markize

Markize, ki ne razočarajo

Poleti je najlepše, ko lahko prosti čas preživljamo na vrtu, terasi ali balkonu. Treba pa je poskrbeti, da je v vsakem delu dneva tudi dovolj zaščite pred sončnimi žarki in ostalimi nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Tu pridejo v poštev markize oz. tende, ki se namestijo na zunanjo stran objekta. Tende najdemo tako pri družinskih hišah, kot vikendih, pa celo nad terasami gostinskih objektov. Namestitev senčil je zagotovo ena boljših investicij, saj je zaščita pred različnimi vremenskimi vplivi pomembna tako poleti, kot pozimi. Izbira kvalitetnih markiz lahko močno vpliva na uživanje v zunanjih prostorih, zato se zadovoljite le z najboljšimi, kar velja za tende podjetja Kosec tim.

Kaj so tende oz. markize?

Glavna naloga markiz je nuditi senco pred soncem. Montaža markiz je priporočljiva predvsem za vrte, balkone in terase, kjer želite zasenčiti večjo površino naenkrat. Novejše markize imajo ogromno možnosti montaže in upravljanja, poleg tega pa ščitijo tudi pred ostalimi vremenskimi vplivi poleg močnega sonca. Z markizami se lahko osenči tudi zimske vrtove, ki veljajo za oaze domov.

V primerjavi z ostalimi vrstami senčil, spadajo tende med bolj obstojne. Za njih je značilna dolga življenjska doba, saj so materiali kakovostni in obstojni. Ne le, da lahko izbirate med mnogimi barvami in vzorci, markizna platna so izdelana iz tkanin, ki imajo UV zaščito. Poleg odpornosti na vse vremenske razmere, sem spada tudi zmanjšana občutljivosti na umazanijo in seveda trpežnost. Čeprav je načeloma ohišje bele barve, lahko izberete tudi druge barve, ki bi morda bolj pasale k vašemu objektu.

Osnovne vrste markiz

Markize se na grobo delijo na tri vrste. Najbolj klasična verzija je odprta markiza, naslednja je polkasetna markiza in zadnja vrsta je kasetna markiza. Ločijo se po izvedbi. Pri vseh treh vrstah se potem doda izbrano platno z volanom, ki ima izbrano možnost upravljanja. Prav tako se lahko markize namesti na različne načine, kar je odvisno od objekta do objekta. Pri vseh vrstah markiz so možne dodatne nadgradnje, ki omogočajo res zadovoljivo uporabo.

Ko govorimo o klasičnih oz. odprtih markizah, gre za klasična senčila z vzmetnimi rokami in nosilno cevjo, kjer je navito platno. Največkrat se tako vrsto markize upravlja ročno, s pomočjo komandne palice. Seveda pa je možna tudi nadgraditev in če se vgradi elektromotor, se lahko markizo upravlja tudi s pomočjo stikala ali pa celo daljinsko.

Pri polkasetni in kasetni markizi gre za to, da je platno tudi v zavitem stanju zaščiteno pred zunanjimi vplivi. Največkrat gre za aluminijasto kaseto, kamor se navije zaprto platno, ko ni v uporabi. Pri polkasetni tendi je volan oz. konec platna zunaj, sicer pa je v celoti pospravljena v kaseto.

Načeloma imajo vsa platna, ki se uporabljajo za markize, zaščito pred UV žarki. Tako se lahko v vseh urah dneva gibljete pod markizo brez strahu, da bi vas opeklo sonce. Prav tako so markize dovolj stabilne in trpežne, da se lahko pod njimi skrijete, če pride do dežja. Največja nevarnost za tende predstavlja močan veter, ki bi lahko tendo poškodoval. V takih primerih je priporočljivo markizo pospraviti, če nimate vgrajene dodatne opreme, da se to naredi avtomatsko.

Velika izbira markiz in dodatne opreme

Izbira markiz je ogromna. Poleg osnovnih vrst, lahko izbirate še med ostalo dodatno opremo, s pomočjo katere dobite markize po meri. Najprej je razlika pri montaži. Načeloma se markizo montira na zunanjo steno, ampak v nekateri primerih to ni mogoče ali pa je bolj preudarno, da se markizo montira drugače. Tako se lahko odločite za montažo na strop ali pa na špirovce.

Naslednji korak je izbira možnosti upravljanja. Osnovno je seveda ročno upravljanje s pomočjo komandne palice. Lahko pa se namesti elektromotor, ki omogoča, da se markizo upravlja s pomočjo stikala ali pa na daljavo, s pomočjo daljinca.

Med bolj pomembno dodatno opremo spadajo senzorji, ki merijo intenzivnost sonca in hitrost vetra. Delujejo na način avtomatizacije. In sicer, če začne sijati sonce, se bo markiza avtomatsko odprla. In obratno, če senzor zazna, da se hitrost vetra začenja večati, se bo tenda avtomatsko zaprla. Tako vam ni treba popolnoma nič skrbeti, da tenda ne bi bila varna.

Ker uporaba markiz ni omejena samo na poletne in vroče dni, se lahko odločite tudi za vgradnjo grelnikov. Najbolj uporabno ob večerih, ko se začne hladiti, so grelniki na infrardečo luč odličen način, da obdržite toploto dneva.

Najboljše markize za vas

Odločitev, kakšne markize izbrati je konec koncev vaša. Poleg vrste, barve in vzorcev, je pomembna stvar določitev dimenzije, da ne bo markiza prevelika ali premajhna. Tu se odločate tudi ali želite nastavljati naklon markize. Taka vgradnja vam bo omogočila veliko več možnosti zaščite pred soncem. To pride v poštev predvsem, če ste obrnjeni proti zahodu in v času nizkega sonca. Dodatno zaščito pred soncem in pred pogledi pa vam bo omogočalo podaljšanje volana, ki ga lahko spustite hitro in tiho.

Glede izbire je najbolje za pomoč prositi prodajalca, kot je podjetje Kosec tim, kjer vam bodo znali kar najbolje svetovati. Poleg tega pa nudijo tudi montažo, kar je zelo priporočljivo. Tako ste lahko prepričani, da bo montaža skladna z vsemi pravili in varnostnimi priporočili.

Avtor