Parketarstvo

Parketarstvo je stara dejavnost, ki še vedno živi

Parketarstvo ne bo nikoli izumrlo, ker so parketi vedno v modi, saj gre za najboljšo možno izbiro med talnimi oblogami. Parket je les, ki je že od nekdaj uporabljan v stanovanjih in poslovnih prostorih ter v javnih prostorih, telovadnicah, dvoranah in tudi v proizvodnji. Da bo parket preživel več generacij, izberite parketarstvo megaflor, ki lahko parket položi na klik ali pa ga njihovi izurjeni in izkušeni mojstri položijo klasično. Naravna lesena talna obloga ima to prednost, da v prostoru občutite svežino ter toplino in imate občutek sobivanja s čisto naravo. Parket prostor obogatili s svojim izjemnim izgledom ter domačnostjo.

Kvalitetno parketarstvo za vrhunsko talno oblogo

Parketarstvo je je stara dejavnost že 130 let in ga je izumil italijanski profesor, katerega potomci se s parketom ukvarjajo še danes in ga razpošiljajo po vsem svetu. Ker gre za zelo obstojen les, ki ga pravilno posekajo, posušijo in obdelajo, lahko zdrži več generacij, če se vmes nekoliko obnovi in ponovno polakira.

Les se najbolje obnese v vseh vremenskih pogojih in podnebjih. Lesena obloga diha. Vendar je parketarstvo prava umetnost, ker ni dovolj, da mojster zna pripraviti pravo podlago za parket, morebiti še talno ogrevanje pod njim, ampak mora znati parket tudi estetsko položiti. To pomeni, da izbere prave barve, lahko tudi vzorce ali meša odtenke barv lesa med seboj.

Ker se parket izbira za dolgo časa, izberite pravo parketarstvo, da boste zares tudi zadovoljni, kajti če položite parket na klik, ga ni težava odstranit, medtem ko klasično položen parket z lepljenjem ne morete kar tako odstraniti, če vam ne bo všeč.

Kakšen parket izbrati?

Ko izberete parketarstvo, ki vam bo položilo parket, se pojavi vprašanje, ali izbrati parket na klik ali klasičen parket z lepljenjem. Pri tem vprašanju, ali izbrati gotov plavajoč parket ali ne, vam bo gotovo v veliko pomoč parketarstvo. Vaš strokovnjak vam bo znal svetovati glede na vaše potrebe, želje, prostor in podnebje, kateri parket je za vašo situacijo najboljši. To je odvisno predvsem od prostora in kaj se bo v njem dogajalo ter koliko bo parket obremenjen. Parket se izbira ravno zaradi tega, ker je izjemno vzdržljiv in ne utrpi večjih poškodb ter prask, ker je dobro zaščiten in je les trd kot kamen, ko je dobro posušen ter obdelan.

Parketarstvo

Pri nas je povpraševanje po klasičnih parketih večje, kot po gotovih parketih. Razlika je, da za polaganje klasičnega parketa mojster rabi več časa in truda. Nekaj dni ali tednov ti prostori ne bodo na voljo za uporabo. Postopek polaganja je dolgotrajen, parket je treba na koncu zbrusiti in polakirati, vse skupaj pa se mora še posušiti.

Gotovi parketi so dražji, ker so že narejeni s podlago vred. Zato so super za polaganje. Gotove parkete mojstri položijo na suho s klik tehnologijo. Ker je to tako preprosto, se lahko takega polaganja lotite tudi sami.

Kako položiti parket?

Če želite, da bo parket položen klasično, raje izberite kvalitetno parketarstvo, da izdela tako talno oblogo. To delo je precej umazano in ni lahko. Podlago je treba res dobro pripraviti, da bo parket raven in lep.

Parket je tako izdelan, da ga lahko parketarstvo položi na več različnih načinov. Najbolj klasično je vzporedno polaganje. Tudi ta način omogoča več kombinacij in vzorcev polaganja parketnih deščic. Danes je zelo popularen vzorec, ki se imenuje ribja kost. Zgleda zanimivo in nekoliko neobičajno.

Kako bo parket razgledal pri vas doma ali v protislovnem prostoru, lahko vidite na spletni strani proizvajalca. Parkete imajo razstavljene tudi v živo v samih razstavnih salonih. Na spletni strani pa lahko s pomočjo računalniškega programa oblikujete lasten parket.

parket-ribja-kost

Parket in talno ogrevanje

Parketi so zagotovo najbolj primerna talna obloga za stanovanja ter poslovne prostore. Glede na njegov dolgotrajen obstoj je cena ugodna. Parket je primeren za spalnico, dnevno sobo, telovadnico in poslovne prostore.

Posebni parketi so izdelani za talno ogrevanje, kjer talno ogrevanje doseže dober učinek, saj je parket lesen. To je material, ki dobro prevaja toploto v prostor in jo tam ohranja dolgo časa.

Avtor