načrtovanje vrta za začetnike

Kako poteka načrtovanje vrta za začetnike

Načrtovanje vrta za začetnike je povsem logično. Zaradi neizkušenosti lahko tekom obdelave izgubijo veselje do vrtnarjenja in kar nekaj denarja. Zato je potrebno najprej pridobiti nekaj osnovnih teoretičnih napotkov za obdelavo vrta. Nato spoznati rastline, ki jih želijo na vrtu in njihove dobre sosede. Tega se je dobro lotiti že v jesenskem času. Zgodaj spomladi lahko tako pripravijo že posevke za sadike doma v keramičnih koritih ali lončkih. Za začetek je predvsem pomembno, da se dela lotijo počasi in z osnovnimi rastlinami na manjšem kosu njive. Tako bodo kos obdelavi in čiščenju. Rastline pa bodo imeli pod nadzorom. Naučili se bodo načrtovanja časa in delo z rastlinami. V poznejšem času bodo vse to zanje in sposobnosti samo širili. Doma pridelana zelenjava je najboljšega okusa in brez dodatkov.  Ne bo prešla kilometre in kilometre poti v hladilnicah. Direktno iz njihovega vrta na krožnik. Bo tudi sezonska, ker bo rastla takrat, ko bo njen čas in vreme za to. In bo povsem sveža, saj bo pobrana tik pred zaužitjem ali predelavo.

nacrtovanje-vrta-1

Načrtovanje vrta za začetnike pa ni samo pridelava zelenjave. Je tudi sprostitev, ko opravljajo delo z veseljem. Gibajo se na svežem zraku z zavestjo, da bodo storili nekaj dobrega zase in svoje bližnje. Z užitkom pridelana zelenjava daje dobre plodove. Tako bodo še ponosni na svoje prve pridelke. To jim bo dalo dodatno spodbudo za naslednje leto, ko bodo imeli že nekaj osnovnih izkušenj. S svojim znanjem bodo lahko spodbudili za pomoč tudi svoje otroke ali prijatelje. Vsekakor pa obdelava vrta in pridelava zelenjave zahteva tudi veliko mero potrpežljivosti in učenja. Delo na vrtu je tudi odlična telovadba. V začetku bodo čutili po parih dneh čisto vse mišice. Ob tem pa začutili nepopisno veselje, da so združili prijetno s koristnim. Na vrtu pa lahko tudi počivajo. Preprosto se usedejo na rob vrta in uživajo v pogledih na sadove svojega dela.

nacrtovanje-vrta-2

Načrtovanje vrta za začetnike pa vsebuje tudi seznam stvari, ki jih bo potrebno kupiti. Ko vidijo kolikšen vrt bodo zmogli obdelati in koliko gredic bodo imeli, bodo seveda najprej kupili semena. Ampak vrt je potrebno najprej pripraviti. To je potrebno storiti z ustreznim orodjem. Način, s katerim se bo vrt pripravil narekuje tudi vrsto orodja za to. Za plitvo prekopavanje zadošča že motika, za globlje lopata ali vile. Brez grabelj na vrtu ne gre. Potem pa je tu še nekaj drobnih pripomočkov. Te kupujemo sproti po potrebi. Zato je načrtovanje vrta za začetnike zelo pomembno.

Avtor