Vzgoja limone iz peške je preprostejša, kot ste mislili

Limone so že stoletja nepogrešljive tako v kulinariki kot zdravilstvu in medicini, zato ni nič nenavadnega, da ste se najbrž tudi vi že kdaj vprašali, ali je mogoča vzgoja limone iz peške. Limone namreč vsebujejo številne zdravilne sestavine (odličen vir vitamina C), odlikujeta pa jih značilna in nadvse priljubljena okus ter aroma, zato jih lahko redno najdemo v skoraj vsakem domu.

Največkrat jih dobimo na prodajnih policah, kjer pa je treba, kot vemo, kar skrbno izbirati, da najdemo res kvalitetno limono, ki je bila pridelana na čim bolj naraven način. Tudi zaradi tega je že marsikomu na misel prišla vzgoja limone iz peške. Seveda, nekaj takega je povsem mogoče, a naj že na začetku opozorimo, da domači limonovec ne bo obrodil lepih in velikih limon, če ga ne boste cepili. Če ga boste, pa boste v plodovih uživali šele čez nekaj let. Tudi necepljen limonovec je sicer lahko čudovit in dišeč okras, zato se le lotite njegove vzgoje, ne bo vam žal.

Vzgoja limone iz peške – postopek

Oglejmo si torej, kako vzgoja limone iz peške poteka. Limonine peške, ki ste jih sprva posušili in potem hranili v hladnem prostoru, namočite v toplo vodo in jih tam pustite kakšen dan ali čez noč. Lupinica pešk se bo kmalu zmehčala, vi pa jo nežno odstranite. Vzgoja limone iz peške bo namreč najbolje uspela z oluščenimi semeni. Lonček napolnite z zemljo, limonine peške pa zapičite v prst tako, da bodo oblikovale krog. Tako jim zagotovite dovolj prostora za nemoteno rast. Lonček nato postavite na okensko polico ali podoben prostor, nikar pa zemlje ne zalivajte preveč.

Po pravilih naj bi čez nekaj dni na dan že pokukali poganjki. Zmerno jih zalivajte in jih pustite pri miru – že čez nekaj tednov se bo vzgoja limone iz peške obrestovala, saj bo rastlinica razvila omamno dišeče liste. Lahko jih presadite ali razsadite.

Lahko vam služijo kot okras v notranjih prostorih in hkrati čudovit osvežilec zraka, lahko pa jih čez čas postavite tudi na prosto, a seveda ne sredi zime, saj citrusi za optimalno rast potrebujejo sonce in prijetne temperature.

Bi radi imeli prave domače limone?

Če bi radi, da vaši miniaturni limonovci obrodijo, boste potrebovali kar nekaj časa in potrpljenja. Vse pa se vam bo poplačalo, ko si boste lahko iz čisto svojih limon pripravili osvežilno limonado!

Ko je steblo doma vzgojene sadike debelo približno kot svinčnik, jo je treba cepiti. Če vam ta postopek ni domač, naj ga opravi nekdo, ki ga obvlada. Nekje po treh letih naj bi na njem zrasli prvi plodovi, vzgoja limone iz peške pa bo najoptimalnejši rezultat (velike plodove) pokazala približno deset let po cepljenju.

Limona za rast sicer potrebuje kar velik lonec z drenažo. Mokre korenine so za limonovec slab znak, zato z zalivanjem nikar ne pretiravajte – zemlja naj bo vlažna, ne mokra. Lonec postavite na prostor, ki ni izpostavljen vetru. Poleti je seveda lahko na prostem, saj bodo limone uspevale na soncu in svetlobi, pozimi pa ga postavite v notranje prostore ter drevescu privoščite zimski počitek. Tudi ta prostor naj bo sicer svetel, a nekoliko hladnejši (temperature zraka med pet in osem stopinj Celzija). Vzgoja limone iz peške bo najboljše rezultate dala ob gnojenju, s katerim sredi vročega poletja prenehamo in začnemo spet spomladi, ko rastlina pospeši svojo rast. Rastlino vsakih nekaj let presadimo, najbolje bo uspevala v rahlo kiselkasti prsti. Seveda pa ne pozabite, da jo je treba tudi obrezati vsaj v višino, da bo ohranila obliko in velikost, ki vam najbolj ustreza.

limone-iz-piske-je-preprostej-1

Tudi če limonovca ne boste cepili, vam bo služil kot lepa in aromatična sobna rastlina. Videli ste, da vzgoja limone iz peške ni zahtevna, pravzaprav je zelo preprosta. Če imate otroke, lahko v to dejavnost vključite tudi njih in skupaj opazujte, kako se vaša rastlinica

Avtor