zunanja savna

Zunanja savna ima številne pozitivne učinke na vaše zdravje

Ljudje imajo različne načine sproščanja. Nekateri se sprostijo tako, da grejo v naravo, drugi se odločijo za masažo in spet tretji pa za savno. Savna pa ima poleg sprostitve še druge pozitivne učinke na človeka. Zato ni čudno, da se notranja ali pa zunanja savna najde v marsikaterem domu. Ljudje se namreč zavedajo, da lahko s savnanjem naredijo veliko zase in zato so savne vse bolj priljubljene kot del hiše. Če imate savno doma, jo boste zagotovo večkrat uporabljali, s tem pa boste veliko naredili tudi za svoje zdravje in počutje.

Savne so uporabljala že stara ljudstva

Savne imajo dolgo zgodovino. Za sproščanje in pozitivne učinke na zdravje so jih uporabljali že Finci pred več kot 2000 leti, različne oblike savn pa se najdejo tudi pri Rimljanih, Kitajcih, Egipčanih in ostalih starih ljudstvih.

Finci so uporabo savn v Evropi popularizirali in iz njihovega jezika ima savna tudi ime. Najstarejše znane savne so bile vkopane v zemlji in uporabljali so jih za bivališča med zimo. Kasneje so savne začeli graditi iz lesa. Danes je savna manjši prostor, kjer je temperatura višja kot drugje. Visoka temperatura človeka pogreje, kar je predvsem dobrodošlo pozimi. Poleg tega pa ima zunanja savna ogromno ostalih pozitivnih učinkov na telo, zaradi česar je priljubljena.

Pozitivni učinki uporabe savne

Tako notranja kot zunanja savna ima ogromno pozitivnih učinkov na človekovo zdravje in počutje. Zaradi tega jo vse bolj pogosto najdemo tudi v ali ob hišah. V nadaljevanju si lahko preberete, katere pozitivne učinke lahko pričakujete, če boste začeli redno obiskovati savno.

Boljše počutje

Notranja ali zunanja savna bo izboljšala vaše splošno počutje. Obisk savne namreč spodbuja sproščanje. Med savnanjem se zaradi visokih temperatur vaše telo lažje sprosti. Savna pa zmanjšuje tudi raven stresa, zaradi česar se ljudje po obisku počutijo sproščeni in polni energije.

Pozitivno vpliva na zdravje srca in ožilja

Kot omenjano, ima zunanja savna ogromno pozitivnih učinkov na zdravje. Tu je treba poudariti pozitivni učinek na vaše srce in ožilje. Karkoli zviša temperaturo vašega telesa namreč povzroči hitrejše bitje srca, kar posledično povzroči hitrejšo cirkulacijo krvi. Savna torej spodbudi kroženje krvi in poviša srčni utrip, kar na dolgi rok zmanjšuje možnosti za srčne bolezni.

Okrevanje po treningu

V povezavi z boljšim kroženjem krvi, povečana telesna temperatura ugodno vpliva tudi na okrevanje po treningih. Mišice se z uporabo savne sprostijo in čas regeneracije mišic se zmanjša. Uporaba savne je še posebej priporočljiva po izjemno napornih treningih, kjer ste skupino mišic dodatno obremenjevali.

Izboljšano zdravje možganov

Dolgotrajna uporaba savne kaže na bolj zdrave možgane. Klinično dokazano je namreč, da imajo tisti ljudje, ki večkrat tedensko obiskujejo savno, manjšo možnost za nastanek bolezni kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

Izboljšanje stanja kože

Savnanje lahko izboljša stanje kože.  Med obiskom savne se s potenjem koža čisti in mrtve kožne celice nadomestijo nove. Zaradi hitrejše prekrvavitve in čiščenja por, se to lahko pozna pri stanju aken. Te se namreč zmanjšajo in rezultat je čistejša in bolj zdrava koža.

Prav tako pa hitrejša prekrvavitev poskrbi, da bo vaša koža po uporabi bolj sijoča, mehkejša in napeta. Zaradi tega se videz nepravilnosti, kot je celulit lahko zmanjša. seveda pa to ni nadomestilo za zdravo prehrano in gibanje, ki ga potrebujete za odpravo celulite.

Dviguje odpornost

Čeprav zunanja savna ni primerna za zdravljenje bolezni, je njena uporaba odlična preventiva pred njimi. Uporaba savne zaradi menjavanja visokih temperatur v notranjosti in nižjih temperatur zunaj, pomaga pri okrepitvi imunskega sistema. To na dolgi rok pomeni manjšo možnost za sezonske prehlade in druge bolezni, ki jih povzročajo bakterije in virusi.

Različne vrste savn

Ločimo tri vrste savn. Med seboj se razlikujejo po viru toplote in temperaturi. Vsaka od njih ima svoje pozitivne lastnosti, ki jih loči od ostalih. Od posameznika pa je odvisno, katera savna mu najbolj ustreza in je najbolj primerna zanj.

Finska savna

Morda najbolj poznana je finska zunanja savna. Prepoznamo jo po leseni notranjosti in spada v skupino suhih savn. Temperatura v notranjosti je 90-100 stopinj Celzija, s približno 10 % vlažnostjo. Deluje tako, da se vroče kamne, ki so naloženi na peči, poliva z vodo. To povzroči vročo paro. Najboljši učinki nastanejo v kombinaciji z ohlajanjem, kar trenira srce in ožilje.

Turška savna

Turška savna se lahko imenuje tudi parna kopel. Z razliko od finske, ima turška savna veliko več vodne pare. Vendar pa ta vodna para ni tako vroča kot pri finski savni. Temperatura pri turški savni je do nekje 60 stopinj Celzija. Je pa zato vlažnost veliko večja in sicer 90-100 %. Ta vrsta savne je priljubljena pri začetnikih in tistih, ki ne prenašajo zelo visokih temperatur.

Infrardeča savna

Z razliko od zgoraj naštetih savn, infrardeča savna za segrevanje ne uporablja pare. Tu so vgrajeni grelniki, ki oddajajo infrardeče žarke. Ti prodirajo v telo in ga na ta način segrejejo. Temperatura v tej savni je od 50-60 stopinj Celzija. Ker ni vlažnosti, je primerna za osebe, ki ne prenašajo visokih temperatur in vlage. Kljub temu pa lahko obiskovalci infrardeče savne opazijo podobne pozitivne učinke, kot ostale savne.

Savno imate lahko tudi doma

Savna ima ogromno pozitivnih učinkov na vaše zdravje in počutje. Zato je njena uporaba priporočljiva večkrat tedensko. Tu imate na voljo dve rešitvi, in sicer da pogosto obiskujete velnes centre ali terme, kjer imajo na razpolago javne savne, lahko pa se odločite za domačo savno. Če savno res večkrat obiskujete, se vam vgradnja domače savne zagotovo izplača.

Domača notranja ali zunanja savna ima to prednost, da jo lahko obiščete res kadarkoli, poleg tega pa boste v savni sami. Če spadate v tisto skupino, ki jim obisk zunanjih savn zaradi tega ali drugega razloga ni najbolj prijeten, je domača savna najboljša rešitev. Tako lahko savno brez problema uporabljate in se poslužujete vseh njenih pozitivnih učinkov.

Notranja ali zunanja savna?

Ker za povprečnega človeka obisk savne v termah ali velnes centrih ni mogoča, je pametno razmisliti o domači savni. O tem lahko razmislite že med gradnjo vaše hiše in si savno vgradite v določen prostor. Če pa je vaša hiša že zgrajena in prostora za vgradnjo notranje savne ni, pa je rešitev zunanja savna.

Zunanja savna se lahko postavi na izbran prostor na vrtu ali dvorišču. Tu imate lahko zraven še jacuzzi ali celo bazen, tako da obisk term res več ne bo potreben. Obstaja pa tudi možnost, da se zunanja savna vkoplje v zemljo.

Notranja savna je tako primerna za tiste, ki imajo v hiši primeren prostor za vgradnjo in morda želijo določeno vrsto savne. Prav tako je ta vrsta savne primerna, če ne želite iz hiše, da pridete do savne. Zunanja savna pa je rešitev za tiste, ki prostora v hiši nimajo, vseeno pa želijo savno. Tu gre načeloma za finsko savno in prav to, da morate iz hiše, dodatno pripomore k razliki v temperaturi, ki ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema.

Pravilna uporaba savne

Tako pri uporabi javne, kot tudi domače savne morate paziti, da jo uporabljate pravilno. Le tako boste prejeli vse pozitivne učinke. Če imate kakršnekoli težave z zdravjem, se pred uporabo savne posvetujte z zdravnikom.

Pred uporabo savne se oprhajte, da odstranite snovi, ki bi oteževale potenje in v savno stopite le, ko se osušite. Potem pa je treba predvsem paziti, da niste v savni več kot 15-20 minut naenkrat. Vmes se primerno ohladite in spijete dovolj vode ali čaja, da se vaše telo ponovno rehidrira. Zagotovo pa se pred, po in med uporabo savne izogibajte alkoholu in ostalim opojnim substancam, saj imajo lahko usodne posledice.

 

Avtor