vinilne talne obloge za kuhinjo

Kako izbrati najprimernejše talne obloge za kuhinjo?

Kuhinja je prostor dinamike, kjer se zmeraj nekaj dogaja – kuha družinsko nedeljsko kosilo, pere pravkar nabrana zelenjava z domačega vrta, prestavlja lonce ali ponve z enega pulta na drugega ipd. Zato je pomembo poleg funkcionalne opreme tam izbrati tudi vzdržljive talne obloge, s katerimi bo kar najmanj dela pri čiščenju, hkrati pa bodo kuhinjo popestrile s svojim estetskim in privlačnim videzom. Na voljo imate različne vrste talnih oblog kot so parket ali laminat, keramika ali kamen, vse bolj popularne pa so vinilne talne obloge za kuhinjo in da bo odločitev lažja, preberite, na kaj morate biti pozorni, ko izbirate talne obloge za kuhinjo.

Najpomembnejša je funkcija talne obloge

Kuhinjske talne obloge morajo biti praviloma odporne na visoke temperature in vlago, ki tam nastaja zaradi različnih kuharskih postopkov. Prav tako se večkrat zgodi, da se po tleh kaj polije, tla se hitreje umažejo, zato so nujne vzdržljive talne obloge, ki jim različne vrste tekočin ne bodo prišle do živega. Vinilne talne obloge za kuhinjo so enostavne za čiščenje vseh vrst umazanije, odporne na vodo, a nekoliko manj na poškodbe in udarce. Za to so primernejše keramične ploščice, vedno več ljudi pa se odloča tudi za laminat ali parket, saj jih prepriča predvsem njihova dizajnerska funkcija, a sta manj primerna za kuhinje, saj sta bolj občutljiva na vlago.

talne-obloge-1

Pozorni bodite na čim bolj enostavno vzdrževanje

Po pripravi okusnega obroka si zagotovo ne želite nameniti svojega dragocenega časa še dolgotrajnemu čiščenju talnih oblog. Zato izberite take talne obloge, ki jih je mogoče enostavno pomesti ali očistiti z vodo in krpo. To so vsekakor vinilne talne obloge za kuhinjo, dokaj enostavne za čiščenje so tudi ploščice, le da delo nekoliko otežijo fuge, kamor se rada nabere umazanija. Pri laminatu morate biti pozorni, da ga ne poškodujete z ostrimi predmeti, parket pa zahteva redno čiščenje in vsakih nekaj let tudi poliranje, zato je morda manj primerna izbira za kuhinjo, čeprav je sicer njegova življenjska doba tudi več desetletij.

talne-obloge-2

Ne zanemarite niti cene talne obloge

Seveda je pri izbiri talnih oblog ključno to, da bodo čim dlje služile svojemu namenu, a dejstvo je, da obloge izbiramo tudi glede na lastne finančne zmožnosti. S tega vidika veljajo keramične ploščice ali parket za nekoliko dražjo naložbo, cenejša različica parketa pa je laminat, če želite v kuhinji nekaj lesa. Če k temu prištejemo še ceno polaganja, so zagotovo najboljša izbira vinilne talne obloge za kuhinjo, saj jih lahko položite kar sami. Poleg tega so na voljo v različnih barvah in vzorcih, tako da boste gotovo našli takšne, ki bodo zaokrožile celotno podobo vaše kuhinje, hkrati pa zadostile vsem kriterijem, ki jih potrebujejo kakovostne talne obloge v kuhinji.

Avtor