notranja vrata

Kako izbrati prava notranja vrata za vaš dom?

Izbira notranjih vrat je na trgu zelo pestra in hkrati zelo pomembna, saj lahko vaš dom prav pravilno izbrana notranja vrata naredijo še bolj domač, topel in prijeten. Pri izbiri notranjih vrat sta bistveni kakovost in funkcionalnost, potem pa izbira materiala in barve, da se sklada z ostalimi elementi pohištva in seveda z osebnim stilom. Če ste ravno pred tem, da iščete prava vrata za vaš dom, potem berite naprej, saj vam bodo naslednje informacije v pomoč pri izbiri in nakupu.

Najpomembnejše lastnosti notranjih vrat
Notranja vrata so lahko narejena iz različnih materialov, najpogosteje še vedno masivna z lesa ali umetne mase, vse pogosteje pa tudi s stekla, kovine in furnirja. Tudi vrata po zadnjih trendih morajo biti trpežna, kakovostna in seveda lepa na pogled. Nuditi morajo določeno mero izolativnosti, saj si verjetno želite, da bi zvok čim manj prehajal med prostori v stanovanju, kar pomeni tudi več zasebnosti. Na primer steklena vrata prepuščajo nekaj svetlobe iz drugih prostorov in so tudi ena bolj priljubljenih izbir za sodobna stanovanja. Pri sami izbiri notranjih vrat morate poznati odgovor na vprašanje, kakšen stil vam je bolj všeč, tradicionalen ali bolj sodoben, ali preplet obojega? Ne pozabite, da lahko vaša izbrana vrata odlikuje sodobna tehnologija in tradicionalen videz, kar je zelo priljubljena kombinacija. Les s svojo privlačnostjo navdihuje že od nekdaj, saj v prostore doma vnaša toplino, prijetnost in domačnost.

Notranja vrata in njihove funkcije
Različne vrste notranjih vrat imajo različne funkcije. Vrata nudijo omejeno zasebnost in določeno zvočno izolacijo, seveda med seboj fizično ločujejo prostore v stanovanju. V zimskem času se še posebej občuti vzdrževanje temperature v prostoru. Zaradi vseh teh funkcij je zelo pomembno, da so notranja vrata kar se le da kakovostna. Tudi pri izbiri materiala dobro premislite, saj ima vsak material prednosti in hkrati lastnosti, ki niso vsem po godu. Zavedajte pa se, da je različne materiale treba drugače vzdrževati, nekaj posebnosti je tudi pri čiščenju.

notranja vrata

Lesena vrata – les je pri opremljanju prostorov že tradicionalno zelo priljubljen, saj s svojim naravnim videzom pričara občutek topline in domačnosti, ki je ne more pričarati noben drug material. V primeru, da se odločite za lesena vrata, ne pozabite, da jih je treba tudi pravilno negovati in vzdrževati, da se lepo starajo in vam služijo dolgo let.

Steklena vrata – zagotavljajo zunanji vir svetlobe, tudi ko so zaprta, hkrati pa poskrbijo za zvočno in toplotno izolacijo. Steklena notranja vrata so še posebej primerna za prostore, v katerih ni oken oz. je malo svetlobe, saj z njimi poskrbimo za svetlobo iz drugih prostorov.

Furnirana vrata – tudi ta vrata prav tako odlikuje naravni videz in so primerljiva z masivnimi vrati. So prava imitacija masivnega lesa, so pa bistveno lažja in cenovno bolj ugodna.

Lakirana vrata – so narejena iz MDF materiala, ki je lakiran z dvokomponentnim lakom. So enostavna za čiščenje, odporna na poškodbe in dokaj odporna na vlago.

CPL vrata – so običajno narejena iz masivnega lesa ali kakovostnega MDF-ja, ki je prevlečen z dekorativno folijo, kar jim daje še posebej lep videz. CPL notranja vrata je zelo preprosto vzdrževati, odporna so tudi na udarce in zato priljubljena izbira med kupci.

notranja-vrata-2Niste našli pravih vrat zase, potem …
Ne glede na to, kakšna vrata boste izbrali, vedno se lahko za nasvet obrnete k strokovnjaku. V primeru, da niste našli notranjih vrat, kot si jih želite? Ni problema, nekateri ponudniki bodo z veseljem izdelali vrata natanko tako in z izbranega materiala, da boste zadovoljni v popolnosti, seveda brez doplačila. Zato ne odlašajte in ponudniku pošljite povpraševanje in mu predstavite svoje želje. Strokovnjaki, ki izdelujejo in prodajajo notranja vrata vam bodo z veseljem pomagali do te mere, da boste dobili želena personalizirana notranja vrata.

Written by