cena fasade

Cena fasade – za kvalitetno fasado je bolje odšteti malo več

Cena fasade je odvisna od različnih dejavnikov: od površine objekta, izolacije, zaključnega sloja, materiala, debeline izolacije… Mnogi strokovnjaki vam bodo svetovali, da pri izbiri materialov za izdelavo fasade ni dobro varčevati, saj se vsakršna investicija povrne v obliki energijskih prihrankov. Kakovostno narejena fasada zahteva kvalitetne materiale , vaši mojstri pa morajo imeti zagotovljene dobre pogoje za delo, zaradi česar je posledično morda tudi cena fasade višja. Vse to pa pripomore k temu, da je fasada res kakovostno in dovršeno narejena.

Posamezna fasada lahko dom krasi do 50 let, zato  je cena fasade investicija, v katero se splača vložiti malo več in si privoščiti dobre materiale za izdelavo fasade. Pri nekaterih ponudnikih je cena fasade tudi personalizirana in odvisna od sklenjene ponudbe. Načeloma se cena fasade povprečne enostanovanjske hiše giblje nekje od 20.000€ navzgor. V ceno je v nekaterih primerih všteto svetovanje stranki, pomoč pri izbiri barvne lestvice ter čiščenje po zaključenem delu. Ponudbe se razlikujejo od ponudnika do ponudnika, zato je najbolje, da se s posameznimi vprašanji obrnete na določeno podjetje in jim pošljete povpraševanje.

Visoko kakovostni materiali za izdelavo fasade vplivajo na to, kakšna bo cena fasade, hkrati pa imajo tudi posebne zahteve in temperaturne lastnosti. Večina zaključnih slojev temelji na vodni osnovi, zato temperature pod lediščem niso ustrezen čas za fasaderstvo, saj le-to lahko povzroči razpoke na končnem sloju. Temperatura mora biti vsaj 5 stopinj Celzija (tudi ponoči), ozračje pa ne preveč vlažno (do 75%). Najprimernejša letna časa za izdelavo fasade sta pomlad in jesen, saj tudi previsoke temperature vplivajo na proces sušenja ter raztezanja materialov. Izbrani letni čas načeloma ne vpliva na to, kakšna bo cena fasade.

Kaj pa izgube energije?

Zelo pogosta so vprašanja, kako narediti starejše objekte energetsko bolj učinkovite. Mojstri, ki imajo na tem področju strokovno znanje, bodo naredili vse, da bodo izpeljali izdelavo fasade ob upoštevanju smernic s področja energijske varčnosti.  V zadnjem obdobju so zelo popularne termoizolacijske fasade, ki so podprte s strani Ekosklada. Ko se odločate za vrsto fasade, se je potrebno zavedati, da vsaka fasada ni nujno prava rešitev za vas. Naloga mojstrov je, da za vas pripravijo načrt za optimalen fasadni sistem in na podlagi vaših želja izračunajo, kakšna bo cena vaše fasade. Posamezni izvajalci tudi poskrbijo za to, da je proces urejanja nepovratnih sredstev Eko sklada manj stresen, saj z Eko skladom komunicirajo vsakodnevno ter lahko proces pridobitve nepovratnih sredstev zelo poenostavijo.

Učeni mojstri fasaderji lahko poskrbijo za kakovostno bivanje s skoraj ničelnimi mesečnimi stroški energije. Izdelava kakovostne termo-izolacijske fasade lahko kljub temu, da je cena fasade malo višja, poskrbi za dolgoročen prihranek pri stroških. Cilj dobrih izvajalcev fasaderjev je, da s stranko dosežejo dogovor, ki upošteva želje strank, predloge izvajalcev ter pokrajinske zakonitosti okolja. Fasaderstvo je obvezano k temu, da upošteva zakonska določila s področja obstojnosti in trajnosti. Zelo dobro je tudi, da se pozanimate ali vaša cena vključuje zaščito in čiščenje objekta po delu. Pri boljših mojstrih cena vključuje celotno zaščito objekta, pred odhodom pa le-ti iz površin očistijo tudi morebitne ostanke materialov in barve.

Cena fasade je odvisna tudi od vaših želja ter dogovora s podjetjem. Podjetje bo z vami opravilo krajši posvet in ocenilo stanje objekta ter upoštevalo vaše cenovne okvirje in sestavilo načrt.

Ko se odločate za podjetje, ki mu boste prepustili izdelavo fasade, je najbolje, da podjetje predhodno pokličete ter se pozanimate, kakšna je informativna cena za izdelavo fasade. Kakovostna fasada stavbo dolga leta varuje red vplivi iz zunanjega okolja ter vdorom vlage. Cena fasade naj vas pri izbiri vaše fasade ne omejuje, saj se investicija v fasado slej ko prej povrne. S kvalitetno fasado boste namreč prihranili na energiji ogrevanja in hlajenja.

Avtor