dimnik

Sodoben dimnik za sodobno hišo

Dimnik poleg oken strehe in fasade zaznamuje hišo in ji daje značilno podobo, poleg tega pa ima tudi zelo pomembno funkcijo, saj iz hiše odvaja odvečno toploto, vodno paro in ostale pline, nastale med ogrevanjem vašega domovanja. Ker pa ima na mnogih hišah tudi zelo pomembno estetsko funkcijo, ni vseeno, kakšnega izberemo za novogradnjo. Mnogi se ob tem tudi sprašujejo, ali dimnik sploh spada na sodobno hišo.

Zakaj so dimniki še vedno potrebni?

Osnova naloga dimnika je iz hiše, oziroma stanovanjske stavbe odvajati odvečno toploto, vodno paro in ostale pline, ki so nastali kot produkt gorenja. V preteklosti je bil dimnik osnovni element vsake hiše, saj so praktično vsi ogrevali svoje domove z drvmi, oziroma ostalo lesno biomaso. Danes se je trend ogrevanja nekoliko spremenil, zato vse pogosteje opažamo hiše, ki dimnikov enostavno nimajo, saj jih ne potrebujejo.

Toda če ste v fazi novogradnje ali prenove starejše hiše in kolebate med vprašanji ali zgraditi, oziroma ohraniti dimnik ali ne, vam vsekakor toplo priporočamo, da se odločite za gradnjo, oziroma ohranitev dimnika. Če prenavljate staro hišo, a dimnika ne potrebujete, ga vseeno lahko uporabite kot zračni kanal, ki vam bo služil za prezračevanje, zaradi česar boste lahko prihranili kar nekaj denarja, saj vam ne bo potrebno investirati v popolnoma novo vgradnjo prezračevalnega sistema. Če pa trenutno gradite svoj novi dom, pa vam vgradnjo dimnika vseeno toplo priporočamo, zlasti, če se nagibate k postavitvi sobnega kamina, ali pa dopuščate možnost, da boste v prihodnosti morda zamenjali ogrevalni sistem. Veliko bolj ekonomično je dimnik ohraniti, oziroma vključiti v novogradnjo, kot pozneje popravljati pretekle napake in slabe odločitve.

dimnik-dim

Kako dimnik umestiti v sodobno gradnjo, da ne kazi videza hiše?

Veliko strank na tem mestu začne skrbeti, da bo sicer uporaben dimnik kazil videz sodobne hiše. Dimnike si namreč v svoji podzavesti predstavljamo kot zelo vidne elemente na strehi hiše, ki se pogosto ne skladajo s podobo hiše kot celote. Naj vas ta predsodek na zavede pri odločitvi ali se boste odločili za gradnjo dimnika ali ne. Dandanes poznamo že zelo veliko vrst dimnikov, ki se med seboj razlikujejo tako po obliki, kakovosti, izolativnosti, kot tudi po materialu izdelave. Tudi razvoj dimnikov se namreč premika v smer interesa bodočih strank, zato naj vas nikar ne skrbi, da ne bi našli dimnika, ki bi se skladal z zunanjo podobo vašega domovanja.

Za kakšne dimnike se dandanes odloča največ uporabnikov?

Če se je v preteklosti večina strank odločala za klasične zidane dimnike, pri čemer zunanji podobi dimnika niso posvečali prevelike pozornosti, se je do danes situacija zelo obrnila. Večina strank se v današnjem času odloča za dimnike iz nerjaveče pločevine, pogovorno imenovani tudi inox dimniki, saj se veliko bolje prilagajajo videzu sodobne hiše, hkrati pa so današnji dimniki v večini tudi izdelani iz kakovostnejših materialov in tudi bolje izolirani. Dandanes so zelo priljubljeni tudi dimniki, ki so kar trojno izolirani, saj omogočajo zelo dobro razmerje med dodelano tehniko delovanja in dizajnom.

sodoben-dimnik-1Vsekakor pa vam priporočamo, da se pred izbiro dimniškega sistema najprej dobro posvetujete s strokovnjakom, ki ima veliko izkušenj s področja gradnje in vzdrževanja dimnikov. Ravno slabo montiran ali izdelan dimnik je namreč lahko vzrok za hud požar, ki si ga vsekakor ne želite. Strokovnjak vam bo znal najbolje svetovati, kateri dimniški sistem je najprimernejši za vašo hišo, skupaj pa boste prišli tudi do rešitve, ki bo ohranjala estetski videz sodobne hiše, hkrati pa nudila visoko kvaliteto in funkcionalnost vašega bodočega dimnika.

Včasih je veljal rek, da dimnikarji prinašajo srečo. Z vgradnjo dimnika poskrbite, do bo dimnikar obiskal tudi vašo hišo in poskrbel, da bo brezhibno vzdrževan dimnik v vaš dom prinesel toplino in zadovoljstvo.

Avtor