Nagrobni spomeniki za vsak žep

Izguba bližnjega ni nikoli lahka preizkušnja. Poleg soočenja s čustveno izgubo smo primorani v kratkem času sprejeti več pomembnih odločitev. Ena izmed težjih odločitev, ki jih moramo sprejeti, je izdelava nagrobnih spomenikov. Nagrobni spomeniki so danes izdelani v zelo veliko različicah, zato je dobro, da za izdelavo najdemo podjetje, ki mu zaupamo in ki bo upoštevalo naše želje. Da bo obdobje po izgubi bližnjega lažje, je dobro, da se o tem že prej malo pozanimamo in pogovorimo.

nagrobni spomeniki

Kam se obrniti za izdelavo nagrobnih spomenikov?

Nagrobni spomeniki so najpogosteje izdelek kamnoseškega podjetja. Dobro je, da se obrnete na podjetje, ki ima z nagrobnimi spomeniki veliko izkušenj. Nagrobni spomeniki so svojevrstna umetnost, ki služi več pokojnim generacijam, zato izdelave nagrobnega spomenika ne gre prepustiti naključnemu mojstru. Pri izbiri podjetja za izdelavo nagroobnega spomenika bodite pozorni tudi na to, kako hiter imajo povprečen čas izdelave nagrobnega spomenika. Res je, da nagrobni spomeniki ne morejo biti izdelani v nekaj dneh, kolikor je časa do pogreba, vendar je vseeno dobro, če lesen križ na grobu čim prej nadomestite z umetelno izdelanim nagrobnim spomenikom. Dobra kamnoseška podjetja nagrobne spomenike izdelajo v 14 dneh, marsikatero podjetje pa ima kar nekaj nagrobnih spomenikov že na zalogi. Če torej nimate unikatnih želja glede podobe nagrobnega spomenika, lahko le-tega dobite že v nekaj dneh.

Dodana vrednost kamnoseškega podjetja je tudi to, ali nudi tudi prenovo in  vzdrževanje nagrobnih spomenikov. Veliko družin se namreč odloči za družinski grob, na katerem je le en nagrobni spomenik, na katerega nato kamnosek dodaja napise in ga vzdržuje. Veliko lažje je, če  kamnosek, ki je nagrobni spomenik izdelal, le-tega tudi vzdržuje.

Ne pozabite na estetiko

Nagrobni spomeniki morajo biti izdelani natančno in premišljeno. Poglejte si galerijo kamnoseškega podjetja in bodite pozorni na detajle. Dober kamnosek ima ostro oko in ne dopusti, da bi iz rok oddal nagrobni spomenik s kakšno napako. Poleg tega je velika dodana vrednost kamnoseka, če zna združiti vaše želje v eleganten in unikaten nagrobni spomenik. Vedite pa, da tudi ko naročite nagrobni spomenik, da le-ta še ne zagotavlja celotne podobe mesta zadnjega počitka naših pokojnih. Dober kamnosek vam bo svetoval še namestitev kakšnega dodatka, ki bo grobu dodal osebno noto. Pogosto so to kakšni kipci angelov, križi, kamnita vaza itd.

Kaj vse moramo izbrati za nagrobni spomenik?

Nagrobni spomeniki se med seboj zelo razlikujejo, zato moramo ob naročilu nagrobnega spomenika kamnoseku podati kar nekaj informacij, ki mu bodo pomagale pri izdelavi nagrobnega spomenika. Najprej moramo izbrati kamen iz katerega bo nagrobni spomenik izdelan. Pogoste izbire so različne vrste marmorja in granita, res pa je, da je izbira kamna, iz katerega bo izdelan nagrobni spomenik, tudi nekoliko pokrajinsko pogojena.

Ko je izbran kamen za nagrobni spomenik, morate določiti njegovo obliko. Največkrat je oblika spomenika pravokotna v vodoravnem ali ležečem položaju, pogosti pa so tudi različni ovali ali oblike kapljic. Poleg oblike morate izbrati tudi slog klesanega besedila in se odločiti, ali bodo izklesane črke pozlatene ali posrebrene. Marsikateri kamnosek ima pripravljene že tudi predloge za besedilo, če bi ga želeli imeti vklesanega na kamen. Če ne želite imeti klesanih črk, se lahko odločite tudi za gravirane.

Ko je določena glavna shema nagrobnega spomenika, pa pridejo na vrsto detajli in različni ornamenti, ki se zopet razlikujejo od kamnoseka do kamnoseka. Vaša naloga pa je, da si izberete, kaj si želite imeti na nagrobnem spomeniku in česa ne.

Vse vaše odločitve vplivajo na to, koliko bo znašala končna cena nagrobnega spomenika. Nagrobni spomeniki namreč doživljajo velik cenovni razpon, od nekaj sto pa do več tisoč evrov. Dražjo kamnino kot izberete za osnovo, večji kot je nagrobni spomenik in več kot je na njem ornamentov, zlata in srebra, dražji bo nagrobni spomenik. Toda tudi če se odločite za cenovno zelo ugoden nagrobni spomenik, je le-ta na koncu lahko čudovit, če za njegovo izdelavo izberete dobrega kamnoseka.

Avtor