Prenapetostna zaščita varuje električne naprave pred poškodbami

Prenapetostna zaščita je ključni varnostni element vsakega električnega sistema. Vgradnja prenapetostne zaščite pomaga preprečevati poškodbe opreme in vezij. Na voljo je veliko različnih vrst prenapetostnih zaščitnih naprav, ki so zasnovane za delovanje z določenimi vrstami opreme. Najpogostejša vrsta prenapetostne zaščite je varovalka, ki vsebujejo majhno količino kovine, ki se stopi, ko skozi njo teče prevelik tok. S tem se prekine pretok električne energije in zaščiti oprema pred poškodbami. Prenapetostna zaščita obstaja tudi v obliki odklopnika. Odklopniki so podobni varovalkam, saj vsebujejo majhen kos kovine, ki prekine tokokrog, ko skozi njega teče prevelik tok.

Prenapetostna zaščita

Vendar je odklopnike po izklopu mogoče ponastaviti, medtem ko je treba varovalke zamenjati. Še ena vrsta naprave za zaščito pred prenapetostmi so dušilci prenapetosti. Prenapetostna zaščita pri teh napravah deluje tako, da dušilci prenapetosti vsebujejo komponente, ki absorbirajo ali preusmerijo presežno napetost stran od občutljive opreme. Dušilci prenapetosti se običajno uporabljajo v računalniških sistemih za zaščito pred električnimi prenapetostmi, ki lahko poškodujejo občutljive elektronske komponente.

Kako izbrati prenapetostno zaščito?

Pri izbiri prenapetostne zaščite je treba upoštevati nazivno napetost, nazivni tok in odzivni čas. Nazivna napetost je največja napetost, ki jo naprava lahko varno prenese. Nazivni tok je največji tok, ki ga oprema lahko varno prenese. Odzivni čas je čas, ki je potreben, da se prenapetostna zaščita aktivira in začne preusmerjati presežno napetost stran od opreme. Prenapetostna zaščita je na voljo z različnimi napetostmi, tokovi in odzivnimi časi, ki ustrezajo različnim aplikacijam. Pomembno je, da izberete primerno prenapetostno zaščito. Prenapetost je stanje, pri katerem napetost v električnem sistemu presega normalno ali pričakovano raven. To lahko poškoduje opremo in povzroči izpad električne energije. Prenapetost lahko povzročijo različni dejavniki, med drugim udari strele in okvarjena oprema.

Obstajata dve glavni vrsti naprav za zaščito pred prenapetostjo: aktivne in pasivne. Aktivna prenapetostna zaščita vsebuje elektronske komponente, ki aktivno razpršijo prenapetostno energijo, medtem ko pasivna prenapetostna zaščita le preusmeri energijo stran od občutljive opreme. Obe vrsti naprav sta učinkoviti pri zaščiti pred poškodbami zaradi visokonapetostnih udarov. Pri izbiri prenapetostne zaščite je treba upoštevati potrebno količino zaščite. Če se na primer želite zaščititi le pred majhnimi prenapetostmi, lahko zadostuje preprosta pasivna naprava. Če pa morate zaščititi pred velikimi prenapetostmi, bo potrebna aktivna naprava z višjo zmogljivostjo. Prav tako je pomembno upoštevati vrsto opreme, ki bo priključena na prenapetostno zaščito. Nekatere naprave kot so računalniki in televizorji, so bolj občutljive na napetostne prenapetosti kot druge. Če boste na prenapetostno zaščito priključili občutljivo opremo, izberite napravo z visoko zmogljivostjo in robustno zaščito.

elektricne-naprave-pred-poskodbami-1Prednosti prenapetostne zaščite

Električni tok lahko resno poškoduje vašo elektroniko, zgodi pa se lahko kadar koli in kjer koli. Zato je pomembno, da imate doma ali v pisarni prenapetostno zaščito. Tukaj je nekaj prednosti uporabe prenapetostne zaščite: prenapetostna zaščita zagotavlja zaščito pred napetostnimi skoki, ki lahko poškodujejo vašo elektroniko. Prenapetostni zaščitni elementi lahko podaljšajo življenjsko dobo vaše elektronike, saj jo zaščitijo pred poškodbami. Prenapetostna zaščita vam lahko dolgoročno prihrani denar, saj preprečuje poškodbe vaše elektronike. Prenapetostni zaščitni elementi so razmeroma poceni in enostavne za uporabo. Prenapetostni  zaščitni elementi zagotavljajo miren spanec, saj veste, da je vaša elektronika zaščitena in imajo majhno cena za zaščito, ki jo nudijo. Na voljo v različnih oblikah in velikostih, ki ustrezajo vašim potrebam.

Prenapetostni zaščitni elementi se lahko uporabljajo skupaj z drugimi oblikami zaščite kot so sistemi UPS in rezervne baterije in so pomemben del varnostnega načrta za dom ali pisarno. Prenapetostni zaščitni elementi zagotavljajo zaščito pred enim od najpogostejših vzrokov za poškodbe elektronskih naprav – električnimi prenapetostmi. Čeprav lahko prenapetostne zaščite namestite skoraj povsod, je treba upoštevati nekaj splošnih smernic. Prvič, prenapetostne zaščite vedno namestite v bližini vseh možnih vstopnih točk za električni udar. Poleg tega jih je dobro namestiti v bližini velike elektronike ali naprav, ki bi se lahko poškodovale zaradi električnega udara. Prepričajte se, da je prenapetostna zaščita pravilno ozemljena, in vedno upoštevajte navodila proizvajalca za namestitev.

 

 

 

 

Avtor