Čistilna naprava je pomemben prispevek k ohranjanju okolja

V ponudbi podjetja Ekohit se nahaja tudi mala čistilna naprava, ki se odlikuje po visoki učinkovitosti biološkega čiščenja odpadnih sanitarnih voda z nizkimi obratovalnimi stroški. Te naprave so lahko subvencionirane z EKO subvencijo Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada. Mala čistilna naprava je odlična rešitev za novogradnje in nadgradnjo obstoječih greznic. Poleg tega ponujajo tudi inovativne čistilne naprave za vikend objekte, ki delujejo brez elektrike in ne potrebujejo dodatnih kemijskih aktivatorjev. Čistilna naprave se odlikuje po preprosti, inovativni in okolju prijazni patentirani tehnologiji, tihemu delovanju, energetski varčnosti, zanesljivosti, visoki sposobnosti čiščenja odpadne vode (do 99%), in enostavnem vzdrževanju. Ponujajo več različnih modelov in izvedb z različnimi zmogljivostmi, od 5PE do 50PE.

Dodatna ponudba podjetja

Poleg tega nudijo tudi širok spekter cistern za vodo, bioloških greznic, naravnega biološkega aktivatorja, oljnih in maščobnih lovilcev ter pokončnih in ležečih zbiralnikov za postavitev na prostem ali v kleti za zbiranje deževnice. Izdelki iz njihove kakovostne serije rezervoarjev iz ekološkega polietilena so primerni tudi za shranjevanje pitne vode, kar je še posebej uporabno za objekte brez priključka do pitnega vira. Poleg tega vam ponujajo tudi odlične globinske potopne in sekalne pumpe ter avtomatske hišne postaje z hidroforji za oskrbo z deževnico.

Čistilna napravaČistilne naprave se odlikujejo po visoki učinkovitosti

Čistilna naprava se odlikuje po visoki učinkovitosti čiščenja odpadne vode, saj lahko prečisti do 99% vode. Ta čistilna naprave je varna, zanesljiva, tiho delujoča in brez vonja, ter je neobčutljiva na spremembe temperature v okolju. Odpadne vode iz stranišč, kopalnic, kuhinj in podobnih virov onesnaženja v hišah se lahko varno izpustijo v površinske vode ali ponikovalnico po čiščenju s pomočjo čistilne naprave. Ta čistilna naprava ima tudi nizke obratovalne stroške zaradi visoke gospodarnosti in varčnosti energije, saj strošek porabe električne energije znaša približno 4 € na osebo na leto (0,1 kWh/dan na osebo).

Zagotovljen servis in enostavna vgradnja

Podjetje Roto ponuja 24-urni servis za hitro dobavo, vzdrževanje, zagon in servisiranje čistilnih naprav. Servisiranje vključuje preverjanje stanja in delovanja komponent čistilne naprave, stopnjo čiščenja, kontrolo obratovalnega stanja in preizkušanje vseh funkcij naprave. Prav tako ponujajo izobraževanje o vzdrževanju in pravilni uporabi čistilnih naprav, kot tudi možnost organiziranja in nadzora vgradnje in zakopa. Vgradnja je enostavna in lahko v nekaj urah izkopljete jamo, namestite čistilno napravo, napolnite in povežete z dotokom odpadne vode iz hiše. Po štirinajstdnevnem stalnem dotoku odpadne vode lahko naročite zagon čistilne naprave. Po uporabi je čistilno napravo mogoče razstaviti in reciklirati polimerne komponente.

Kako se določa velikost čistilne naprave?

Velikost čistilne naprave se določa v populacijskih enotah (PE), ki pomenijo specifično porabo vode in biokemijsko obremenitev. Podatki o velikosti čistilne naprave so pomembni pri projektiranju, izračunu PE in izbiri ustrezne čistilne naprave. PE se razlikujejo glede na vrsto objekta, kot so prenočišča, apartmaji, gostilne z in brez kuhinje ter vrtne terase. Na primer, za prenočišča z 3 osebami se šteje 1 PE, za apartmaje z 2 osebama pa tudi 1 PE. Gostilne z kuhinjo za 2 osebi se štejejo za 1 PE, medtem ko gostilne brez kuhinje za 3 osebe predstavljajo 1 PE. Vrtne terase za 10 oseb se štejejo za 1 PE (brez kuhinje). Delovni volumen, ki je potreben za prečiščenje odpadne vode, je 500 do 800 litrov na osebo. Te informacije so pomembne pri določanju velikosti čistilne naprave in pri izbiri ustrezne naprave za vaš objekt.

Čistilna napravaKako se odlikuje biološka čistilna naprava?

Biološke kvalitetne čistilne naprave Ekohit so namenjene za čiščenje odpadne vode. Delujejo na osnovi aktivnega mulja, ki se uporablja za odstranjevanje nečistoč iz odpadne vode. Ko izbirate te vrste čistilne naprave, je pomembno, da upoštevate velikost naprave, ki naj bo primerna za število stalno živečih oseb v objektu, ter mesto postavitve, ki mora biti oddaljeno od iztoka očiščene vode. Priporočljivo je tudi, da je reaktor čistilne naprave kompakten, stabilen in izdelan iz enega kosa z 100% vodotesnostjo in povoznostjo do 1500 kg, ne da bi bilo potrebno betoniranje. Čistilna naprava mora imeti visoko učinkovitost, do 99%, in dolgo garancijo, do 50 let. Poleg tega lahko pridobite subvencijo za nakup od države. Njihova čistilna naprava, ki deluje po SBR tehnologiji Mikro Solido ustreza vsem navedenim kriterijem ter ponuja ugodno ceno glede na njihovo kvaliteto.

Čistilna naprava z inovativno SBR mikrotehnologijo – varna in učinkovita obdelava odpadne vode

Čistilna naprava, ki deluje po inovativni SBR (sequencing batch reactor – posodobni sistem za čiščenje odpadne vode) mikrotehnologiji, je v uporabi že 25 let in zagotavljajo visoko učinkovitost čiščenja odpadne vode. Čistilna naprava deluje preprosto in zanesljivo, brez vonja, saj odpadno vodo takoj aktivira s kisikom, ko pride v reaktor posode. Čisitlna naprava se sestoji iz več komor, v katerih se opravijo različni postopki čiščenja odpadne vode. V prvi komori se opravi mehanska razgradnja in razgradnja dušika, v drugi komori pa poteka biološka razgradnja. Očiščena voda se nato iz tretje umirjevalne komore gravitacijsko izteka v ponikalnico ali vodotoke.

Druge naprave, ki delujejo po SBR tehnologiji, imajo lahko dva ali več prekatov in temeljijo na obdelavi odpadne vode z uporabo raspršene biomase. Cenik vseh modelov je konkurenčen in ustreza tudi zahtevam za pridobitev eko subvencije, s katero lahko zmanjšamo strošek investicije. Rezervni deli, kot so prezračevalni elementi, difuzorji, kompresorji in linearni kompresorji, ki so na voljo v ponudbi podjetja, bodo v kombinaciji z odličnimi ekološkimi zbiralniki in SBR sistemom zagotovili varno in brezskrbno prihodnost. Ob zagonu čistilnih naprav se lahko uporabi tudi biološki encimski pripravek Bioencim za hitrejše polno delovanje naprave.

Kako zmanjšati porabo vode?

Ali ste vedeli, da povprečno slovensko gospodinjstvo porabi 5 litrov vode na dan samo za kuhanje? In da vsak posameznik med petminutnim prhanjem potroši približno 140 litrov vode? Čeprav v Sloveniji trenutno nimamo težav s pitno vodo in njenimi zalogami, lahko naše ravnanje vpliva na prihodnost in naslednje generacije ter na morebitne težave s pitno vodo. Zato je pomembno, da se vsak posameznik zaveda, kako lahko s svojimi dejanji prispeva k manj potratnemu gospodinjstvu z vodo. Podatki za leto 2020 kažejo, da povprečen prebivalec Slovenije porabi v gospodinjstvu 105 litrov vode iz javnega vodovoda na dan, kar pomeni 58,2 kubičnih metrov vode na prebivalca na leto. Z nekaj enostavnimi ukrepi in odločitvami lahko skrbimo za manjšo porabo vode in prispevamo k boljšemu jutri za vse.

Čistilne napraveEnostavni ukrepi za zmanjšanje porabe

Pipa, iz katere prikaplja le ena kapljica na sekundo, lahko na letni ravni zapravi kar 10.000 litrov vode. Zato je pomembno, da redno pregledujete svoje pipe in cevi ter odpravljate puščanja takoj, ko jih opazite. Mogoče se vam zdi, da ena kapljica ni pomemben problem, a v dolgi perspektivi lahko to privede do velikega porabljenega količina vode, kar je nevarno za okolje in vašo denarnico. Pozabite na navado, da pustite vodo teči med umivanjem zob, miljenjem ali ročnim pomivanjem posode. Med vsakodnevnimi opravili lahko namreč potrošimo veliko čiste sanitarne vode. Če imate težave s tem, da pozabite zapreti vodo, lahko nad umivalnikom v kopalnici in kuhinji nalepite opomnik, ki bo pomagal spremeniti vaše navade.

Pri stranišču porabimo največ pitne vode. Vsakič, ko potegnemo vodo, odplaknemo okrog 20 litrov čiste vode. Zato je smiselno razmisliti o namestitvi kotlička s polovičnim izplakovanjem, s katerim bi lahko prihranili veliko vode. Prav tako velja preveriti, če vaš kotliček pušča, saj s tem lahko prihranite na letni ravni količino vode, s katero bi se lahko celo leto kopali trikrat na dan. Če se odločate med kopanjem v kadi in prhanjem, razmislite o tem, da prhanje porabi manj vode. Na primer, pri petminutnem prhanju porabimo približno 140 litrov vode, medtem ko pri kopanju v kadi potrošimo 250 litrov. Če pomivate posodo, raje uporabite pomivalni stroj kot ročno pomivanje.

Written by