateri se tako znajdejo, da so drva dejansko okras v prostoru na primer pod kaminom, ob kaminu, pod policami za knjige in podobno, saj tudi izjemno lepo dišijo po drevesnih smolah, kar dodano osveži zrak in ga napolni z eteričnimi hlapi, ki pomirjajo.

Avtor