Baterijski vrtalnik

Kako se lotiti sten in podlag?

Baterijski vrtalnik za izkušene mojstre predstavlja enega najbolj vsestranskih pripomočkov, ravno tako pa z njim lahko veliko postori tudi marsikdo v svoji domači delavnici. Če želimo zbrusiti oziroma prevrtati različne trde podlage za manjše projekte, nam pri tem opravilu vsekakor lahko pomaga ravno baterijski vrtalnik. V kolikor pa želimo prodreti v globlje plasti in se lotiti kompleksnejših projektov, bo naš najboljši pomočnik brusilnik betona. Kakšen brusilnik betona je na voljo, preverite na primer na tem naslovu: https://www.metalmikulic.si/oddelek/elektricno-orodje-pribor/hikoki-stroji-naprave/specialno-orodje-stroji/brusilniki-betona/

Kdaj uporabiti baterijski vrtalnik?

Baterijski vrtalnik bo priročen, ko bomo morali navrtati različne luknje v zid npr. za montažo raznih elementov. Vendar moramo imeti v mislih, da običajen model ne bo primeren za težja opravila, temveč bomo morali izbrati takega, ki je že opremljen z udarnim kladivom. V našem primeru pričakujmo, da bo imel brezžičen baterijski vrtalnik zmogljivost največ do določene globine nekaj cm. Glede na različne vrste sicer povprašajmo ponudnike glede specifikacij, zaradi omejitev, ki jih ima baterijski vrtalnik v naši situaciji, pa najprej sploh preverimo, ali nam bo koristil pri izvedbi dela, ki ga moramo opraviti.

Kakšen naj bo baterijski vrtalnik za izkušene mojstre?

Za profesionalno rabo izberimo takega, ki bo imel napetost večjo od 14 V oziroma najboljše okoli 18 – 20 V. Preverimo tudi amperske ure, ki nam povedo, koliko časa lahko napravo uporabljamo: višje kot so, dlje časa bomo lahko z napravami upravljali. Zmogljivejše bodo imele npr. med 3 in 4 amperske ure, čeprav je dejanska raba v minutah odvisna od našega načina uporabe. Izberimo tudi take, ki imajo več stopenj hitrosti oziroma ki lahko dosežejo do približno 1.500 obratov na minuto. Da ne bi ravno med delom ostali s praznim akumulatorjem, si priskrbimo polnilnik, ki ga bo hitro napolnil, ali pa kupimo model z dvema akumulatorjema.

Baterijski vrtalnik bo priročen, ko bomo morali navrtati različne luknje v zid npr. za montažo raznih elementov.

Kdaj potrebujemo brusilnik betona?

Pred polaganjem ploščic ali parketa in drugih oblog ali zaradi drugih razlogov moramo:

 • v našem domu,
 • na delovnem mestu
 • ali v raznih skladiščih, kjer je pomembna odpornost tal,
 • ter na parkirščih, poteh in drugod

poskrbeti, da bodo naša tla ravna. Neravnine bodo namreč zelo otežile delo, končni rezultat pa utegne biti zelo nezadovoljujoč. Brusilnik betona je primeren tedaj, ko moramo tovrstne površine zgladiti ali odstraniti z njih različne premaze. Ko tako pripravimo tla, močno olajšamo nadaljnja dela in hkrati zagotovimo tudi ustrezno kakovost. Na ta način namreč podaljšamo življenjsko dobo talnim oblogam, hkrati pa povrnemo osnovnim podlagam njihovo prvotno kvaliteto. S tem tudi prihranimo, tako časovno kot stroškovno, saj bi nam odstranjevanje in nameščanje novih podlag predstavljalo dodaten angažma. Tako zglajene površine bodo tudi bolj varne, ko govorimo o poteh in parkiriščih, saj se bo zmanjšala možnost drsenja za avtomobile, prav tako pa bo bolj gladka podlaga omogočala tišjo vožnjo.

Kako izbrati ustrezen brusilnik betona?

Preden se podamo v nakup, si odgovorimo na naslednja vprašanja:

 • Za kakšen namen ga bomo potrebovali?
 • Kakšne dimenzije naj bo?
 • Kako velike kvadrature bomo obdelovali?
 • Kako se bomo lotili težko dostopnih predelov?
 • Ali imamo dovolj prostora, da ga shranimo, ko ni v uporabi?

Ker obstaja več vrst, predhodno pridobimo vpogled v vse možnosti ter pretehtajmo prednosti in slabosti, nato pa glede na našo situacijo izberimo ustrezno napravo. Najbolj pogost je ročni brusilnik betona, ki je majhen in enostavno prenosljiv, zaradi svoje velikosti pa z njim lahko dosežemo tudi težko dosegljiva mesta. Obstajajo tudi večji, s katerimi lahko hitro opravimo veliko, vendar jih bomo morda težje manevrirali, če nismo dovolj izkušeni, poleg tega bodo tudi glasnejši. Ročni bodo primerni za razne hobi aktivnosti in manjše posege, pri katerih si lahko pomagamo še z raznimi dodatki, večji pa bodo prikladni za bolj konkretne dejavnosti.

Kako izbrati ustrezen brusilnik betona?

Kako uporabljamo brusilnik betona?

Pred vsakim posegom si najprej pripravimo ustrezno opremo, kot je zaščitna očala, maska proti prahu, delovne rokavice in slušalke ali čepki za ušesa. Poleg tega se dela lotimo tako, da bomo imeli zanj dovolj časa. Hitenje nam v tem primeru ne koristi, saj moramo imeti veliko mero potrpežljivosti, da bomo nalogo opravili brezhibno. Če imamo močnejšo napravo, poskrbimo za to, da ne bomo preobremenili električne instalacije v stanovanju ali hiši. Postopek lahko izvajamo na dva načina, in sicer:

 • na moker
 • ali na suh način.

Mokra metoda vključuje vodo, ki preprečuje pregrevanje in hitrejšo obrabljenost materialov, ta način pa je med drugim primernejši, če želimo zaščititi svoje dihalne poti, da ne vdihavamo prašnih delcev. Ponavadi ga uporabimo v začetnih fazah priprave površine. Za suho metodo, kjer vode ni v uporabi, pa bomo potrebovali industrijski sesalnik oziroma imajo nekateri novejši modeli že vgrajene filtre in druge rešitve, da se zaščitimo. Poleg tega slednja metoda pomeni manj čiščenja, saj se nastali delci ne pomešajo z vodo in jih takoj lahko sproti odstranimo, kar je bolj praktično. Nastali prah moramo odstranjevati dosledno, da ga ne vdihnemo. Metodi v prid gre tudi dejstvo, da je na koncu rezultat večji sijaj in boljša končna obdelava v primerjavi z mokrim načinom.

Avtor