Štedilnik na drva za centralno ogrevanje priljubljena izbira za ogrevanje manjših objektov!

Ob omembi štedilnika na drva, si marsikdo predstavlja zadimljeno staro kuhinjo z napol zarjavelim štedilnikom, ki ga je že zdavnaj povozil čas. Toda negativne predstave v naših mislih imajo bolj malo skupnega z modernim izgledom in visoko funkcionalnostjo sodobnega štedilnika na drva, ki je mnogo več kot le štedilnik. Zato si preberite, kaj sploh je štedilnik na drva za centralno ogrevanje in zakaj bi moral najti mesto tudi v vašem domu.

Kaj sploh je štedilnik na drva za centralno ogrevanje?

Štedilnik na drva za centralno ogrevanje je v osnovi podoben klasičnemu štedilniku na drva, ki se je v slovenskih kuhinjah uporabljal pred invazijo plinskih štedilnikov, le da je z napredkom tehnologije napredoval tako v izgledu, kot tudi v funkcionalnosti. Danes je zato štedilnik na drva za centralno ogrevanje skoraj nepogrešljiv dodatek v številnih domovih. Poleg kuhališča, imajo današnji štedilniki na drva tudi pečico, poleg tega pa se jih uporablja tudi za ogrevanje prostora, centralno ogrevanje in tudi ogrevanje sanitarne vode. Vse te funkcije pa štedilnik združuje z uporabo visoke tehnologije, ki je v sodobnem načinu življenja praktično nepogrešljiva. V preteklosti je bil štedilnik na drva za centralno ogrevanje poleg ostalih načinov ogrevanja na trda goriva, deležen številnih kritik na račun emisij, ki nastanejo pri gorenju trdih goriv. Danes je po zaslugi novih tehnoloških postopkov ta zgodba popolnoma drugačna, saj se sodobni štedilnik na drva glede na število proizvedenih emisij za potrebe njegove delovanja, lahko kosa z običajno pečico.

Zakaj se splača kupiti štedilnik na drva za centralno ogrevanje?

Mnogi bodo pritrdili trditvi, da je štedilnik na drva za centralno ogrevanje ena izmed boljših investicij za vaš dom. V prvi vrsti vam zagotavlja, da nikoli ne boste ostali brez kuhanega kosila, ali brez ogrevanja, ne glede na to, kolikokrat zmanjka elektrike.

Poleg tega, doda štedilnik na drva poseben pridih vašemu domu – mešanico tradicionalnega in modernega videza. Večina sodobnih štedilnikov na drva ima namreč možnost vgraditve ognjevarnega stekla, ki vam omogoča, da spremljate gorenje ognja, hkrati pa vam tak štedilnik nadomesti tudi kamin.  Prednost takšnega štedilnika je tudi v tem, da ima po navadi vgrajeno premično rešetko, ki vam omogoča prilagajanje velikosti kurišča. Tekom leta se namreč potrebe po kurjenju spreminjajo, saj poleti zaradi visokih temperatur ne bomo kurili toliko kot pozimi. Zato je tovrstna rešetka zelo priročna.

Več 100-letne izkušnje prednikov v kombinaciji s spoznanji sodobne tehnologije, pa so tradicionalni štedilnik na drva postavile na popolnoma novo raven, zato vam danes služi še za mnogo drugih namenov. V zadnjem času je zelo zaželen štedilnik na drva za centralno ogrevanje, ki ima vgrajen poseben vmesnik, da lahko z njim centralno ogrevate svoj dom. Ta je zelo priljubljen zlasti za ogrevanje manjših objektov. Njegova moč namreč zadostuje za ogrevanje manjših objektov, hkrati pa ga lahko izkoristite za kuhanje in pečenje, kar se bo zagotovo poznalo na nižji položnici za električno energijo. Poleg tega pa ne boste potrebovali drugih energentov za ogrevanje. Zelo priljubljen je tudi štedilnik na drva, ki omogoča ogrevanje sanitarne vode, ki ima vgrajen vodni izmenjevalec. Ta pride zelo prav zlasti tistim, ki svoj dom ogrevajo s toplotno črpalko. S štedilnikom na drva namreč lahko dogrejejo sanitarno vodo in tako privarčujejo pri porabi električne energije.

stedilnik-1

V grobem tako ločimo dva razširjena tipa sodobnega štedilnika na drva – toplozračni štedilnik, ki skrbi za ogrevanje sobe ali nadstropja, v katerem se nahaja, ter štedilnik na drva za centralno ogrevanje, oz. za ogrevanje sanitarne vode.

Ne glede na to, za kateri tip štedilnika na drva se boste odločili, morate biti pri nakupu pozorni na to, kolikšna je grelna moč štedilnika, ter kolikšen je izkoristek energenta. Preverite tudi, ali ima vgrajeno ognjevarno steklo visoke kakovosti. Svetujemo vam, da temeljito premislite, za kaj vse bi lahko izkoristili štedilnik na drva, ki je dandanes res naprava z mnogimi funkcijami, zato bi bilo škoda, da ne bi vseh izkoristili.

Koliko stane takšna investicija?

Koliko stane sodobni štedilnik na drva za centralno ogrevanje je zelo težko reči, saj je cena odvisna od številnih dejavnikov. Se pa večina multifunkcionalnih štedilnikov na drva nahaja v cenovnem rangu med 500 in 1500 €. Na ceno vpliva predvsem to, za kaj vse boste uporabljali štedilnik, njegova velikost in grelna moč, ter nenazadnje tudi kvaliteta. Zavedajte se, da je to investicija, ki se vam bo obrestovala zelo dolgo časa, zato se za nakup odločite na podlagi temeljitega premisleka in povpraševanja, ne le na podlagi najugodnejše ponudbe.

Avtor