vinil

Vinil s svojimi lastnostmi prepriča še tako zahtevnega uporabnika

Razmišljate o talnih oblogah, ki vam bodo služile daljše časovno obdobje, bodo enostavne za vzdrževanje, hkrati pa tudi lepe na pogled. Potem so zagotovo ena od boljših možnosti vinil talne obloge, saj so v primerjavi s parketom ali laminatom bolj odporne na vlago, hoja pa bolj tiha in prijetnejša.

Zakaj izbrati vinil talne obloge?
Vinil velja za izredno trpežen material, odlične kakovosti, preprost za polaganje in omogoča enostavno čiščenje. V primeru, da je v vaši družini tudi štirinožni prijatelj ali pa trpite za alergijo na prah, je vinil prava izbira. Vinilne plošče so oblikovane po zadnjih modnih smernicah in se odlično podajo v vsak dom od dnevnega prostora, kuhinje, spalnice, kopalnice do pisarne, tiste domače kot tudi tiste v poslovnih prostorih. Ena bolj pomembnih prednosti vinila je možnost polaganja tudi v bolj vlažnih prostorih ali v prostorih, kjer je položeno talno gretje. Zaradi svojih lastnosti ne vpija na primer polite tekočine, kar pomeni, da preprečuje nastajanje plesni ali vodnega kamna na površini tal. Enostaven je za polaganje neposredno na površino tal v prostoru ali na že obstoječo talno oblogo, kar prihrani kar nekaj časa pri polaganju. Primeren je za polaganje tudi na mestih, kot je na primer na območju balkonskih vrat, kjer smo višinsko omejeni.

Ključne lastnosti vinila
Na trgu je vinil možno izbrati v dveh različicah vinil na klik ali vinil za lepljenje, v obeh primerih ne vsebuje škodljivih ftalatov. Vinil je premazan z UV premazom in hkrati do določene mere odporen tudi proti praskam. Širok izbor različnih barv, imitacij lesa in betona ter seveda različnih dimenzij, izberete lahko natanko to, kar si želite in potrebujete. Kot že rečeno je vodoodporen in primeren za polaganje tudi na talno gretje. Naročen vinil prejmete na dom, če potrebujete strokovnjaka, ki vam bo vinil položil, se dogovorite za polaganje že ob nakupu. V vsakem primeru pa povprašajte prodajalce, če imate kakšno posebno vprašanje glede vinila.

vinilVinil omogoča prilagodljivost in trpežnost
Če se odločite za nakup vinila, si boste dom opremili s tlemi, ki ga bodo krasila vrsto let. Prihranjen čas, ko se vam ne bo treba ukvarjati s čiščenjem in vzdrževanjem vinil talnih oblog, boste lahko porabili za druženje in uživanje z družino. Vinil je res cenovno zelo ugoden in če vas skrbi, da bodo ob njegovi izbiri, vaša tla izgledala ceneno, je skrb popolnoma odveč. Napredne obdelovalne tehnike, ki se uporabljajo pri nastanku vinila, ga uvrščajo v sam vrh kakovostnih gradbenih materialov. Uporablja se praktično povsod: v galerijah, pisarnah, domovih, čakalnicah itd. Prav vsestranskost, ki jo nudi, ne najdete pri nobeni drugi vrsti talnih oblog. Vsi ti zanimivi vzorci in imitacije materialov pa vam omogočajo, da izberete tisto vrsto vinil talne obloge, ki se bo v popolnosti ujemala z vašim prostorom in seveda z vašimi željami.

Kater vinil izbrati v določenem prostoru?
Vinilne talne obloge so tako rekoč uporabne v vseh prostorih javnih kot tudi v zasebnih. Lahko jih položite tudi v kopalnici in drugih prostorih, kjer je več vlage. A pozor, ker je v vlažnih prostorih prisotna voda, zato v tem primeru vinilno talno oblogo nujno lepite s primernim lepilom in se tako izognite težavam, do katerih lahko pride, če pride voda pod talno oblogo. Sicer pa poznamo vinil na klik, vinil za lepljenje in vinil s podložno gumo. Slednji je zelo primeren za polaganje na že obstoječo talno oblogo, kot so laminat, paket ali keramika, saj guma nudi predvsem zvočno izolativnost, hkrati pa omogoča da se čez vinil ne preslikajo fuge. Za hladnejše prostore, ki nimajo talnega gretja, je primeren vinil s pluto, saj je odličen izolator. Za konec se dotaknimo še vzdrževanja, ki je zelo enostavno. Za čiščenje potrebujete le vodo in krpo. V primeru, da pa se odtrga del tal, poškodovan del enostavno zamenjate, brez dodatnega končnega brušenja.

Avtor