brusilnik betona

Za vse, ki vas čaka obdelovanje trdih materialov

Vrtanje in obdelovanje betona in trdih materialov je zahtevno delo, za katerega potrebujete specifično orodje. Med nepogrešljivimi pripomočki za obdelovanje tega trdega materiala so vrtalniki, dleta dleta SDS MAX in kotni brusilnik betona (https://www.metalmikulic.si/oddelek/elektricno-orodje-pribor/hikoki-stroji-naprave/specialno-orodje-stroji/brusilniki-betona/). Ta orodja se največkrat uporabljajo pri izvajanju gradbenih del, kot je obdelava talnih ali stenskih površin, pa tudi za vrtanje in delanje utorov za kabelske napeljave. Pri tako zahtevnem delu je pomembno, da uporabljate kakovostno orodje, ki vam prihrani čas in energijo, s kakovostjo pa pride tudi manjša obraba in daljša življenjska doba.

Brusilnik betona

Gre za nepogrešljiv pripomoček, ki se uporablja za izvajanje enostavnih gradbenih del kot so obdelovanje in glajenje površin, odstranjevanje ostankov blata, ometa in premazov ter pripravo površine za nadaljnjo obdelavo. Obstaja več različnih vrst glede na namen uporabe, najpogostejši je ročni kotni brusilnik, ki je majhen, praktičen in mobilen, primeren za natančnejše delo in za delo na težje dostopnih mestih. Obstaja tudi namensko izdelan talni brusilnik betona, ki se poleg tega uporablja za poliranje marmorja ali granita. Vsak brusilnik betona uporablja abrazivno sredstvo za brušenje ali poliranje, na primer diamantna orodja ali silicijev karbid.

Če se na delovnem mestu velikokrat soočate z neravno podlago, potem je smiselno razmišljati o nakupu primernega seta, ki poleg rezalnika vključuje še ključ, ploščo za brušenje in branik. Če obnavljate ali gradite, je brusilnik betona je vaš zanesljiv in nepogrešljiv pomočnik, ki bo poskrbel za hitrejše opravljeno delo.

brusilnik-betona

Kakšnega izbrati?

Pri izbiri stavite predvsem za zmogljivost in znamko. Priznane znamke ponavadi dobijo sloves ravno zaradi svoje kakovosti, vzdržljivosti in zanesljivosti, sorazmerna s tem pa je tudi cena. Pri izbiri bodite pozorni na visoko zmogljivost rezanja in dober nadzor, priporočljivo pa je, da ima brusilnik betona še ergonomsko oblikovane ročaje za vodoravno in navpično rezanje. Majhna teža je vsekakor prednost, ki olajša delo na višjih mestih ali pri natančnejših rezih. Če ima naprava možnost priklopa na sesalnik, je smisleno razmisliti o nekaj evrih več. Kar se tiče cene – za osnovni model boste odšteli nekaj sto evrov, profesionalni brusilnik betona za zahtevnejša opravila pa vas lahko stane tudi do tisoč evrov ali več.

Kaj upoštevati pri nakupu?

Med ključnimi lastnostmi, ki jih mora imeti kakovosten kotni brusilnik, so:

  • možnost uravnavanja hitrosti vrtenja
  • možnost prilagajanja dolžine naprave (nastavljivi ročaji)
  • možnost priključitve na sesalnik
  • dodatna oprema, vključena v komplet (brusne plošče, sesalne cevi, rezervne elektro grafitne ščetke ipd.)
  • majhna teža, ki omogoča daljšo in udobnejšo uporabo

    Zahtevni pripomočki za zahtevno delo

    Zahtevno delo in brusilnik betona zahtevata tudi zahtevne pripomočke. Za obdelavo se največkrat uporabljajo diamantni pripomočki ustreznih oblik in premerov s sistemom SDS MAX. Specifika tega orodja je poseben nastavek, ki se brez zategovanja prilega v preprosto vzmetno vpenjalno glavo. Zaradi zmogljivosti je to orodje še posebej primerno za vrtanje z zidarskimi svedri v kamen ali podobni material, saj prenesejo več navora in sile.

    Dleta SDS MAX

     

    dleta

    Različica SDS MAX je le ena izmed številnih in je bila ustvarjena z izboljšano vzvojno trdnostjo, kar pomeni, da jo je mogoče uporabljati pri višjih hitrostih in še vedno ohraniti svojo silo brez zloma. Pri vrtanju v trdni zid nastavki naletijo na večji upor zaradi armaturne palice in agregata, zato vam bosta večji navor in povečana sila prihranila veliko časa in energije. Gre za plod najnovejših raziskav na področju razbijanja in lomljenja trdih gradbenih materialov. Za SDS MAX dleto je značilen oster rob na zunanji strani in dodatna lomilka na zgornji površini, kar ji daje boljšo zmogljivost lomljenja pri prodiranju v material, posledično se poveča hitrost dela. Prednost so tudi samoostrilne konice, ki med delom ostanejo vedno ostre. Proline SDS MAX izdelki so izdelani iz najboljših legiranih jekel in so primerni za uporabo na napravah različnih blagovnih znamk.

    SDS MAX pripomočki za dolbenje so idealna za težka dela v opeki in zidu. Zasnovana so za uporabo z SDS aparati, imajo žleb, odporen proti zlomu in karbidno konico za odlično trdnost in vzdržljivost. Na voljo so s koničastimi ali ravnimi konci, ki so primerni tako za rušenje kot za ustvarjanje utorov, saj nudijo dolgo življenjsko dobo in večjo natančnost pri delu.

    Najpogostejše različice SDS MAX orodja:

  • Samoostrilno široko orodje za dolbenje, kjer je notranja ploskev votla, stična površina z materialom manjša in prodiranje v material lažje. Omogoča hitrejše odstranjevanje materiala, pri dolgi votli notranji površini pa ostane presek orodja med daljšim delovnim časom v enakem stanju oz. enako oster.
  • Samoostrilno orodje za dolbenje za ploščice, ki je orodje za lažje odstranjevanje ploščic.
  • Samoostrilno koničasto orodje za dolbenje, katerega zvezdasti presek zagotavlja daljšo ostrino, tudi po intenzivni uporabi in obrabi. Površina ostane skoraj nespremenjena, zaradi spirale se zmanjša zatikanje, kar pospeši delo in prepreči veliko nevšečnosti.
  • Samoostrilno orodje za dolbenje za hladno obdelavo z valovito površino in posebno geometrijo orodja zagotavlja manjšo površino in s tem večjo udarno silo na cm2. Vrhovi reber povzročajo večjo obremenitev v materialu, ki izboljša odstranjevanje materiala in pospeši prodiranje vanj.

Avtor