Kaminski vložki – vse kar morate vedeti pred nakupom

Radi uživate ob pogledu na kamin in prasketajoči ogenj v njem, potem je kaminski vložek prava izbira za vas, saj vam bo pričaral prijeten domač ambient, hkrati pa je tudi odličen vir ogrevanja prostora. Kaminski vložki so izdelani iz jeklene pločevine in so kurišče za trda goriva. Takšni vložki so primerni za vgradnjo v toplozračne in akumulacijske kamine ter kombinirane peči. Na trgu so trenutno dostopni sodobno zasnovani in tehnično zanesljivi kaminski vložki najboljših Evropskih proizvajalcev. Tako sodobni kot klasični kaminski vložki imajo nastavek za dovod zunanjega zraka, tako vložek dobi dovolj kisika za gorenje in uspešno odvajanje dima, ki nastaja med gorenjem.

Zakaj izbrati kaminski vložek?

Kaminski vložki so prava izbira za ogrevanje stanovanja, hkrati pa jih odlikuje majhna poraba prostora, enostavna montaža, strokovnjaki jih v izbranem prostoru vgradijo in priklopijo. Poleg izbranega kaminskega vložka bodo za montažo potrebovali le še dovodne cevi za zrak in priklop na dimnik. Primerni so še za tako zahtevne uporabnike, saj so na trgu dosegljivi različni tipi vložkov tako po videzu kot izbiri goriva ter ceni.

Kaminski vložki – vrsta kurjave

Kaminski vložki se razlikujejo glede na izbrano vrsto kurjave. Peleti so zelo ugodna in udobna izbira kurjave, saj so izpusti v ozračje majhni. To je ekološko gorivo, ki proizvede zelo malo pepela. Tovrstni kamin lahko samodejno ogreva stanovanje tudi, ko vas ne bo doma, saj imajo funkcijo samodejnega pričetka kurjenja. Za črpanje peletov iz zalogovnika pa tak kamin potrebuje tudi električno energijo. Med tem, ko na drugi strani kaminski vložki z delovanjem na drva, pričarajo bolj romantično vzdušje, saj boste lahko opazovali, kako gorijo drva. V primeru takšnega kamina je treba drva nalagati na približno dve uri, zato je priporočljivo imeti doma malce večjo zalogo drv.

Kaminski vložki in možnost ogrevanja

V tem primeru lahko izbirate med toplozračnim ali toplovodnim vložkom. Toplozračni vložki ogrevajo prostor z oddajanjem toplega zraka, toplovodni pa nudijo vgrajen toplotni izmenjevalec, ki omogoča segrevanje vode v zalogovniku vode. Tako preko sistema cevi z vodo ogreva vse prostore v stanovanju ali hiši. Pozor, tudi s toplozračnim kuriščem se lahko ogreva več prostorov hkrati, a za to morajo biti pravilno razporejene toplozračne rešetke. Na tem mestu naj izpostavimo še eno prednost, ob izpadu elektrike nemoteno delujejo naprej, kar nam lahko v zimskem obdobju prihrani kar nekaj toplote ter energije.

kaminski-vlozki-2

Pravilna uporaba kaminskih vložkov

Ne glede na to, kako kakovosten je kamin, ki ga boste umestili v prostor, poskrbite za preventivo in varnost, saj vedno obstaja možnost uhajanje dima, zato ob sočasni umestitvi novega ali rabljenega kamina na strop v prostor umestite tudi detektor dima. Osrednja enota kaminskega vložka je narejena tako, da se lahko enostavno čisti, zato redno odstranjujte pepel iz kurišča. Lahko ga čistite sami, ali za to usposobljeni servis. Da bo vaš kamin vir zadovoljstva za kurjenje uporabljajte kakovosten in suh les, ki se je vsaj pol leta sušil na zraku ali kakovostne in suhe pelete.

Varnost in kaminski vložki

Material, iz katerih so kaminski vložki izdelani, ima velik vpliv na zrakotesnost. V primeru, da je vložek izdelan iz poceni materiala, morda ne bo zadostoval varnostnim standardom, lahko se zgodi, da bi se začel med kurjenjem celo širiti. V takem primeru obstaja možnost uhajanja ogljikovega monoksida v prostor, kar pa je lahko tudi smrtno nevarno. Temu se lahko izognete tako, da pred nakupom preverite, ali imajo kaminski vložki certifikat o zrakotesnosti in seveda z namestitvijo detektorja dima.

Pred dokončno izbiro, kater kaminski vložek boste kupili, se posvetujte s strokovnjakom s tega področja. Naj vam on pove, kaj je najboljša izbira za vaše stanovanje in skupaj poiščita najboljše rešitve, ki bodo ustrezale vašim željam in potrebam. Le na tak način se boste izognili napačnim nakupom in slabi volji.

Avtor