krovstvo

Krovstvo je najpomembnejše pri izdelavi hiše

Krovstvo je za vsak objekt s streho, poleg temeljev, eden najpomembnejših in najzahtevnejših del v gradbeništvu. Zato je dobro izbrati vrhunskega mojstra z večletnimi izkušnjami. Streha zagotavlja, da je vaš objekt varen pred vsemi vremenskimi vplivi. Izvedba krovskih del mora biti izvedena tako, da v hišo ne morejo prodreti voda, vlaga, sneg in strehe neurje ne more odkriti. Zato se na različnih koncih Slovenije strehe naredijo različno, ker je to odvisno od značilnosti podnebja, ki pa so zelo različne od kraja do kraja. Torej osnovna funkcija strehe je njena varnost, da varuje ljudi in premreženje v stavbi, druga funkcija pa je estetski videz, na katerega izkušen krovec pazi pri izdelavi nove strehe ali pri prenovi stare.

Kaj vse zajema krovstvo?

Krovstvo zajema krovska dela na strehah z majhnim naklonom pa tudi na  strehah z velikim naklonom, kjer pa so taka dela precej zahtevna in nujno zahtevajo izkušenega profesionalca. Strehe z majhnim naklonom so običajno  na vrhu blokov, modernih stavb, na nadstreških, garažah, drvarnicah in stavbah, kjer je podnebje tako, da ni snega.

Bolj strme strehe so običajno na klasičnih stavbah, skednjih, brunaricah in vikendih na področjih s snegom. Najbolj strme strehe pa so na stavbah, ki so v gorah ter cerkvah. Izkušen krovec točno ve, kako se bo lotil take strehe za določeno področje od konstrukcije, do kritine, žlebov, dimnika in strešnih oken, če so predvidena, da bo stavba varna in bo dobro tesnila.

Krovstvo streh zajema znanje zidarskega dela, izdelave lesenega ogrodja, delo s pločevino, izolacijo ter vgradnjo strešnih elementov. Krovec mora dobro poznati fizikalne zakone in podnebne razmere določenega kraja.

Kako poteka izdelava streh?

Krovstvo streh z majhnim naklonom mojstri največkrat naredijo z bitumensko kritino. Zelo pogosto pa uporabijo kritje z gladko pločevino. Pri slednjem morate biti zelo previdni, da je izolacija narejena res dobro in na katerih stavbah je, da ne pride do pregrevanja prostorov ali do tega, da se v trenutku prostori shladijo. Pločevinaste strehe za stanovanjske hiše, sploh tiste, kjer so stanovanja v strešnem delu, niso priporočljive, saj za ogrevanje in hlajenje takih prostorov lahko porabite izjemno veliko energije in imate visoke stroške.

Krovstvo streh z velikim naklonom pa največkrat naredijo iz vlakno-cementne kritine, profilirane kritine, opečne kritine in betonske kritine.

Izdelava strehe v dveh fazah

Krovstvo streh običajno poteka v dveh fazah. To velja za novogradnje, kot tudi za obnovo strehe ali za zamenjavo strehe. V prvi fazi krovec na osnovno ploščo in na nosilne stene stavbe postavi temeljno, običajno leseno, ogrodje za streho. Ogrodje je izdelano iz tramov, na katerih so pritrjene nosilne deske. Na nosilne deske pa položijo strešno kritino.

Strešna kritina se lahko namesti v obliki tankih kovinskih lističev, vendar ne na vse stavbe, glede tega se res dobro pozanimajte. Zagotovo niso primerni za kraje, kjer sta močan veter ali strešna stanovanja. Boljše so betonske ali opečnate kritine in kritine iz novih materialov iz umetnih mas. Najlažje kritine so iz kovine in umetnih mas. Te ne bodo obremenile streh z veliko težo. Te kritine so nepropustne za vodo in so dolgo obstojne.

krovstvo-2

Krovstvo in izolacija

Dobra izolacija je obvezna, če želite, da toplota ne uhaja iz stavbe in da mrzel zrak ne prodre vanjo. Nenazadnje tudi zunanjo vročino zadrži pred vdorom v prostore. Dobro krovstvo izolacijo naredi takoj, ko izdeluje streho.

Nova streha se namesti na novogradnje. Ko pa se streha obnavlja, jo mora krovec pred obnovo natančno pregledati, da lahko oceni, kaj je treba zamenjati in tudi, koliko bo obnova stala. Če so starejše strešne kritine starejše od 30 let, je največkrat dovolj zamenjati kritino in pri tem dobro izolirati podstrešje. Odvisno je, kako kakovostno je bila streha prej izvedena.

Pogosto je lahko nosilna strešna konstrukcija slaba, takrat je nujno, da se zamenja celotna streha z nosilno konstrukcijo vred. Le tako boste imeli mir in boste brez skrbi vsaj 30 do 50 let, odvisno je od kakovosti izdelave strehe in od materialov, ki jih boste izbrali.

Ne pozabite, da je za menjavo ali temeljito obnovo strehe potrebno uredili  dokumente, preden bo mojster lahko začel z delom. Če imate novogradnjo, pa zadostuje že gradbeno dovoljenje.

Avtor