Mikrozelenjava, ki jo lahko gojite tudi v bloku

Mikrozelenjava je trenutno zelo priljubljena v najboljših restavracijah po svetu in zakaj si je ne bi pridelali tudi vi, ne glede na to ali živite v hiši ali v bloku. Gojenje mikrozelenjave je zelo preprosto in poceni. Spodaj je nekaj nasvetov, kako doma gojiti lastno mikrozelenjavo, da boste lahko v svojo prehrano dodali svežo, hranljivo zelenjavo kadar koli si boste to zaželeli.

Mikrozelenjava se razlikuje od kalčkov

Če ste najprej pomislili, da so kalčki mikrozelenjava, naj vam kar takoj povemo, da to ne drži, imajo pa nekaj podobnosti. Tako kalčki, kot mikrozelenjava se gojijo z istimi semeni, ki jih je pred uporabo priporočljivo namočiti, za vznik potrebujejo vodo, obe obliki zelenjave se uporabljata za dekoracijo jedi itd. Glavne razlike pa so, da se mikrozelenjavo goji v zemlji ali hidroponično, mikrozelenjava tvori prave liste, uživa se samo nadzemni del, je bolj hranljiva, za vzgojo imate izbiro med več kot sto sortami. Če jih naštejemo samo nekaj najpogostejših: rukola, redkvica, brokoli, blitva, ohrovt, rdeča pesa, drobnjak, bazilika, zelena, peteršilj, kreša, uporabna so tudi žita npr. rž, pšenica in ječmen.

Vzgoja mikrozelenjave je zelo preprosta

Vsa semena, ki ste jih shranili lani, lahko uporabite za vzgojo mikrozelenjave. V primeru, da nimate svojih semen, jih lahko kupite v trgovini ali zanje povprašate prijazno sosedo. Ko imate enkrat pripravljeno seme, poiščite še plastične ali steklene nizke posode (še boljša izbira so pladnji), substrat – zemljo, v kateri bo mikrozelenjava rastla in pa pršilko z vodo, s katero boste zelenjavo pršili oz zalivali. Dno izbrane posode pokrijte z nekaj centimetri zemlje in jo dobro popršite z vodo, seme pa posejte na gosto. Če želite pospešiti kalitev, lahko seme čez noč namočite v vodi, pred samo setvijo pa ga osušite na papirnati brisački. Posodo postavite na okensko polico in jo pokrite s prosojno plastično vrečko ali folijo, ki ste ji naredili nekaj luknjic. To bo preprečevalo izhlapevanje vlage in pospeševalo hitrejšo kalitev. Ko bodo semena vzklila, lahko odstranite plastično vrečko. Mikrozelenjava bo primerna za uporabo nekje v od 10 do 14 dneh, pri nekaterih sortah lahko traja tudi do 4 tedne. Kako dolgo bo kalilo vaše izbrano seme, vam piše na semenski vrečki.

Zakaj je tako zelo priljubljena?

Preprosto zato, ker je zanimiva s svojo majhnostjo in ima enak okus kot zelenjava v običajni velikosti, le da je ta precej bolj intenziven. Mikrozelenjava vsebuje veliko mineralov, vitaminov, vlaknin, beljakovin in aminokislin. Zaradi raznolikih okusov, od grenkega, sladkega do celo pikantnega pa tudi različnih oblik in barv, je zelo uporabna za okraševanje različnih jedi, od pic, sendvičev, solat in juh. Lahko pa jo zmešate skupaj z jabolki ali hruškami v sadno zelenjavni smuti.

Pri gojenju mikrozelenjave se izognite naslednjim napakam

  • Premalo zemlje – če boste v posode dali premalo zemlje, se lahko zgodi, da bo zelenjava popadala po substratu, ker se ne bo mogla držati pokonci.
  • Ne bodite nestrpni – kot rečeno kalivost semen se razlikuje, zato bodite potrpežljivi in kmalu bodo rastlinice pokukale iz zemlje.
  • Premalo pršenja z vodo – ne pozabite redno spremljati vlažnost zemlje in jo po potrebi tudi večkrat dnevno popršiti, saj seme v suhi zemlji ne bo vzklilo.
  • Premočno sonce – če je posoda z mikrozelenjavo na okenski polici, pazite, da le ta ne bo izpostavljena celodnevnemu soncu, da sonce ne bo opeklo nežnih listkov.
  • Pazljivo pri nakupu semen – nekatera semena so v vrečkah zapakirana po le nekaj primerkov, med tem, ko jih je v drugi vrečki lahko več gramov. Glede na to, da je dobro semena sejati na gosto, vam bo prišla prav večja količina semen. Še posebej, če se boste navdušili in sejali mikrozelenjavo preko celega leta.

 

 

 

Avtor