6 prednosti, ki jih prinaša nakup IR panelov

Hladnejši jesenski in zimski dnevi so znanilci krajših dnevov, nizkih temperatur in začetek kurilne sezone. Visoki stroški, ki so posledica ogrevanja naših prostorov marsikomu povzročajo težko finančno breme, prav tu pa se izkažejo sodobni in inovativni ogrevalni sistemi, ki si počasi ustvarjajo prepoznavnost na trgu. IR paneli so zaradi svoje ekonomičnosti, preprostosti uporabe in učinkovitega sistema delovanja vedno bolj priljubljena izbira, saj poleg vsega tega ponujajo še mnogo drugih prednosti.

Kaj so IR paneli

IR paneli so naprave, ki jih uporabljamo za ogrevanje. Paneli so plošče,  ki jih pritrdimo na različne površine našega bivališča, delovnega prostora ali pa se v primeru, da smo lastnik industrijskega objekta, odločimo za prilagojene različice. Vsekakor jih od konkurence, med katere štejemo radiatorje, olje, utekočinjen plin ali pa kar peči, loči predvsem dejstvo, da so izjemno ekonomične. Sami IR paneli ne zasedejo veliko prostora, montaža pa je hitra in preprosta.

Kako ogrevamo z IR paneli

Paneli prostor ogrevajo tako, da pretežni del energije oddajamo z IR sevanjem, manjši del pa s prenosom toplote preko zraka. Če vzamemo primer radiatorjev. Ti oddajajo energijo v prostor eno četrtino s sevanjem, tri četrtine pa s prenosom toplote preko zraka ali drugače imenovano konvekcijo.

IR paneli – vpliv na zdravje

Zdravje je naše največje bogastvo, ki se ga se vse premalo zavedamo. V hitrem tempu življenja in grdih razvad, predvsem pa zaradi stresa, škodljive dejavnike na naše telo ignoriramo. Naši predniki so se že pred stoletji zavedali, da je toplota najboljša terapija in ena izmed najučinkovitejših metod naravnega zdravljenja za mnoge bolezni in tegobe. Zaradi blagodejne toplote se izboljša fizično in psihično počutje. Z IR paneli oziroma njihovo energijo telesu privoščili blagodejen občutek.  IR žarki prodrejo v podkožno tkivo in ga ogrejejo zelo previdno in enakomerno. Globinska toplota deluje preventivno. Povečuje se telesna energija, zmanjšuje stres, razstruplja telo, izboljša krvni obtok in očisti kožo, dviguje imunski sistem, pomaga pri prehladu, astmi, bronhitisu in drugih dihalnih težavah. Glavni učinek infrardečega sevanja je sicer blago, pa vendar globinsko toplotno delovanje. Rezultati se kažejo v boljši prekrvavitvi, aktivaciji molekul in aktivnejših fizikalnih in biokemičnih procesih.

Enostavna in hitra montaža

IR paneli so estetsko privlačni, poceni in enostavni za uporabo. Njihova montaža je zelo enostavna. Da boste povsem brez skrbi, prepustite montažo IR panelov podjetju Gatom, ogrevalni sistemi, poskrbeli bodo za kakovostno opravljeno delo.

Z IR paneli prihranimo

IR paneli za svoje delovanje potrebujejo električno energijo. IR panele poleg oblike in strukture ločimo tudi glede na moč delovanja. Glede na to tudi porabijo določeno količino električne energije. Pogosto se tudi navaja argument, kjer se računsko upošteva, koliko kilovatov energije potrebujemo v prostoru, da ohranjamo želeno temperaturo. Vendar bomo ta mit ovrgli s pomočjo fizike.

IR panel ima 100 % izkoristek, saj se električna energija skoraj v celoti pretvori v toploto v prostoru. Ni izgub skozi dimnik ali cevi, zmanjša se prezračevanje, dvig temperature pa je hitrejši.

Poveča se učinek izolacije.

Vsak prostor je individualno krmiljen, tako lahko ogrevamo vsak prostor ravno toliko, kot je potrebno. Zaradi odzivnosti sistema prihranimo med prehodnimi obdobji letnih časov.

Cena električne energije se draži na daljši rok. Če imate solarno električno energijo, lahko pokrijete vso elektriko, ki ste jo porabili za ogrevanje, hkrati pa vam ostane še dovolj električne energije za ostale porabnike v gospodinjstvu.

Prednosti IR ogrevanja

 • IR paneli delujejo takoj. Občutek toplote je takojšen, prostor ogrejejo v nekaj minutah.
 • Ogrevanje z IR paneli je tiho. Povsem tiho, nobenih ventilatorjev, prižiganje peči, toplotne črpalke.
 • Nizki stroški IR ogrevanja. Z IR paneli lahko prihranite tudi do 60 % pri stroških ogrevanja.
 • 99 % manj prahu. IR ogrevanje bo pripomoglo k drastičnemu zmanjšanju prahu, saj takšno ogrevanje ne povzroča vrtinčenje prahu v vašem domu.
 • IR ogrevanje je človeka najboljši način ogrevanja, saj najbolje posnema naravno segrevanje tako imenovanega sevanje.
 • IR ogrevanje odpravi pogoje za plesen in pretirano vlažnost, kar sočasno reši tudi druge povezane težave.
 • IR ogrevanje je ekološka in trajnostna rešitev ogrevanja. Seveda v primeru, če električno energijo pridobivate iz obnovljivih virov. Proizvodnja IR panelov ima nizek ogljični odtis, saj je v povprečju za izdelavo IR panelov potrebno le 50 kg surovin, večina od katerih lahko recikliramo.
 • Življenjska doba IR panelov je 50 let. Prav tako lahko podaljšajo življenjsko dobo objekta.
 • Tehnologija IR panelov ne oddaja elektrosmoga.
 • IR paneli ne potrebujejo servisa ali vzdrževanja, saj nimajo gibljivih delov.
 • Montaža IR panelov je zelo hitra in precej enostavna in vam ni potrebno posegati v prostor.
 • IR panele lahko upravljate preko mobilnega telefona, stenskih regulatorjev ali centralno. Prav tako lahko nastavite drugačno temperaturo za vsak prostor posebej.
 • IR ogrevanje odpravi pogoje za plesen in pretirano vlažnost, kar sočasno reši tudi druge povezane težave.
 • Dostopna naložba. Najprej lahko z IR paneli začnete ogrevati kopalnico, kasneje, dnevno sobo, potem kuhinjo. Pri drugih tehnologijah ogrevanja to ni možno. Za IR panele ne potrebujete kurilnice in dimnika in je investicija tudi iz tega vidika nižja.

IR paneli za ogrevanje, se po svetu uporabljajo že skoraj 80 let. Postalo je najhitrejša oblika ogrevanja. Čeprav cene elektrike rastejo, so prihranki z ogrevanjem IR panelov še vedno dobri. Kakšni paneli so za vaš objekt, stanovanje, vikend ali hišo najbolj primerni in koliko jih potrebujete, je najbolje prepustiti strokovnjakom, kot so v podjetju Gatom, ogrevalni sistemi. Svetujejo, sestavljajo in montirajo najbolj optimalno energetsko rešitev, ki bodo zadovoljile vaše potrebe ogrevanja.

Avtor