svetila

Ustrezna svetila dajejo domu piko na i

Stanovanja brez različnih virov svetlobe si sploh ne moremo več predstavljati, saj bi manjkala toplina in estetska pika na i, ki jo svetila dajo vsakemu domu. Ne glede na to, ali boste izbrali viseča, stropna, stenska, talna, stoječa ali namizna svetila, se boste v osvetljenem domu počutili bolj domače in prijetno. V nadaljevanju so predstavljene ideje, kako lahko z izbiro ustreznih svetil popestrite vsak prostor v vašem domu.

Svetila v dnevni sobi
Dnevna soba je prostor, ki je namenjen druženju, zabavam, igranju, počitku ali gledanju televizije. Vsekakor pa je pomembno, da je ob vsaki priložnosti dnevni prostor primerno osvetljen. Predlagamo vam, da že med samo gradnjo ali prenovo predvidite, kje boste imeli različne luči. Za splošno vsakodnevno osvetlitev lahko uporabite razpršeno toplo svetlobo. V trenutkih, ko boste brali ali pa bi želeli posebej izpostaviti sliko, izberite usmerjeno svetlobo. Posredna svetloba pa bo prava izbira ob gledanju televizije. Z virom svetlobe za televizijo se boste izognili prevelikim in predvsem motečim kontrastom svetlobe.

ustrezna-svetila-1

Svetila v kuhinji
Kuhinja ni le prostor za pripravo hrane, zato pri načrtovanju prostora predvidite funkcionalno, splošno, posredno in tudi ambientalno osvetlitev. Delo v kuhinji zahteva natančnost in veliko pazljivosti pri uporabi ostrega orodja, zato mora biti vsak del delovnega pulta dobro osvetljen. Za samo funkcionalno osvetlitev je lahko svetloba hladnejša. Izogibajte se nameščanju halogenskih svetil pod kuhinjske elemente, saj povzročajo pregrevanje in moteče sence. Za splošno osvetlitev kuhinje uporabite vire z difuzno svetlobo. Za malce orientacijske osvetlitve lahko namestite LED trakove, kar na spodnji rob kuhinjskih elementov.

Svetila v jedilnici
Če je vaša jedilnica sestavni del kuhinje ali dnevne sobe, naj bo jedilna miza glavni objekt osvetlitve v prostoru. Za nad mizo izberite visečo svetilko s toplo in razpršeno svetlobo, ki naj bo 60 do 80 cm nad površino mize. Pri izbiri svetilke upoštevajte vse svoje želje od stila, možnosti regulacije jakosti svetlobe in višine. Osnovno osvetlitev lahko dopolnite tudi z izbiro stensko nameščenih svetilk s kombinirano neposredno-posredno svetlobo.

svetilaSvetila v kopalnici
Kopalnica je še en pomemben prostor, ki če je ustrezno osvetljen vam bo nudil prijetno jutranje prebujanje in večerno sproščanje. Pri osvetljevanju kopalnice imejte najprej v mislih varnost, da se mokra tla vedno opazijo in da so izbrane svetilke ustrezno zavarovane pred udorom vode. Za nad ogledalo izberite svetilke z razpršeno in močno svetlobo. Na stropu uporabite več manjših vgradnih svetilk z usmerjeno svetlobo, ki omogočajo ločen vklop. Za sproščujočo posredno svetlobo pa izberite LED trakove z vsemi barvnimi odtenki svetlobe, ki jih boste lahko nastavljali glede na trenutno počutje.

Svetila v spalnici
Spalnica ni samo prostor, kjer spimo, če je primerno in dobro osvetljena lahko na ta način izboljšate kvaliteto bivanja. Za spalnico so najbolj primerna svetila z razpršeno svetlobo, ki bo povsem primerna in dovolj močna za uporabo pri izbiri in oblačenju oblačil. Za ustvarjanje prijetnega vzdušja pa izberite posredno svetlobo, izbirate lahko med LED trakovi, dekorativnimi stenskimi, namiznimi svetilkami ali vrtljivimi reflektorji, seveda, kar najbolj odgovarja vašemu stilu in željam. Sicer pa pri izbiri svetil imejte v mislih, da naj bo svetloba v spalnici vedno topla med 2700 in 3000 K.

Svetila na hodnikih in stopniščih
Za konec poglejmo še osvetlitev za hodnike in stopnišča, kjer je priporočljivo izbrati orientacijsko osvetlitev za več varnosti. Zelo dobra izbira so tudi LED svetilke z dolgo življenjsko dobo in z minimalno porabo električne energije. LED svetilke so lahko montirane stropno, stensko ali talno, lahko pa so tudi vgrajene. V primerih, da nimate primerno pripravljene inštalacije pa lahko izberete LED plafonjere, ki ob vklopu nudijo takojšno maksimalno svetlobo, so nezahtevni za vzdrževanje, menjate le žarnice in so hkrati varčne pri porabi energije.

Avtor