Feng shui – spalnica lahko postane prostor miru in harmonije

Sodoben tempo življenja je hiter, intenziven in stresen, zato je zelo pomembno, da si ob napornem vsakdanu lahko primerno odpočijemo. Med vedami, ki v naša življenja prinašajo zdravje, srečo in blaginjo, je feng shui, spalnica pa je tista, kjer je tovrstna ureditev preprosta nujna, saj tam preživimo večji del svojega življenja.

Upoštevajte feng shui, spalnica naj postane pozitiven prostor

Z besedno zvezo feng shui (tudi feng šuj) označujemo starodavno kitajsko vedo o tem, kako urediti okolje, v katerem bivamo, v skladu z naravnimi elementi v njem. S tem lahko ustvarimo prav poseben prostor, v katerem spodbudimo pretok pozitivne energije, uravnane z naravo, ki nam vliva moči, prinaša veselje in srečo.

Nič nenavadnega torej ni, da je trend, ki je svet že pred časom obnorel, feng shui, spalnica pa po mnenju mnogih najnujnejši prostor, ki ga je treba urediti prav po tej filozofiji. Spalnica je celo naš najpomembnejši prostor, saj v nobenem drugem prostoru ne preživimo toliko časa skupaj kot prav tu. Zato je še toliko bolj pomembno, da je urejena tako, da si v njej lahko kar najbolje odpočijemo, da se znebimo negativnih energij, zbujamo pa se spočiti, sveži, zdravi in pripravljeni na nove izzive. Oglejmo si torej nekaj najosnovnejših načel, s pomočjo katerih lahko iz svoje spalnice tudi vi ustvarite prostor miru in harmonije.

Kje naj bo spalnica?

Najbolje je, da feng shui upoštevate že med samo zasnovo prostorov v domu, saj lahko le tako ustvarite najoptimalnejše razmere za bivanje. Če torej upoštevamo feng shui, spalnica leži v najmirnejšem prostoru v hiši (daleč stran od vhodnih vrat), najbolje, da v prvem nadstropju. Postavitev v bližino kopalnice, kuhinje in kurilnice ni priporočljiva, saj so ti prostori povezani z ognjem ali vodo. Spalnica naj tudi ne bi imela skupne stene z dnevno sobo.

Najpomembnejši element – postelja

Omenili smo, da je element vode za spalnico neprimeren, s tega vidika pa so neprimerne tudi vodne postelje. Postelja (kvadratna, pravokotna) naj bo postavljena čim dlje od vrat, ne ob steno z vrati, pa tudi tik ob oknu ne sme biti, prav tako naj vaše noge med spanjem ne kažejo neposredno proti vratom. Postelja mora biti postavljena v vaši najugodnejši smeri neba – to lahko ugotovite z izračunom svojega kua števila. Morda se vaša smer neba razlikuje od partnerjeve in tu se bosta morala dogovoriti, kateremu od vaju bo postavitev postelje manj moteča. Če upoštevate feng shui, spalnica nudi najboljši mogoč počitek tudi, če imate za vzglavjem ravno trdo podlago, za vznožjem pa naj bo veliko prostora. Idealno je, kadar imate s postelje pregled nad vsem v prostoru.

Preostala oprema

Če upoštevate feng shui, spalnico zasnujte glede na svoj kitajski horoskop. Opremo izberite glede na vaš tip osebnosti – če ste jin (ste čustveni, lahko vas je prizadeti, imate večino časa hladne noge in roke), naj bo oprema topla in aktivna. Če ste jang (ste glasni, energični, vzkipljivi), pa naj bo spalnica hladna in mirna. Oprema naj vam bo všeč, naj odseva tisto, kar ste v resnici. Po feng shui spalnica nima nobene nepotrebne navlake in neuporabnih predmetov, je čista in urejena. Police ali viseče omarice nad vzglavjem niso priporočljive, pod posteljo naj ne bo ničesar, da bodo energije lahko nemoteno krožile. Če se do zdaj še niste odločili, da bi iz spalnice odstranili televizijo in računalnik, je zdaj skrajni čas, pa ne le z vidika feng shui, spalnica brez elektronskih naprav je preprosto bolj zdrav prostor.

feng-shui-1

In še nekaj pomembnih podrobnosti. Ko ste v postelji, se vaša podoba ne sme zrcaliti v ogledalu (to povzroča nemir), rastline so sicer dobrodošle, a izberite le eno, tisto, ki vsebuje čim več ženske jin energije. Če urejate ta prostor po feng shui, spalnica naj ne postane odlagališče predmetov vaših otrok. Izogibajte se črnim in rdečim stenam – namesto njiju se poslužujte nežnih pastelnih barv.

Ne pretiravajte s simboliko

Kadar govorimo o feng shui, spalnica torej potrebuje res veliko pozornosti. Če upoštevate osnove postavitve, odprtine (okna, vrata), podrobnosti okoli postelje in na splošno skrbite, da je ta prostor ves čas urejen ter vsebuje le osnovno pohištvo, kaj več niti ni potrebno.

Seveda pa se zlasti ženske rade zatekajo k popolni ureditvi, takšni, ki prostorom dajo piko na i. V mislih imamo dekorativne dodatke ter seveda lično izdelane simbole, ki spodbujajo harmonijo in pretok pozitivne energije. Po filozofiji feng shui spalnica v vsej svoji harmoniji zasije, kadar imate v njej kristal roževca in kakšen kipec v smislu jin in jang, ki naj bo olepšan z rdečim trakom. Primeren simbol je, na primer, tudi vajina poročna fotografija ali pa vsaj vaš nasmejan obraz.

Našteli smo kar nekaj primerov, kako lahko v svoje življenje vnesete starodavni, a izredno priljubljeni feng shiu. Spalnica naj bo prostor, opremljen po njegovih načelih. Tudi če vanj ne verjamete preveč, ste lahko prepričani, da nekaj pa vendarle je na teh energijah, o katerih so modri Kitajci razglabljali že pred več tisočletji.

 

 

Avtor