IR paneli za kopalnico prihranijo prostor in energijo

IR paneli za kopalnico ogrevajo kot sonce. Že pri nižjih temperaturah ogrevanja se boste počutili naravno in udobno, saj sevajo prijetno toploto s pomočjo infra rdečih žarkov v prostor, kot to počne narava. Moderni, kakovostni IR paneli za kopalnico so lahko tudi v obliki ogledala, zato bo vaše ogledalo v kopalnici vedno suho, tudi, če se boste prhali ali kopali z zelo toplo vodo, pa še na prostoru prihranite. Hkrati gre za najcenejše ogrevanje, kjer lahko prihranite tudi do 70 % denarja mesečno, kar tudi pojasnimo v članku.

Na kaj je treba paziti pri IR panelih za kopalnico?

IR paneli za kopalnico morajo biti kakovostni, to je bistvo, da so izdelani tako, da so odporni na vlago, ki je v kopalnicah prisotna ves čas. Izbira infra rdečih panelov je zelo velika.

Najprej se vprašajte, za kaj boste potrebovali IR panel? V nekaterih kopalnicah gre za dodatno ogrevanje v najbolj hladnih mesecih pozimi ali pa poleti, ko je neprijetno hladno in deževno, pa je na primer poleti centralno ogrevanje izključeno. V nekaterih drugih kopalnicah pa je IR ogrevanja edini vir toplote. Kako pa je pri vas?

Če je IR ogrevanje edini vir, potem boste izbrali močnejši panel, ki ogreva nekje do 600 W moči elektrike. Panel se segreje hitro in že takoj oddaja prijetno, sevajočo toploto, ki je podobna sončnim žarkom, zato se boste počutili res prijetno.

Če pa so IR paneli za kopalnico dodatni vir ogrevanja, poleg katerega koli drugega ogrevanja, potem boste verjetno raje izbrali panel s šibkejšo jakostjo do 450 W. Vsekakor pa ima vsak panel tudi termostat in možnosti jakosti ogrevanja po potrebi, ki ga nastavljate sproti ali pa se tako ogreva konstantno.

Nato morate še razmisliti, kje bo panel nameščen? Lahko ga namestite na strop ali steno. Kamorkoli ga boste namestili, povsod zavzame zelo malo prostora. Najbolj uporabni so paneli v obliki ogledala, ki so odporni na vlago, grejejo ogledalo, da se ne rosi in ne zavzamejo praktično nobenega dodatnega prostora.

IR paneli za kopalnico spadajo med najcenejše ogrevanje

IR paneli za kopalnico delujejo na elektriko, ki je med cenejšimi ogrevanji, sploh, če imate samooskrbno elektriko iz sončne elektrarne. Bistveno pa je cenejše od ogrevanja na olje in plin, zato boste na mesečni ravni prihranili tudi do 70 % denarja za ogrevanje, kar se strinjate, da je res velik in bistven prihranek.

Če primerjamo IR ogrevanje z ogrevanjem na biomaso, kot so peleti ali drva ugotovimo, da je samo ogrevanje sicer na biomaso malo cenejše, vendar je bistvena prednost IR panelov v njihovi ceni. IR paneli za kopalnico so kot začetna investicija res veliko cenejši od centralnega ogrevanja, namestitve celotnega sistema, kotlov, napeljave in vzdrževanja napeljave, peči in dimnikov. Potrebujete tudi prostor za drva ali pelete in se morate ukvarjati s pepelom ter sajami. Vsako leto je potrebno tudi poklicati dimnikarja, ki poskrbi za dimnik ter dovoljenja obratovanja dimnika, kar ni poceni. Zaradi tega je ogrevanje z IR paneli za 20 % cenejše od ogrevanja na biomaso.

Kaj pa ogrevanje z električnimi radiatorji? Tudi njih IR paneli prekašajo zato je ogrevanje s paneli cenejše tudi do 40 %. Je pa seveda prihranek odvisen od velikosti in moči panela. Prednost panela je, da ima vgrajen sistem za pregrevanje in je tudi oddaljen od stene cca 1 cm. Hkrati segreva steno, ki potem še oddaja toploto v prostor.

IR paneli za kopalnico so glede ogrevanja cenejši tudi od toplotnih črpalk, za katere velja, da so najcenejše možno ogrevanje. Sam sistem in namestitev toplotnih črpalk je bistveno dražji od panelov. Cene IR panelov so namreč nekje med 160 in dobrih 400 Eur za panel.

Zakaj izbrati ravno IR panel?

Kakovostni IR paneli za kopalnico so najcenejše in najboljše ogrevanje za kopalnice neglede nato, ali so edino ogrevanje ali dodatno. Največkrat jih izbirajo za stare hiše, kjer je ogrevanje potratno, garaže, delavnice, vikende, prikolice pa tudi za novogradnje, če želijo lastniki imeti zdravo, naravno ogrevanje, ki simulira sončne žarke.

Zagotovo ste že kdaj srečali IR ogrevanje v kakšnem prostoru, če ne drugače pa zunaj, kjer z njimi ogrevajo na primer stojišča ali sedišča pri restavracijah ali drugih objektih, kjer so pozimi ljudje zunaj, kot so tudi kadilnice. Zelo pogosta izbira so paneli tudi za kopalnice, kjer največkrat uporabniki ogrevajo samo z IR paneli, ker ugotovijo, da je toplota iz infra rdečih žarkov najbolj nežna in prijetna.

 

Written by