Vrtalni stroj

Vrtalni stroj je nepogrešljiv del opreme vsakega mojstra

Vsak je že kdaj privil vijak ali pa v steno pribil žebelj. Za težja hišna opravila po navadi pokličemo izkušenega mojstra, ampak za tiste, ki pa radi sami naredijo različna dela po hiši je ključnega pomena, da imajo pravilno opremo. Ne glede na izkušnje, se vsak lahko nauči tako osnovnih, kot tudi bolj zahtevnih opravil. Za vsa dela, pa je pomembno, da se jih opravlja s primernimi orodji. Če delovno orodje ni primerno za opravilo, je lahko škoda večja kot korist ali pa nam zastavljeno delo sploh ni opravljeno. Eno pomembnih orodij je vrtalni stroj, s katerim se lahko izvaja veliko del. Pogledali si bomo zakaj je vrtalni stroj nujni del opreme in za kakšnega se odločiti, glede na uporabo.

Tako profesionalci, kot domači mojstri morajo imeti v delavnici vrtalni stroj. Vrtalnih strojev se glede na uporabo in zahtevnost deli na več vrst. Zato je pred samim nakupom vrtalnega stroja treba razmisliti, za kakšen namen ga boste potrebovali. Nekateri potrebujejo vrtalne stroje za enostavne zadeve, pri katerih ni potrebno veliko znanja, kot pripomoček, ki jim olajša določena hišna opravila. Potem pa so tu tisti, ki se bolj spoznajo na različna hišna opravila ali pa se z obrtjo ukvarjajo profesionalno in za svoje potrebe potrebujejo bolj zmogljiva in večnamenska orodja.

Udarno vrtalni stroji

Udarno vrtalni stroji so vrsta vrtalnih strojev, ki so primerni za vse, ki morajo samo občasno priviti vijak ali pa se s tem srečujejo vsak dan. Taki vrtalni stroji so navadno električni. Kot namiguje ime, stroj v različne materiale udarja in v njih vrta. Največ ljudi se za udarno vrtalni stroj odloči zaradi lažjega privijanja vijakov, ampak tak stroj še zdaleč nima samo te funkcije.

Udarno vrtalni stroji se od navadnega vrtalnika najbolj ločijo po tem, da se pri udarno vrtalnem stroju zaradi elektrike, vsa opravila opravijo hitreje. Navadni vrtalnik se uporablja le za navijanje in nima druge funkcije. Če želite v neko površino priviti vijak, morate najprej narediti luknjo in še potem priviti vijak. Udarno vrtalni stroj se od navadnega vrtalnika razlikuje v tem, da lahko vijak privijete v isti potezi, medtem ko vrtate luknjo. Poleg tega vam pri tem ne trpi zapestje, ki vam bo hvaležno sploh, če to delate večkrat.

Udarno vrtalni stroji imajo zaradi različnih opravil, za katere se uporabljajo, tudi različne nastavitve hitrosti in seveda obojestransko vrtenje. Glava udarno vrtalnega stroje ima glede na vrtalni stroj drugačen način vpetja svedrov in dlet. Največkrat sta to SDS plus in SDS max. Vrsta vrtalne glave je pomemben podatek, ki je ga morate poznati, če želite dokupiti dodaten pribor za vrtalni stroj. Razlike so v velikosti nastavka za stroj, ki se lepo prilega in pravilno deluje. Napačni svedri in dleta lahko stroj poškodujejo in ga posledično uničijo. Za različne nastavke so na voljo tudi adapterji, ki omogočijo uporabo orodja, kot si želite.

Namizni vrtalni stroji

Namizni vrtalni stroj se od udarno vrtalnega najbolj razlikuje v tem, da ja statičen in je pritrjen na delovno površino. Zaradi tega so namizni vrtalni stroji tudi bolj natančni in se uporabljajo za bolj precizno delo. Take vrtalne stroje se najde v delavnicah ali pa v garažah. Ne le za opravila, ki jih je potrebno narediti pri hiši, namizni vrtalni stroj se lahko uporablja tudi za druga dela, kjer je potrebna natančnost in moč stroja, ki pravilno obdela material. To je lahko les, kovina, umetne mase in ostali materiali, ki jih brez pomoči ni mogoče natančno obdelati.

Namizni vrtalni stroj se lahko najbolj pohvali s stabilnostjo. Ko je pravilno nameščen na delovno površino, od delavca ne zahteva pretirane natančnosti, saj za njo poskrbi sam. Tu ni potrebnih velikih izkušenj, ki bi pripomogle k vrtanju prave luknje, kot je potrebno pri drugih vrtalnikih, ki jih upravljate ročno. Ker je tak stroj nameščen na trdi površini lahko počasi in zagotovo opazujete material, da bo mesto obdelave točno tam, kot ste si zamislili. Na tak način lahko obdelujete tako manjše kot tudi velike kose. Pri nekaterih takih vrtalnikih je možno tudi vrtanje pod kotom in pa nastavljiva višina, z možnostjo regulacije števila vrtljajev in globine vrtanja.

Zmogljivost vrtalnih strojev

Vrtalni stroji se uporabljajo za vrtanje v različne materiale. Taki materiali so lahko les, kovina, plastika, beton in celo kamenje in opeke. Tu je potrebno pogledati moč samega stroja. Moč orodja pove za obdelavo katerega materiala je stroj primeren.

Najbolj enostavni udarno vrtalni stroji, so odlični za hišne mojstre, ki za uporabo ne potrebujejo preveč zmogljivega stroja, z njim pa vseeno lahko prodrejo različne površine kot sta les in beton. Večja moč vrtalnega stroja posledično pomeni hitrejšo in bolj učinkovito obdelavo materialov. Enako velja za število udarcev, ki jih opravi udarno vrtalni stroj. Čeprav se za vrtalne stroje z večjo močjo po navadi odločajo bolj izkušeni mojstri, so primerni tudi za manj izkušene in tiste, ki se želijo v prihodnosti lotiti bolj zahtevnih opravil.

Namizni vrtalni stroji imajo načeloma manjšo moč, kot udarno vrtalni stroji, imajo pa zato taki stroji več hitrosti vrtenja in več možnosti nastavitev globine vrtanja. Tudi za obdelovanje manjših kosov so namizni vrtalni stroji boljši, saj je natančnost tukaj v ospredju.

Avtor