6 nasvetov za ureditev balkona

Se vam zdi, da bi vaš balkon, ki ga trenutno uporabljate, kot pokopališče za odmrle rastline ali skladišče za odlaganje orodja, mogoče celo za polomljeno zunanje pohištvo, potreboval malo osvežitve, potem ste na pravem mestu. V nadaljevanju vam ponujamo 6 zelo uporabnih in enostavnih nasvetov za ureditev balkona, da se bo le ta spremenil v privlačen kotiček, kjer se boste lahko zabavali in sprostili.

Ureditev balkona naj se začne pri pospravljanju in večjih delih

Ne glede na to, kako boste uredili svoj balkon, najprej ga pospravite, potem pa pomislite na svoje želje in ali so te uresničljive. Šele potem pa se lotite urejanja. Večina balkonov ima grda betonska tla ali stare in razpokane ploščice, kar ni prav nič privlačno. Za ureditev tal imate več možnostmi, lahko zamenjate dotrajane ploščice, s kakšnim prav posebnim in vpadljivim vzorcem, lahko jih prekrijete s preprogo ali pa enostavno z lesenimi paneli. Nikar ne pozabite na zasebnost, ko boste čas preživljali na balkonu. Še posebej, če je vaš balkon obrnjen proti drugim stanovanjskim stavbam ali ulici in bi vam bilo neprijetno, če vas drugi ljudje opazujejo. Več zasebnosti si zagotovo lahko pričarate s pravo postavitvijo večjih lončnic, lahko pa uporabite platnene ali bambusove zastirke.

Ureditev balkona, kjer kraljuje minimalizem

V primeru, da imate majhen in ozek balkon nanj postavite mizico in dva stola iz lesa ali v kombinaciji s kovino. Zelene rastline posadite v bele lonce, ki jih lahko obesite na steno. Za popestritev pa na mizico postavite cvetočo rožo, zvečer pa prižgite še sveče. Zelo preprosto urejen balkon za prijetno preživete proste trenutke.

Ureditev balkona s paletami

Ta ideja je predvsem za vse, ki ste bolj ustvarjalnega duha in imate malce večji balkon. Palete lahko prebarvate v želeno barvo, ali pa jih pustite v svoji naravni barvi. Na postavljene palete položite blazine pastelnih ali pisanih barv, da bo počitek s knjigo in čajem v roki še bolj prijeten. Ne pozabite še na kakšno malo večjo lončnico, ki bo poskrbela, da bo vzdušje na vašem balkonu še bolj pristno in prijetno.

Ureditev balkona z visečim pohištvom

Če ste ljubitelj visečih mrež, počivalnikov ali stolov, potem naj bo ureditev balkona v tem stilu. Izbirate lahko med visečim pohištvom, ki lahko visi izpod stropa ali je na samostojnem stojalu. Dodajte mu še nekaj zelenja in vaša oaza je pripravljena za uživanje, kjer se boste počutili kot v naravi pod drevesom.

Ureditev balkona v zelenjavni vrtiček

Živite v mestu, pa si že od nekdaj želite imeti svoj zelenjavni vrt, tudi to željo si lahko izpolnite. Ureditev balkona za urbani vrt vam bo vzela nekaj časa, a pridelali si boste sezonsko zelenjavo in na dosegu roke boste imeli vedno sveža zelišča S skrbnim načrtovanjem in pravilnim kombiniranjem zelenjave in zelišč boste tudi na majhnem balkonu lahko pridelali nekaj hrane. Na najbolj sončni del balkona postavite lonec s paradižnikom in papriko, saj za rast potrebujeta veliko sonca. Prav tako potrebujejo sonce dišavnice: origano, timijan, žajbelj, bazilika itd. Ob ograjo, kjer je običajno več sence postavite korita s korenčkom, špinačo in zeleno solato. Več sence ustreza tudi peteršilju, ohrovtu, blitvi, rukoli, grahu pa tudi drobnjaku in meti. Naj se vrtnarjenje začne.

Ureditev balkona z vrtnim pohištvom

Če je vaš balkon velik in prostoren, potem se lahko poigrate s postavitvijo vrtnega pohištva. Večjo sedežno garnituro popestrite z mehkimi blazinami, da bo preživet čas na balkonu bolj udoben. Na mizico ali več njih postavite laterne s svečami ter cvetoče lončnice, ki naj bodo v podobnih ali kontrastnih odtenkih kot blazine. Lučke navite okrog ograje, razporedite jih po steni ali naj visijo s stropa, tako si boste pričali nekaj romantike, ki bo prišla do izraza ob večerih, ko se bo stemnilo.

 

 

Avtor