prenosna klimatska naprava

Prenosna klimatska naprava je izredno praktična

Danes je na tržišču že precej različnih vrst klimatskih naprav, od katerih je vsaka primerna za določen tip prostora in uporabnika. Če iščete poceni, a zanesljivo klimatsko napravo, s katero boste lahko hladili ali ogrevali manjši prostor in ki jo boste lahko po potrebi selili iz enega dela stanovanja v drugega, si omislite prenosno klimatsko napravo.

Poznamo dva tipa prenosnih klimatskih naprav. Prva je klasična prenosna klimatska naprava, ki odvaja vroč zrak skozi odvodno cev, druga pa za svoje delovanje ne potrebuje cevi.

Klasična prenosna klimatska naprava

Za razliko od split klimatskih naprav, ki imajo notranjo in zunanjo enoto, se pri prenosni klimatski napravi vse dogaja v eni sami enoti. Namen takšne naprave ni, da bi ves čas stala na enem mestu, temveč jo lahko (vsaj v teoriji) prestavljate iz prostora v prostor. Običajno pri tem pomagajo kolesca. Pri delovanju tovrstne klimatske naprave nastaja vroč zrak, ki ga je potrebno skozi odvodno cev odvajati iz prostora. To pomeni, da se mora prenosna klimatska naprava nahajati zraven balkonskih vrat ali okna, da lahko skozenj speljete odvodno cev. Običajno prenosno klimatsko napravo odlikuje predvsem nizka cena, v majhnih prostorih pa kljub njej še vedno povsem sprejemljivo opravlja svojo funkcijo.

presnova-klimatska-naprava-1Prenosna klima brez cevi

Obstajajo pa tudi prenosne klimatske naprave, ki ne potrebujejo cevi za odvajanje vročega zraka in to pomeni, da jih lahko postavite praktično kamorkoli. Pri delovanju te klimatske naprave ne nastaja vroč zrak, zato ni potrebno skrbeti, da bi ta zrak zapuščal prostor. Takšna klimatska naprava je energetsko še bolj učinkovita, saj ne zahteva odprtega okna ali vrat in posledično ne dovoli zunanjemu vročemu zraku, da bi vstopal v prostor. Poleg tega se odvodna cev pri klasični prenosni klimi segreje in toploto oddaja nazaj v prostor. Pri navadnih prenosnih klimatskih napravah je treba ponavadi poskrbeti za odvajanje kondenza ali napravo redno prazniti, klima brez cevi pa vase potegne vroč zrak, ki mu odvzame toploto in jo odda vodi, prisotni v napravi. Tako se voda upari, ohlajen zrak pa naprava izpiha nazaj v prostor. Uparjeno vodo naprava oddaja nazaj v prostor, kar odlično vpliva na raven vlage v prostoru. Na območjih, kjer je raven vlage v zraku visoka, pa takšne klimatske naprave ne delujejo s polno učinkovitostjo, saj ne morejo oddajati vlage v zrak, ki je že nasičen z njo.

presnova-klimatska-naprava-2Obe vrsti prenosnih klim večinoma vsebujeta daljinski upravljalnik za regulacijo temperature, kar ju dela še bolj praktični, saj ni potrebno konstantno vstajanje. Pri obeh lahko usmerjate izpihani zrak in tako preprečite, da bi pihal neposredno v vas.

Written by