Agregat za elektriko

Kakšni agregati za vikendice so najbolj primerni in cenovno ugodni?

V vikend hiškah se pogosto zgodi, da ni možnosti za povezavo na električno omrežje, ali pa je zaradi položaja vikenda povezava težko vzpostavljena. V takih primerih pridejo agregati za elektriko na vikendu še najbolj v poštev. Gre za naprave, ki so izdelane posebej zato, da objektu ali določenemu območju ponudijo dostop do električne energije. Agregat za elektriko je izjemno uporaben stroj, ki ne služi samo kot nadomestilo dovoda električne energije, ampak se ga lahko uporablja tudi kot dodatni ali nadomestni vir električne energije. Agregat za vikendice je tako res uporabna naprava, ki ne pride prav le objektom na oddaljenih terenih, ampak vsakemu objektu. Nikoli se namreč ne ve, kdaj pride do trenutka, ko boste agregat potrebovali.

Oskrba oddaljenih objektov z električno energijo

Če živite v mestu, je dobava električne energije nekaj samoumevnega. V nekaterih oddaljenih krajih pa je dobava električne energije omejena. Enako velja za težko dostopne terene, pa naj bo to zaradi njihove višine ali česa drugega podobnega. V teh primerih je potrebno najti rešitev. Električna energija je namreč osnovna dobrina in marsikdo si brez nje ne more predstavljati življenja.

V primerih, ko objekta ni mogoče povezati na električno omrežje, je agregat za elektriko nepogrešljiv pripomoček. Z njegovo pomočjo se lahko oskrbi tudi najbolj oddaljene objekte, ki sicer ne bi imeli električne energije. Tak agregat za vikendice ali podobne objekte služi kot odličen vir električne energije. Velikokrat so ti agregati manjših dimenzij in primerni za prenašanje, kar pomeni, da jih lahko uporabljate za različne namene.

Agregat za vikendice pa ni namenjen samo oskrbi v oddaljenih in težko dostopnih krajih, ampak se ga lahko uporablja tudi kot zasilen ali dodaten vir električne energije. Lahko se zgodi situacija, ko pride do izpada električne energije. V teh primerih bo agregat služil kot vir električne energije.

Kako se uporabljajo agregati za elektriko

Agregati se lahko uporabljajo za več namenov, ne gre samo za agregat za vikendice. Agregat za elektriko se lahko uporablja povsod, kjer ni možne drugačne dobave električne energije. Lahko gre za vrtove in vrtne lope, kmetijske površine ali gradbišča. Prav tako se agregat lahko uporablja v kampih, pa naj gre za šotore ali pa avtodome. V gorskih kočah ali plovilih bo agregat vedno dobrodošel, saj je malo možnosti, da bo do tja potekalo električno omrežje.

Agregat za vikendice se odlično obnese v odročnih predelih.

Prav tako pa je agregat izjemno priljubljen pri koncertih, zabavah in ostalih dogodkih na prostem. Z njim lahko enostavno priključite vse potrebne luči, zvočnike in ostalo glasbeno opremo, da boste lahko nekaj ur uživali v dogodku.

Agregat za vikendice je tako primeren za vso domačo rabo. V teh primerih gre za kompaktne agregate, ki jih je mogoče premikati. Taki agregati so nepogrešljivi tudi pri gasilcih ali reševalcih, ki morajo svoje delo opravljati na različnih terenih, kjer ni vedno možnosti dobave električne energije.

Obstajajo pa tudi večje različice agregatov za elektriko, ki pa so namenjeni za vse objekte in industrije, ki si ne morejo privoščiti izpada elektrike. Tu ne gre za oddaljene objekte, ampak za tiste, ki so močno odvisni od električne energije. Sem med drugim spadajo bolnišnice, določene tovarne in strežniki. Tu gre v večji meri za stacionarne agregate, ki so veliko večji in zmogljivejši od agregatov za domačo uporabo. Ti so v glavnem namenjeni primeru, če pride do začasnega izpada elektrike, saj začnejo v takem primeru avtomatsko delovati.

Vrste agregatov

Agregatov za elektriko je več vrst. Glavna naloga vseh je proizvajati električno energijo, da se potem uporablja tam, kjer povezava z električnim omrežjem ni mogoča. Lahko se agregate loči po tem ali so to profesionalni oz. polprofesionalni agregati ali pa gre za domač agregat za vikendice. Prav tako se agregate loči po velikosti, saj so nekateri stacionarni in jih ni mogoče premakniti. Obstajajo pa seveda tudi manjši, kompaktni agregati, ki jih je mogoče premikati. Preglejte ponudbo na www.superlepila.si, kjer zagotovo najdete primeren agregat za vikendice.

Ko je govor o vrstah agregatov, se najpogosteje govori o vrsti goriva, ki ga agregat potrebuje za svoje delovanje. Lahko gre za bencin, dizel, olje, propan, zemeljske pline in podobno. Najbolj priljubljeni in najpogosteje uporabljeni so bencinski in dizelski agregati za vikendice. Cena teh agregatov je ljudem tudi najbolj dostopna. Vseeno pa med njima obstajajo določene razlike.

Izbrati agregat na dizel ali bencin?

Tako tisti agregati, ki za svoje delovanje uporabljajo dizel, kot tisti, ki delujejo na bencin, imajo svoje prednosti in slabosti. Treba je poudariti, da sta obe vrsti agregatov izjemno priljubljeni za domačo uporabo, kot agregat za vikendice ali podobne objekte.

Glavne pozitivne lastnosti, ki se pripisujejo bencinskim agregatom je njihova kompaktnost in majhna teža. Zaradi tega se jih enostavno prenaša iz enega kraja v drugega. Taki agregati le minimalno onesnažujejo okolja in imajo tiho delovanje. Uporabljate jih lahko povsod, kjer potrebujete agregat za krajše obdobje. Namenjeni so široki uporabi, pa naj bo to za vikende, pa tudi na gradbiščih, vrtovih ali pa za počitniška vozila ali šotore.

Agregati ustvarjajo električno energijo.

Z razliko od bencinskih agregatov, pa so agregati na dizel primerni v primerih, ko potrebujete dolgoročno delovanje agregata. Tak agregat bo primeren za tiste objekte, ki potrebujejo skoraj nadomestni vir energije. Prav tako se tak agregat uporablja takrat, ko želite priključiti več zmogljivih aparatov naenkrat. Dizelski agregati se namreč ponašajo z visoko zmogljivostjo.

Torej končna odločitev je odvisna od vaših potreb. Za vikendice bi morda v poštev bolj prišel bencinski agregat. Vikendice se namreč ne uporablja dalj časa, tako da je bencinski agregat čisto dovolj. Ta načeloma lahko proizvede dovolj elektrike za tak manjši objekt. Prav tako pa je velika prodajna prednost bencinskih agregatov pred dizelskimi agregati za vikendice cena. Cena bencinskih agregatov je v povprečju nižja od dizelskih.

Največje razlike pri agregatih

Agregat za elektriko se od drugega agregata razlikuje po vrsti goriva, ki se uporablja za delovanje. Poleg tega pa se agregati med seboj razlikujejo tudi v drugih lastnostih. Vsaka naprava ima namreč svoje tehnične lastnosti, ki pogojujejo njihovo delovanje. Pri agregatih je vsaka tehnična lastnost pomembna in lahko vpliva na zadovoljstvo uporabe.

Stacionarni ali prenosni agregat za elektriko?

Najprej se je treba odločiti za stacionarni ali prenosni agregat. Agregat za vikendice, ki je najbolj razširjen, je načeloma prenosni. Nekateri pa se za domačo hišo raje odločijo za stacionarni agregat, ki se avtomatsko prižge, če pride do izpada električne energije.

Moč motorja

Ključna lastnost pri izbiri agregata je moč motorja. Ta poskrbi, da je agregat dovolj zmogljiv, da lahko z njim priključite vse naprave, za katere želite, da bodo delovale. Torej je treba že pred nakupom definirati, koliko predmetov bo agregat poganjal, da se lažje odločite za agregat s primerno močjo motorja. Najbolj enostaven način, kako hitro izmeriti moč, ki jo potrebujete pri agregatu je, da seštejete moč vseh predmetov, ki jih želite napajati z agregatom in to pomnožite s številko 1,5. To vam lahko služi kot okvir, da imate grobo predstavo, kako zmogljiv agregat potrebujete.

Velikost rezervoarja

Pomembna je tudi velikost rezervoarja agregata, ki pogojuje koliko časa bo agregat deloval. Pri agregatih se lahko prostornina rezervoarja razlikuje tudi za 20 L, kar močno vpliva na čas delovanja. Poleg velikosti rezervoarja pa na čas delovanja vpliva tudi moč motorja. Torej velja, da večja kot je moč agregata, večja je tudi poraba goriva in posledično je čas delovanja lahko manjši.

Izberite najboljšo napravo za svoje potrebe.

Način vžiga agregata

Agregati se med seboj razlikujejo tudi po načinu vžiga. Medtem, ko so se starejši agregati zaganjali z zagonsko vrvico, se novejši agregati večinoma prižigajo kar elektronsko. Najnovejši modeli imajo celo možnost prižiga z obračanjem ključa, pritiskom na gumb ali z uporabo daljinca.

Glasnost agregata

Zelo pomembna lastnost, ko gre za agregat za vikendice pa je njegova glasnost. Večkrat je tako, da je agregat z manjšim motorjem in ohišjem tišji, vendar to ni pravilo. Obstajajo agregati s posebno izdelanimi ohišji, ki absorbirajo hrup in so zato tišji. Treba se je res pozanimati, kako glasen bo agregat. V mestu morda hrup ne bo tako opazen, v oddaljenih območjih, kjer ni prometa in je tišina, pa se bo vsak hrup kar precej slišal.

Cenovno ugodni agregat za vikendice

Na trgu se torej najdejo različni agregati za vikendice. Cena teh agregatov se med seboj razlikuje glede na različne dejavnike. Pri izbiri agregata je seveda cena pomembna, ni pa najpomembnejši del, ko se odločate za nakup. Potrebno je pogledati celoto in se ne osredotočati samo na eno lastnost naprave. Treba se je zavedati tudi, da agregati za vikendice, cena katerih je visoka ne pomeni najboljšega izdelka, prav tako pa nizka cena ne pomeni agregata slabe kvalitete.

Pred nakupom agregata morate v osnovi določiti, kakšen agregat za elektriko sploh potrebujete. Morda najbolj zmogljiv agregat sploh ne bo primeren za vaš objekt, zato najprej določite, kakšen naj bo agregat. Pred nakupom je dobro pregledati vse tehnične lastnosti izdelka, da res ustreza vašim zahtevam. Če niste prepričani, kaj sploh potrebujete, se posvetujte s prodajalci, ki vam bodo zagotovo znali svetovati. Tako boste našli agregate, ki bi bili primerni za vaše potrebe.

Ko vam tako ostanejo le še agregati za vikendice, cena katerih se razlikuje, tehnične lastnosti pa so si podobne, je to vaša zadnja ovira. Največ ljudi bo v tem primeru kupilo cenejši agregat, vi pa se lahko odločite tudi za tistega, ki vam je morda vizualno bolj všeč ali pa vam je določena znamka bolj pri srcu.

 

Written by